Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на финансовое (все).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

15. Структура фінансово-правової норми.

В структурі фін-правової норми виражені особливості фінансових відносин, які нею регулюються. Структура фін-прав норм це складові частини, в яких відбиваються особливості фін. відносин. ГІПОТЕЗА (передбачає умови, за яких виникають права, обов»язки у галузі фін діяльності), ДИСПОЗИЦІЯ (розкриває зміст правила поведінки; встановлює права та обов»язки), САНКЦІЯ (передбачає наслідки за невиконання або неналежне виконання приписів норми, визначає вид і міру юридичної відповідальності порушників).

16. Структура фінансових правовідносин.

Суб»єкт – особи, які відповідно до фін0прав.норм є реальними їх учасниками. Це юр та фіз особи. З одного боку це представники д-ви, а з іншого – особи, на яких покладено певний обов»язок. Відносини завжди пов№язані з інтересами держави. Фактичний зміст - поведінка суб»єктів. Юр идичний зміст – суб»єктивні юр права та обов»язки, встановлені фін-прав нормою.

Юридичний обов»язок – це визначена зобов»язаному суб»єкту і забезпечена можливістю д-ви примусу міра поведінки, якої він має дотримуватися.

Юридичний факт – 1) юр дії – обставини, які залежать від волі особи (правомірні, неправомірні – коли поведінка суб»єкта не відповідає приписам ф-пр.норм). Правомірні: юр акти- юр дія учасника фін правовідносин, спрямована на отримання прав.результату, юр вчинки – дія, що зумовлює прав.наслідки, пов'язані з фактом вольової дії, яка не залежить від бажання суб'єкта віднос. Юридичні факти у вигляді юридичних подій - це обставини, що не залежать від волі їх учасників, але тягнуть за собою виникнення, зміну або припинення фінансових правовідносин.

*Фінансові правовідносини - це врегульовані фінансово-правовими нормами суспільні відносини, учасники яких виступають як носії юридичних прав та обов'язків у сфері мобілізації, розподілу й витрачання централізованих і децентралізованих фондів коштів. Ознаки: 1) чітко окреслюють коло суб»єктивних юр.прав та обов»язків суб»єктивних правовідносин; 2) визначають поведінку суб»єктів; 3) причиною їх виникнення є фінансова діяльність держави в економічній сфері; 4) мають майновий/грошовий характер; 5) одна зі сторін правовідносин – держава в особі уповноважен их органів; 6) мають державно-владний характер і в них не буває рівності сторін; 7) виникають, змінюються, припиняються на підставі закону, а не за бажанням сторін; 8) фін.відносини пов»язані з відносинами розподілу;

17. Суб»єкти фін права та суб»єкти фін правовідносин. Правосуб»єктність.

Суб»єкти права – це ширше поняття ніж С. Правовідносин.С фін права – це носій передбачених ф-пр нормами суб»єктивних прав та обов»язків у сфері фін діяльності д-ви, який має потенційну можливість брати участь у правовідносинах. У разі реалізації своїх прав і обов»язків він виступає як учасник правовідносин. Суб»єктами можуть бути : 1) адмін-терит утворення; 2) колективні суб»єкти (органи держ влади, терит.громади); 3) індивідуальні суб»єкти (фіз.особи). Правоздатність - це здатність С бути носієм певних прав і обов»язків. Дієздатність - здатність С реалізовувати власні права та обов»язки.