Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на финансовое (все).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

46.Поняття, риси, функції податку.

Податок являє собою з одного боку філософську й економічну категорію, а з іншого - одночасно вступає конкретною формою правових взаємовідносин, що закріплюються законодавством при наповненні доходами бюджетної системи. Податок як конкретна форма примусового вилучення частини сукупного доходу суспільства до казни держави відображає всі позитивні та негативні риси даного економічного простору і даної системи державного устрою та державного управління.

Функції : - фіскальна (є визначальною для податків- податки виконують своє головне призначення - наповнення доходної частини бюджету, доходів держави для задоволення потреб суспільства). Податкові надходження мають бути постійними і стабільними. Постійність означає, що податки мають надходити до бюджету не у вигляді разових платежів з невизначеними термінами, а рівномірно протягом бюджетного року в чітко встановлені строки. - регулююча (здійснюється регулювання державою виробництва та споживання, у першу чергу шляхом справляння непрямих податків, що є податками на споживання); - розподільча (наповнює доходну частину бюджетної системи країни з метою подальшого розподілу отриманих коштів для здійснення завдань і функцій держави та муніципальних органів); - стимулююча (визначає орієнтири для роз-ку та розгортання виробничої діяльності. Шляхом запровадження пільг окремим категоріям платників податків або пільгових режимів на певних територіях держава стимулює розвиток певних галузей національної економіки або здійснює політику підтримки певних верств населення; - контролююча - за її допомогою держава регламентує фінансово-господарську діяльність підприємств та організацій, отримання доходів громадянами, використання ними свого майна та коштів, додержання фінансової дисципліни тощо.

47. Класифікація податків та зборів.

Залежно від порядку стягнення податки підрозділяються на: прямі - податки, які стягуються безпосередньо із прибутку або майна платника податків ( податок на прибуток, на майно, держмито, прибутковий податок); непрямі - податки, які включаються в ціну товару у вигляді певної надбавки; ці податки оплачують споживачі товарів, і вносяться в бюджет продавцями товарів, які виступають посередниками між державою й фактичними платниками податків. Непрямі податки підрозділяються на:а)  ПДВ; б)  акцизи - це непрямий податок на окремі товари, установлюється рішенням уряду у вигляді надбавки до ціни товару. Ставки акцизів по товарах ( за винятком мінеральної сировини) є єдиними. Установлено два види ставок: специфічні (у рублях і копійках за одиницю виміру підакцизних товарів) і адвалорные у відсотках до вартості товару за відпускними цінами без обліку акцизу. Останні ставки діють для двох товарів: ювелірні вироби —15 % і легкові автомобілі - 10 %. Акцизи встановлені на нафту, газ, автомобілі, вино-горілчану, тютюнову продукцію; в)    фіскальна монополія (стягуються при державній монополії на проведення й реалізацію товару масового споживання -алко, тютю продукц). Сплачується при одержанні ліцензії, сертифіката на даний вид діяльності;г)         мито - податки, що стягуються державою із провозимых через границю товарів;

2.       Залежно від рівня органів державного керування, що вирішують питання оподатковування, податки класифікуються на: Федеральні податки встановлюються законодавчими актами Украиныи стягуються на всій її території. Податки суб'єктів України(регіональні) установлюються законодавчими актами й стягуються на всій території України. Місцевими податками й зборами, по визначенню Податкового кодексу, зізнаються податки й збори, установлювані відповідно до податкового законодавства, рішень представницьких органів суб'єктів і нормативними правовими актами представницьких органів місцевого самоврядування й обов'язкові до сплати на всій території відповідних муніципальних утворів.

ПО СПОСОБУ СТЯГНЕННЯ: прямі – це податок, який сплачує одержувач доходу, прибутки, тобто джерело виплати й платник – одна особа; непрямі – входять у ціну товару, перелічуються в бюджет платником, але належать товаропотребителю, який є джерелом виплати. (ПДВ, акцизи). ПРЯМІ ПОДАТКИ ПІДРОЗДІЛЯЮТЬ: реальні – податки на майно (податок на майно, транспортний податок, земельний податок); особисті – податки на дохід або прибуток платника ( податок на прибуток, НДФЛ).

ЗАЛЕЖНО ВІД ФОРМИ: натуральні – властиві для ранніх форм оподатковування; грошові. ЗАЛЕЖНО ВІД СУБ'ЄКТА ОБКЛАДАННЯ 1) податки з юридичних осіб; 2) податки з фізичних осіб; 3) змішані – які сплачують і юридичні й фізичні особи. ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕРИТОРІАЛЬНОГО РІВНЯ 1) федеральні – діють без зміни на всій території; 2) регіональні – на території суб'єкта; 3) місцеві – на територіях районів, міст, селищ і т.д. Регіональні й місцеві називають ще територіальними. По цих податках існують правові акти на федеральному рівні й на рівні суб'єкта. Суб'єкт миє змінювати елементи податку. ЗАЛЕЖНО ВІД ВИКОРИСТАННЯ ЯК МЕТОДУ БЮДЖЕТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ:1) закріплені податки – це ті, які закріплені як дохідне джерело за певним видом бюджету; 2) регулюючі податки – податки, які передаються з вищого бюджету в нижчестоящі. ЗАЛЕЖНО ВІД ХАРАКТЕРУ ВИКОРИСТАННЯ: 1) податки загального призначення (абстрактні); 2) цільові (спеціальні) – для фінансування конкретних заходів (ЕСН).