Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etnonatsionalni_konflikti_suchasnogo_svitu.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
153.64 Кб
Скачать

41. Історичні корені британо – ірландського конфлікту у Північній Ірландії.

Конфлікт у Північній Ірландії - етнополітичний конфлікт [1] [2] [3] [4] в Північної Ірландії ( Сполучене Королівство), викликаний суперечкою між центральними британською владою та місцевими праворадикальними католицькими і національними організаціями щодо статусу регіону. Головною силою, протидіяла Великобританії, була ІРА. У свою чергу головним противником ІРА став протестантський орден Оранжістов і підтримували його протестантські організації.

В ході протистояння в Північній Ірландії з обох сторін загинуло 3524 особи, з них 1857 - цивільні особи [5]. В даний час конфлікт не вирішено, формальним його закінченням вважається 10 квітня 1998 - день, коли було підписано Белфастського угоду.

Ірландія потрапила в залежність від Британії ще в Середньовіччя. З XVI століття на острові розпочався процес конфіскації земель у місцевих жителів і їх передача англійським поселенцям. У наступні роки чисельність англійської населення в Ірландії росла. Земельна політика британської влади викликала невдоволення ірландських землевласників, що призводило до конфліктів і повстань. Одночасно на острові йшло витіснення ірландської мови англійською, а в 1801 Ірландія стала частиною Сполученого королівства Великобританії та Ірландії.

В середині XIX століття утиски ірландських землевласників з боку Великої Британії відновилися. Скасувати " хлібних законів ", конфіскація земель і неврожай привели до голоду 1845-1849 років та посилення антіанглійскіх настроїв. Однак після низки повстань ірландських XIX століття збройна боротьба була припинена на тривалий термін.

Тільки в 1913 в Ірландії з'явилася нова націоналістична мілітаризована організація - "ірландські добровольці". Ця організація була попередницею ІРА, її члени протягом Першої світової війни навчалися і озброювалися. В 1916 в Ірландії спалахнуло нове повстання, повстанці проголосили Ірландську Республіку. Повстання було придушене, але вже в 1919 знову була проголошена Ірландська Республіка.

Ірландська республіканська армія (ІРА) розвернула активні бойові дії проти англійських військ і поліції. 15 - 27 квітня 1919 р. на території однойменного графства існує республіка Радянський Лімерик. Була створена Ірландська Республіка, яка включила всю територію острова.

У грудні 1921 був підписаний мирний договір між Великою Британією та Ірландією. Ірландія отримала статус домініону (так зване Ірландська Вільна держава). Винятком стали шість найбільш розвинених в промисловому відношенні північно-східних графств ( Північна Ірландія) з переважанням протестантів, які залишалися у складі Сполученого Королівства. Проте Великобританія зберігала на території Ірландії військові бази, право на отримання "викупних" платежів за колишні володіння англійських лендлордів.

Після укладення англо-ірландського угоди та її ратифікації ірландським парламентом, ІРА розкололася - значна її частина, у тому числі такі видатні постаті як Майкл Коллінз, Річард Мулкахі, Оуен О'Даффі стали на бік новоствореного Ірландської вільної держави, посівши важливі пости в "Національної армії", інші ж повернули зброю проти колишніх соратників. Проте Національна армія, посилена британської підтримкою, виявилася сильніше, і 24 травня 1923 Френк Айкен віддав наказ скласти зброю. Подчинившиеся в 1926 створили партію Фіанна Файл на чолі з Імон де Валера, яка зараз є найбільшою партією Ірландської республіки. Неподчінівшіеся ж пішли в підпілля.

Протягом XX століття в Ірландії поступово знижувалася залежність від Великобританії. В 1937 держава було перетворено в республіку, а в 1949 Ірландія вийшла із союзу з Великобританією. Протилежні процеси спостерігалися на півночі, поки в 1972 не був розпущений північноірландський парламент. Повнота влади в регіоні перейшла в руки британських властей, фактично Північна Ірландія управлялася безпосередньо з Лондона.

У XX столітті в Північній Ірландії спостерігалося зростання самосвідомості не тільки ірландців і англійців, але і католиків і протестантів. У зв'язку з цим велику популярність у місцевого населення знайшли відповідне праві партії і організації.

Першою вдалою спробою співпраці Великобританії та Ірландії в області врегулювання конфлікту в Північній Ірландії стало Англо - Ірландське угоду 1985 року, в якому підтверджувалася приналежність території Північної Ірландії Великобританії, до тих пір, поки за це виступає більшість її жителів. Угода також передбачала проведення регулярних конференцій на рівні членів урядів двох країн. Першим позитивним наслідком цієї угоди стало прийняття в 1993 році Декларації на Даунінг-стріт, яка заявила про принцип запрошення за стіл переговорів усіх зацікавлених сторін, за умови їх відмови від насильства. В результаті цих домовленостей спочатку Ірландська Республіканська Армія заявила про припинення вогню, а незабаром її приклад наслідували й протестантські військові організації. У тому ж році створюється міжнародна комісія з управління процесом роззброєння. Проте організація від нього відмовилася, що різко ускладнило переговорний процес. Новий теракт, організований членами Ірландської Республіканської Армії в Лондоні 9 лютого 1996 року, перервав перемир'я. [8]

Нове загострення ситуації змусило британську сторону почати переговори. Проти переговорів виступила "реальна ІРА" - ще одне крило організації. З метою зірвати переговори RIRA провела ряд терактів в 1997 - 1998 роках, проте 18 вересня 1998 заявила про припинення військових дій [6].

10 квітня 1998 року в Белфасті британським і ірландським урядами було підписано угоду, яка була схвалена більшістю політичних партій Північної Ірландії. 23 травня в результаті референдуму угода була схвалена більшістю жителів регіону.

В результаті підписання угоди була відтворена Північноірландська асамблея, метою якої є вирішення економічних і соціальних проблем. Також були створені Рада міністрів Півночі і Півдня для оформлення взаємодії між різними частинами острова Ірландія та Британо-ірландський раду для оформлення взаємовідносин між усіма органами представницької влади Великобританії та Ірландії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]