Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etnonatsionalni_konflikti_suchasnogo_svitu.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
153.64 Кб
Скачать

34. Вашингтонські домовленості 1993 р.І взаємне визнання оон та Ізраїлю.

Конфіденційні переговори в Осло Робота двосторонніх треків, що проходила у Вашингтоні, після досить енергійного початку потім стала втрачати динаміку і до середини 1993 року по суті зайшла в глухий кут. Враховуючи безперспективність і тупиковий характер палестино-ізраїльських переговорів в рамках численних треків мирної конференції з близькосхідного врегулювання, у керівництва обох сторін визріла ідея провести переговори по секретному каналу. Велику роль в організації контактів зіграв Тер'є Ларсен. У лютому 1992 року він зустрівся з перебував з візитом в Осло членом керівництва і головним фінансистом ООП, директором палестинського банку «Самед» Ахмедом Куреї (Абу Ала). Потім, в травні 1992 року, напередодні виборів в Ізраїлі, Ларсен зустрівся в Тель-Авіві з молодим депутатом від Партії праці Йоссі Бейліна, згодом став заступником міністра закордонних справ Ізраїлю, і також прийшов з ним до згоди з питання налагодження зв'язків з ООП. Бейлін і Абу Ала стали згодом одними з основних «архітекторів Осло». 69 В вересні 1992 р. Егеланд відвідав Ізраїль з офіційним візитом, і з Бейлін знову детально обговорювалася тема встановлення секретного палестино-ізраїльського каналу зв'язку. 70

Декларація принципів була підписана 13 вересня 1993 року в Білому домі у Вашингтоні на офіційній церемонії в присутності високопоставлених офіційних осіб - американців, ізраїльтян, палестинців, норвежців і росіян.

Декларація принципів відкривалася заявою обох сторін, що «прийшов час покласти кінець десятиліттям конфронтації і конфлікту, визнати взаємно законні і політичні права один одного, прагнути жити в умовах мирного рішення та історичного примирення за допомогою узгодженого політичного процесу». 89

Основні положення Декларації зводилися до наступного. Метою палестино-ізраїльських переговорів в рамках близькосхідного мирного процесу проголошувалося створення палестинського автономного органу влади, Ради обраного населенням Західного берега річки Йордан і сектора Гази, на термін, що не перевищує п'яти років, як проміжний крок на шляху до остаточного врегулювання на базі резолюцій Ради Безпеки ООН № 242 і 338. 90 Тематикою переговорів про остаточний статус цих територій з'являться «Єрусалим, проблема біженців, поселень, заходів щодо забезпечення безпеки, межі, відносини і співробітництво з іншими сусідами, а також інші проблеми, що представляють особливий інтерес». 91

35. Палестино- ізраїльський збройний конфлікт 2000 р. Сучасний стан розвязання палестинського питання.

У травні 2000 року спостерігалися найбільші з 1996 року спалахи насильства під час святкування 52-ї річниці заснування держави Ізраїль. Після відвідин 28 вересня 2000 року ізраїльським лідером Аріелем Шароном, який у лютому 2001-го обійняв посаду прем’єр-міністра, єрусалимської святині на Храмовій горі сутички переросли в протистояння на території Західного берегу річки Йордан і сектору Газа. Їх назвали «інтифадою «Аль-Акса» за назвою мечеті «Аль-Акса», або «Куполом Скелі».

Започаткований мирний процес було майже зруйновано, насильство тривало навіть попри посередництво кількох регіональних і світових лідерів. Представники США, Європейського Союзу, Російської Федерації та ООН розробили план врегулювання близькосхідного конфлікту – «Дорожню карту просування до постійного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту» відповідно до принципу існування двох держав на підставі оцінки виконання сторонами своїх зобов’язань і досягнення визначених цілей з чіткими етапами, тимчасовим графіком і критеріями в політичній, економічній та гуманітарній сферах, у галузі інституційного будівництва. Його представили уряду Ізраїлю та Палестинській національній адміністрації 30 квітня 2003 року. Головна мета плану – остаточне та всеохопне врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту до 2005 року. Але вже тоді значна частина дослідників розцінила цей план як нездійсненний.

Напад бойовиків «Хезболлаху» 12 липня 2006 року на ізраїльських військовослужбовців, захоплення полонених у поєднанні з ракетними обстрілами півночі Ізраїлю призвели до масованих ізраїльських авіаційних та артилерійських ударів по ліванській території, повітряної й морської блокади Лівану. Воєнні дії тривали до прийняття  РБ ООН резолюції про припинення вогню № 1701. Після приходу до влади на палестинських територіях представників ХАМАСу протистояння загострюється ще більше. У відповідь на новий виток терору й ракетні обстріли Ізраїль наприкінці 2008 року розпочинає військові дії у секторі Газа. 

Тому всеосяжне врегулювання близькосхідного конфлікту залишається питанням майбутнього, але процес арабо-ізраїльського врегулювання вже поставив систему регіональних міжнародних відносин перед потребою кардинальних змін, що призвели до реструктуризації регіональних відносин на Близькому Сході, виникнення нового співвідношення сил та формування нових взаємозв’язків між державами регіону.

Реальністю стала Палестинська автономія, що передбачає в перспективі створення палестинської держави. Нормалізовані відносини Ізраїлю з Єгиптом та Йорданією. З розпадом біполярної моделі міжнародних відносин значно змінюється геополітична ситуація на Близькому Сході: тут розпочалася активна зміна архітектури міжнародних відносин, яка сьогодні входить у свою кульмінаційну фазу. Близькосхідний конфлікт як невід’ємна складова цих процесів призвів до появи нових регіональних загроз, головною з яких нині вважають міжнародний тероризм. Це явище є наслідком, зокрема, й політики зовнішньорегіональних гравців (США, РФ, європейські країни), які заважають об’єктивному розвитку міжнародних відносин  у регіоні та примусово змінюють баланс сил на свою користь. Кожен із них, однак, має підтримку відповідних внутрішньорегіональних політичних сил. Аналіз цих зв’язків дає можливість визначити як перспективи майбутнього розвитку регіону, так і подальшу динаміку розвитку близькосхідного конфлікту і в такий спосіб зорієнтувати власне українську політику. У складній мережі взаємодій і переплетінь глобальних та регіональних інтересів значну роль відіграють місцеві суб’єкт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]