Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

21. Зміст, особливості та класифікація видатків бюджету.

Видатки всіх бюджетів поділяються на: поточні видатки – витрати бюжетів на фінансування мережі під-в, установ, організацій і органів, які дають на початок бюджетного року, а також на фінансування заходів, щодо соціального захисту населення та інших заходів, що не належать до видатків розвитку. У складі поточних видатків окремо виділяються видатки бюджету, зумовлен зростанням перелічених вище об’єктів із зазначеням усіх факторів, кі вплинули на обсяг видатків.видатки розвитку- це витрати бюджеті на фінансування інвестиційної та інноваційної діяльності, зокрема: фін-ня капітальних вкладень виробничого та невиробничого призначення; фін-ня структурної перебудови народного господарства; субвенції та інші видатки,пов’язані з розширеним відтворенням. . Видатки державного бюджету – це економ відносини, які виникають у зв’язку з розподілом фонду грошових коштів держави та його використання за галузевим, цільовим територіальним призначеням. Своєрідність: у витратах бюджету відображаються дві сторони розподільчого процесу: розрізнення єдиного бюджетного фонду на складові частини; ормування грошових фондів у під-в, які отримують бюджетні асигнування. Особливості бюджетних видатків: з одного боку – обсяги видатків бюджет лімітбться розмірами надходжень доходів до бюджету; обсяги виатків та строки використання бюджетних коштів повинні забезпечити розв’язання небхідних завдань при мінімальних витратах з максимальним народногосподарським ефектом., з іншого боку- видатки при правильному використанні бюджетних коштів можуть вплинути на доходи, сприяючи зростанню вир-ва, розвитку науки.

22. Сутність призначення та функції податків.

Податки – економ відносини між державою і платниками податків з приводу примусового відчуження частини створеної вартості з метою формування централізованого грошового фонду держ, для виконання державою її функцій.

За допомогою податків здійснюється перерозподіл ВВП за галузевим і територіальним аспектом і між різними соц групами, злагоджують недоліки ринкового саморегулювання, створюють додаткові стимули для мотивації праці та підтримки рівня зайнятості.

Для податків характерні такі ознаки: справляння на умовах безповоротності; односторонній характер встановлення; сплачується з метою покриття суспільних потреб; податки сплачуються лише до бюджету; податки не мають цільового призначення; податки є атрибутом держави і базуються на законодавчих актах вищої юр сили.

Функції податків

Фіскальна - полягає у забезпеченні за допомогою податкових надходжень доходів бюджету для задоволення потреб суспільства, тобто формується матеріально- фінансова база існування держави.

Контрольна - реаліз в процесі оподаткування і передбачає контроль за своєчасністю, повнотою сплати податків і формування доходів бюджету.

Розподільча - пов’язана з розподілом і перерозподілом фін ресурсів за допомогою податків.

Стимулююча(де стимулююча, регулююча) проявляється через систему пільг, через зміну бази оподаткування, ставок податку, що дозволяє сприяти підприємницькій активності чи зменшувати економ зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]