Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

18. Сутність, характеристика, склад державних видатків.

Сутність:це сукупність фінансових відносин, що виникають на завершальному етапі розподільчого процесу у зв’язку з використанням грошових фондів держави.

Об’єкт : грошові фонди, сформовані в процесі розподілу та перерозподілу частини вартості сукупного суспільного продукту та спрямовані на потреби суспільного розвитку.

Своєрідність: полягає в тому, що державні видптки не закріплені за державними доходами.

Форма прояву: прямі витрати держави та держ під-в, організацій, які здійснюються для розширення виробництва, утв суспільних фондів споживання, задоволення інших потреб держави.

Рівень функціонування: здійсн як на макрорівні- з централізованих грошових фондів, так і на макрорівні-з децентралізованих грошових фондів, які належать окремим під-вам, установам державної форми власності..

Відображення: розподіл і використання ввп та нд на накопичення і споживання.

Принципи організації державних видатків:

Принципи організації держ видатків.:плановість, цільове призначення, незворотність витрат, дотримання режиму економії, ефективність використання, постійний контроль за використанням коштів.

19. Класифікація державних видатків.

Система державних видатків – сукупність конкретних видів державних видатків, тісно пов’язаних між собою.

Напрями держ видатків:

  • на розвиток промисловості

  • фінансування АПК

  • на управління

  • на оборону

  • фін-ня житлово-комунального гос-ва та сфери побуту

  • на здійснення інвестиційної політики

  • раціональне використ природних копалин

  • утв держ матеріальних і фінанси резервів

  • охорона навк середовища

  • на соц.-культурні заходи

класифікація державних видатків:

  1. за участю у суспільному виробництві: видатки, повязані з розвитком матеріального вироництва; видатки на утримання та розвиток нематеріального виробництва.

  2. За суспільним призначенням: видатки на народне господарство; на соціально-культурні заходи; на оборону; на управління.

  3. За галузевою ознакою: видатки на фінансування виробничої сфери(промисловості, с/г, капітального будівництва, транспорту і звязку), невиробничої сфери ( освіта, культура.ю охорона здоровя, соціальне забепечення, держ управліня)

  4. За бюджетною класифікацією:

функціональна-характеризує склад видатків бюджету за галузями народного господарства;

відомча-фактично перелік головних розпорядників котів.

Економічна –відповідає класифікації доходів і містить видатки: поточні, капітальні, нерозподілені, кредитування за вирахуванням погашення.

20. Методи і форми фінансування державних витрат.

Методи фінансуваня державних витрат: самофінансування, бюджетне фінансування, кредитне забезпечення. Бюджетне фінансування – це безповоротне, безвідплатне витрачання коштів з державного та місцевих бюджетів на виконання загальнодержавних функцій, функцій місцевого самоврядування та забезпечення бюджетних під-в, установ і організацій. Кошторисно-бюджетне фінансування – це метод безповоротного, безвідплатного відпуску грошових коштів на утримання установ, що перебувають на повному фінансуванні з бюджету, на основі фінансових планів-кошторисів витрат.

Форми: кошторис (у ньому розраховується обсяг асигнувань, їх розподіл за статтями витрат з поквартальною розбивкою), фінан-ня інвестиційних проектів(держава виходячи із своїх ін. можливостей здійснює конкурентний відбір найнеобх і найеект проектів.), держ субсидії, дотації, субвенції; державний кредит(надання держ під-вам тимчасовї фін допомоги на умовах поворотності).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]