Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

36. Фінансові ресурси населення

Фін ресурси населення – грошові кошти, як власні так і залучені які перебувають у розпорядженні домогосподарства та призначені для виконання фін зобов’язань та здійснення витрат. Джерела формування фін ресурсів населення хар-ться такими показниками: - Грошові доходи – всі грошові та натуральні надходження які отримує домо-ство у звіт періоді. Джерелами формування є з.п., дохід від ПД, дивіденди, оренда, пенсії, стипендії, аліменти, кредити, дохід від майна,операцій з ЦП, соц допомога, допомога від родичів; Загальні доходи – включають грошові доходи, а також вартість продукції отриманої з особистого підсобного домо-ва, суми безготівкових пільг та субсидії, вартість подарованого майна. Сукупні ресурси – загальні доходи, а також доходи від використання заощаджень, доходи сформовані за рахунок позик і кредитів і повернені домо-вам борги. Доходи населення поділ на: - постійні(з/п, пенсії, стипендії), - змінні(страх виплати, кредити); - власні, - залучені; за участю у розподіл процесах: - первинні(від діял, від власності), вторинні(соц. трансферти). Напрямки фінансування фін ресурсів: - фінансування витрат на особисті потреби домо-в, сплата податків, обов’язкових зборів і платежів, - формування заощаджень. Основні показники витрат домо-в: - Споживчі витрати – витрати домо-в які здійснюються на придбання продуктів харчування, непродовольчих товарів а також сплата послуг. Грошові витрати – споживчі витрати + витрати пов’язані з інвестиційною діяльністю. Сукупні витрати – грошові витрати + витрати на сплату % повернення позик, на страхування, витрати на придбання предметів розкоші та непередбачувані витрати.

37. Фінансовий портфель громадя­нина: сутність та склад.

Фінансовий портфель-це сукуп фінансових активів фізичної особи. Він є джерелом особистого споживання, накопичення та інвестиційних вкладень. Фінанс портфель скл з 3 портфелів:споживчого, накопичувального та інвестиційного. До споживчого портфеля входять витрати на поточне споживання(харчування,задоволення інтелектуальних потреб, придбання товарів тривалого користування) та непередбачувані витрати , пов’язані з хворобою та втратою працездатності. Складники накопичувального портфеля-дорогоцінні метали та каміння, книги, колекція, антикваріат. Інвестиний портфель- це ті активи, які спрямовані на інвестиції з метою підвищення свого добробуту, отримання додаткового доходу. Прямі інвестиції, позичковий капітал, портфельні інвестиції та страхування життя складають основу інвестиційного портфеля. Прямі інвестиції(внески в статутні фонди підприємств, майнове страхування, страх. Відповідальності, вкладення в нерухомість), позичковий капітал(банк. депозити, селенг, трастові операції), портфельні інвестиції-це вкладення у фінансові активи(цінні папери, іноземна валюта), отримання постійного доходу через певні проміжки часу(ануїтет)забезпечується шляхом вкладень у недержавні пенсійні фонди, страхові поліси із страхування життя.

38. Фінансовий ринок та його роль у ринковій економіці.

Фінансовий ринок – як економічна категорія – це сукупність економ відносин, які виникають між його учасниками при формуванні попиту і пропозиції на фін послуги, які пов’язані із купівлею-продажем фін активів, що знаходяться у власності суб’єктів нац., рег, світової економіки. Фін ринок з організаційної точки зору – сукупність фін інституцій, які спрямовують потік фін активів від власників до позичальників чи покупців та навпаки. Такими інституціями є: банківські установи, інвест фонди, валютні та фондові біржі, страхові компанії, недержавні пенсійні фонди, позабіржові торг системи. Основною метою функціонування фін ринку є: акумулювання та ефективне розміщення тимчасово вільних коштів від суб’єктів, які їх заощадили, до суб’єктів, які відчувають потребу в таких коштах. Передумовою становлення та розвитку фін ринку є: ліквідація держ монополії на фін ресурси, економ самостійність суб’єктів господарювання, розвиток відповідної інфраструктури фін ринку. Він виконує такі функції: мобілізуються тимчасово вільні кошти, ефективний розподіл акумульованих коштів, кваліфіковане посередництво між покупцями і продавцями фін активів, створюються умови для мінімізації фін ризиків, прискорюється оборот капіталу, що сприяє активізації економ процесів держави. Регулювання фін ринку здійснює мін фін (державна комісія з регулювання ринку фін послуг, держ комісія з ЦП та фондового ринку). Державна комісія з регулювання фін послуг здійснює держ регулювання і нагляд за страх компаніями, страх посередниками, не держ пенсійними фондами, довірчими товариствами, кредитними спілками, лізинговими компаніями, ломбардами. Здійснює єдину держ політику в сфері надання фін послуг. Розробляє і реалізує стратегію і тактику розвитку ринку фін послуг. Здійснює реєстрацію учасників ринку фін послуг та нагляд за ї діяльністю. Захищає пава споживачів ринку фін послуг. Здійснює інтеграцію в єврейський та світовий ринки фін послуг. Державна комісія з ЦП та фонд ринку. Забезпечує реалізацію єдиної держ політики щодо ринку цінних паперів в Укр. Забезпечує адаптацію вітчизняного ринку до міжнародних стандартів. Упорядковує діяльність емітентів, торговців ЦП та фін посередників. Створює умови для конкуренції на фондовому ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]