Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_2_1_Л_НАШ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

Національний університет оборони україни

КАФЕДРА ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри підготовки офіцерів запасу

В.Я.МАРЧЕНКО

"___" ______________ 2011 року

Старший викладач кафедри підготовки офіцерів запасу Н.А. Шелест

ЛЕКЦІЯ

з навчальної дисципліни

ВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА СТУДЕНТІВ

З предмету

ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ

Тема № 2: Основи побудови бухгалтерського обліку у військовій частині

Заняття №1: Облік в управлінні фінансово-господарською діяльністю військової частини

Навчальний час – 2 години

Для студентів кафедри підготовки офіцерів запасу

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри

“ 12” серпня 2011 року Протокол №3

Київ–2011

Навчальна та виховна мета:

1.Розкрити основи організації бухгалтерського обліку Збройних Сил України. Сформувати у студентів систему знань щодо порядку та особливостей ведення обліку у військових частин.

2.Виховувати у студентів почуття відповідальності за дотриманням фінансової дисципліни, принципів економії та ощадливості.

Зміст

Вступна частина

Основна частина

1.Правова та нормативна база із запровадження бухгалтерського обліку.

2. Бухгалтерський облік в управлінні фінансово-господарською діяльністю.

3. Особливості та перспективи організації бухгалтерського обліку у військових частинах.

Заключна частина

Л І Т Е Р А Т У Р А

  1. Конституція України.

  2. Бюджетний Кодекс України від 08.07.10 №2456-УІ (зі змінами і доповненнями ).

  3. Указ Президента України від 25.12.01 № 1251 «Про зміцнення фінансової дисципліни та запобігання правопорушенням у бюджетній сфері».

  4. Закон України від 06.12.1991 №1934-ХІІ «Про Збройні Сили України»(зі змінами і доповненнями ).

  5. Закон України від 16.07.99 № 996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (зі змінами і доповненнями ).

  6. Постанова Кабінету Міністрів України від 28.11.92 № 668 «Про порядок здійснення господарської діяльності в Збройних Силах України»(зі змінами і доповненнями ).

  7. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.01.07 № 34 «Про затвердження СТРАТЕГІЇ модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі на 2007-2015 роки».

  8. Наказ МО України від 12.11.10 № 590 «Про затвердження Положення про фінансове господарство військової частини Збройних Сил України».

  9. Наказ МО України від 21.06.07 №363 «Про затвердження Положення з бухгалтерського обліку в Збройних Силах України».

  10. Бухгалтерський облік у бюджетних установах Збройних силах України/( О.І. Ворона, Р.Т.Джога , Л.І.Прохорова, І.Т.Ткаченко);під ред. І.Ю.Марко. - Посібник. К: Знання України, 2004. – с.9-42.

  11. Облік у бюджетних установах: Підручник. /Джога Р. Т., Сінельник Л. М., Дунаєва М. В.-К.: КНЕУ, 2006. -с.2-34.

Матеріально – технічне забезпечення: полілюкс, слайди, виставка керівних документів

Завдання на самостійну роботу:

Законодавчо-нормативна база та особливості бухгалтерського обліку у військових частинах. ( Бухгалтерський облік у бюджетних установах Збройних силах України/( О.І. Ворона, Р.Т.Джога , Л.І.Прохорова, І.Т.Ткаченко);під ред. І.Ю.Марко. - Посібник. К: Знання України, 2004. – с. 9-42).

Вступна частина

На минулих заняттях ми розглянули сутність фінансового забезпечення ЗСУ, розкрили основи організації фінансового забезпечення в Збройних Силах України та питання порядку організації і здійснення фінансового забезпечення військової частини ЗСУ, а також елементи і принципи фінансового забезпечення та фінансової дисципліни , розглянули їх характеристику.

Сьогодні ми почнемо знайомитись з основами побудови обліку ЗСУ, знанням порядку та принципів організації та ведення обліку в військових частинах ЗСУ дасть в майбутньому змогу оперативно надавати всебічну та об’єктивну інформацію про фінансовий стан, результати діяльності і рух коштів та матеріальних цінностей для прийняття необхідних рішень.

Згідно з Бюджетним кодексом України бюджетна установа — це орган, заклад чи організація, відповідний статус якої визначено Конституцією України, а також установа чи організація, створена у встановленому порядку органами державної влади або місцевого самоврядування, яка повністю утримується за рахунок бюджету — державного чи місцевого.

Облік у бюджетних установах ведуть майже в 100 тисячах суб’єктів господарювання державного сектору — освіти, медицини, культури, в наукових установах системи НАН України, інших міністерств і відомств, що здійснюють наукові дослідження та наукове обслуговування (науково-дослідні інститути, наукові бібліотеки, ботанічні сади, дендрарії, зоопарки), установах й організаціях органів законодавчої та виконавчої влади, юстиції, Державної митної служби, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки України, Прикордонних військ тощо.

Як юридичні особи бюджетні установи мають свій статут (положення), печатку, рахунки в органах Державного казначейства України, баланс, певні права, обов’язки і несуть відповідальність згідно з Цивільним кодексом України. Вони реєструються в органах виконавчої влади, державної податкової служби, Пенсійному фонді, фондах соціального страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]