Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_2_1_Л_НАШ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

3. Особливості та перспективи організації бухгалтерського обліку у війсь-кових частинах

У реформуванні бухгалтерського обліку важливим методичним підходом є визначення сутності та значення управлінського обліку у фінансово-господарському механізмі бюджетних установ. Управлінський облік визначається як сукупність методів та процедур, що забезпечують підготовку і надання інформації для планування, контролю і прийняття рішень на різних рівнях управління підприємством, установою, організацією.

Нині управлінський облік не лише не регламентується, а й не передбачається Планом рахунків бюджетних установ (на відміну від Плану рахунків з обліку виконання бюджету). Можна назвати дві основні причини необхідності активного пошуку ефективних методів ведення й організації управлінського обліку на сучасному етапі функціонування бюджетних установ:

1. У великих бюджетних установах система управління ними ускладнюється, а тому без надійного інформаційного забезпечення ці системи стають некерованими. Бюджет таких установ вимірюється десятками мільйонів гривень, зокрема доходи і видатки за спеціальним фондом сягають двох третин. Виникає потреба в отриманні інформації не лише в розрізі кодів бюджетної класифікації, а й за структурними підрозділами (відділеннями, факультетами, науковими підрозділами тощо).

2. Управлінський облік орієнтується на докладний облік витрат (видатків) і калькулювання собівартості нематеріальних послуг. На сьогодні методика калькулювання таких послуг (освітніх, медичних, культурних, юридичних) потребує наукового обґрунтування. Існує необхідність адаптації категорій методів обліку й калькулювання, об’єктів калькулювання, калькуляційних одиниць та похідних від них до методики калькулювання нематеріальних послуг.

Управлінський облік у бюджетних установах перебуває на «зародковому» рівні, але вже торує собі шлях. Так, бюджетні установи Збройних сил України планують видатки і обліковують їх за кошторисом Міністерства оборони України в розрізі різних служб (речової, продовольчої, медичної тощо). Цю інформацію використовують для оперативного управління видатками на відомчому рівні, тобто формується система управлінського обліку із деталізацією за центрами виникнення витрат і центрами відповідальності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2007 р. N 34 затверджено «СТРАТЕГІЮ модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі на 2007-2015 роки».

На даний час бухгалтерський облік у бюджетній сфері складається з бухгалтерського обліку виконання державного і місцевих бюджетів та бухгалтерського обліку бюджетних установ.

Згідно з Бюджетним кодексом України і Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" порядок ведення бухгалтерського обліку та складення фінансової звітності, звітності про виконання бюджетів, кошторисів бюджетних установ установлює Державне казначейство.

Бухгалтерський облік виконання державного і місцевих бюджетів ведуть органи Державного казначейства, а бухгалтерський облік виконання кошторисів бюджетних установ - розпорядники бюджетних коштів.

Звітність про виконання бюджетів консолідується Державним казначейством і головними розпорядниками бюджетних коштів паралельно, що призводить до збільшення витрат бюджету для обробки інформації.

У зв'язку з наявністю різних організаційних структур бухгалтерських служб, процедур документообігу, використанням різного програмного забезпечення, а в окремих випадках відсутністю такого забезпечення виникла потреба удосконалити організацію бухгалтерського обліку розпорядників бюджетних коштів.

Актуальним є питання удосконалення порядку проведення оцінки активів. Зміни, що відбулися протягом 10 останніх років у вартісних межах зарахування активів до складу основних засобів, а також в нормативах нарахування зносу основних засобів, призвели до невідображення справедливої вартості основних засобів у бухгалтерському обліку.

Мета та завдання Стратегії

Метою цієї Стратегії є удосконалення системи бухгалтерського обліку в державному секторі з урахуванням вимог міжнародних стандартів.

Завданнями Стратегії є удосконалення методології та перехід на єдині методологічні засади бухгалтерського обліку і звітності, а також створення уніфікованого організаційного та інформаційного забезпечення бухгалтерського обліку.

Модернізація системи бухгалтерського обліку сприятиме удосконаленню:

  1. управління державними фінансами;

  2. системи стратегічного бюджетного планування на середньостроковий та довгостроковий періоди;

  3. порядку складення і виконання бюджету на основі програмно-цільового методу в бюджетному процесі;

  4. системи контролю за процесом виконання бюджету;

  5. інформаційно-аналітичної системи управління державними фінансами.

Основними напрямами реалізації Стратегії є:

1) удосконалення системи бухгалтерського обліку:

  • розподіл між суб'єктами бухгалтерського обліку повноважень щодо ведення обліку активів, зобов'язань, доходів та витрат;

  • розроблення та запровадження єдиних національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та єдиного плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, гармонізованого з бюджетною класифікацією;

2)удосконалення системи фінансової звітності та звітності про виконання бюджетів шляхом:

  • удосконалення методології складення форм звітності та їх удосконалення;

  • розроблення та запровадження нових форм фінансової звітності та звітності про виконання бюджетів;

  • удосконалення методів складення та консолідації фінансової звітності та звітності про виконання бюджетів з використанням сучасних інформаційних технологій;

3)створення уніфікованої організаційної та інформаційної облікової системи, що передбачатиме:

  • модернізацію фінансово-бухгалтерських служб;

  • забезпечення казначейського обслуговування усіх суб'єктів державного сектору;

  • адаптацію бюджетної системи, створеної на засадах програмно-цільового методу, до нових методологічних принципів системи бухгалтерського обліку;

  • посилення контролю з боку органів Державного казначейства за дотриманням єдиних правил ведення бухгалтерського обліку і складення звітності;

  • удосконалення системи підготовки та перепідготовки кадрів фінансово-бухгалтерських служб;

  • уніфікацію програмного забезпечення, що використовується суб'єктами державного сектору, з метою забезпечення обміну інформацією між Мінфіном, органами Державного казначейства і суб'єктами державного сектору з використанням баз даних та інформаційних систем.

Очікувані результати

Реалізація Стратегії дасть змогу забезпечити створення інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління державними фінансами.

У результаті реалізації Стратегії очікується досягнення таких результатів:

  1. адаптація законодавства з питань бухгалтерського обліку та звітності до міжнародних стандартів;

  2. розроблення та запровадження єдиного плану рахунків бухгалтерського обліку з виконання бюджетів та кошторисів розпорядників бюджетних коштів, що дасть змогу забезпечити прозорість облікових процесів, складення звітності та отримання інформації про фінансові операції, які здійснюються у державному секторі;

  3. установлення уніфікованих вимог до вибору програмного забезпечення для обміну інформацією між Мінфіном, органами Державного казначейства і суб'єктів державного сектору з використанням баз даних та інформаційних систем;

  4. підвищення відповідальності, а також статусу керівників фінансово-бухгалтерських служб суб'єктів державного сектору;

  5. удосконалення системи підготовки та перепідготовки кадрів з питань бухгалтерського обліку в державному секторі;

  6. підвищення рівня прозорості та відкритості ведення бухгалтерського обліку.

Висновок по третьому питанню

Становленню управлінського обліку сприятиме перехід на фінансове планування видатків та облік їх за програмно-цільовим методом формування бюджету, який передбачає розроблення критеріїв оцінювання й аналізу бюджетної програми, визначення відповідальних за їх виконання, звітування розпорядників коштів за досягненні результати.

Процес модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі триватиме протягом 2007-2015 років.

Заключна частина

Законом передбачено, що бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством (військовою частиною). Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

На сьогодні вимоги як до формування Державного бюджету, його дохідної та витратної частини, так і до облікової політики в цілому змінились. Державні органи, і в першу чергу органи Державного казначейства, вимагають від бюджетних установ звітності не тільки про кошти, а й про матеріальні засоби у вартісних показниках. Вирішити поставлені завдання можливо лише шляхом застосування в бюджетних установах ЗСУ єдиних положень бухгалтерського обліку. А в майбутньому дасть змогу оперативно надавати всебічну та об’єктивну інформацію про фінансовий стан, результати діяльності і рух грошових коштів та матеріальних цінностей для прийняття необхідних рішень.

Старший викладач кафедри підготовки

офіцерів запасу Н.А. Шелест

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]