Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ФІНАНСОВИЙ СЛОВНИК КАЗНАЧЕЯ

.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
85.73 Кб
Скачать

ВСТУП

Державне казначейство України є спеціальним урядовим орга­ном державного управління, що вирішує комплекс завдань, пов’я­заних із казначейським обслуговуванням державного та місцевих бюджетів. Це потребує підготовки спеціалістів, які б мали глибокі теоретичні і практичні знання з питань казначейської справи.

Дисципліна «Казначейська система виконання бюджету» перед­бачає опанування студентами теоретичних та практичних знань щодо вирішення питань виконання державного та місцевих бюджетів в органах Державного казначейства, системи органів Державного казн­ачейства, порядку касового виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та видатками.

Термінологічний словник підготовлено відповідно до програми та робочої програми дисципліни. Певна увага приділена загально­економічним термінам. Наведено точне визначення термінів відпо­відно до фінансово-економічної діяльності Державного казначейства України, бюджетних установ та чинних законодавчих документів, що пояснюють той чи інший термін.

Видання допоможе студентам в опануванні дисципліни «Казна­чейська система виконання бюджету» освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр» і «спеціаліст» напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» денної та заочної форм навчання професійного спряму­вання: 01 «Державні фінанси», 03 «Управління державними фінансо­вими ресурсами».

Термінологічний словник буде корисним студентам, аспірантам, викладачам, працівникам сфери Державного казначейства та фінансових органів України.

А

Акт звіряння надходження - складається щомісяця за резуль­татами звіряння доходів за всіма кодами бюджетної класифікації на підставі даних про надходження до бюджетів та відомостей розподілу коштів станом на 1-е число місяця, наступного за звітним.

Активи - будь-яка одиниця, що має економічну вартість і є власністю організації. Одиниця може бути фізичною за своїм характером (матеріальною) або нематеріальною, виявляється у формі права чи власності, вираженій через затрати або іншу вартість.

Аналіз затрат та вигод - вид аналізу, який визначає в грошовій формі вартість і/або вигоди (наприклад, дозвілля або вплив на дов­кілля), які не обов’язково мають ринкову вартість. Аналіз витрат та вигод передбачає застосування трьох логічних кроків: 1) визначення завдань та альтернативних шляхів для виконання цих завдань;

  1. аналіз додаткових змін у випадку застосування кожного альтер­нативного варіанта порівняно з випадком його незастосування;

  2. порівняння витрат та вигод різних альтернативних шляхів.

Аналіз програм - аналіз діяльності органів виконавчої влади для визначення її наслідків, ефективності та результатів.

Анулювання - скасування бюджетного фінансування впродовж поточного року. Анулювання є законодавчим актом, який може ухвалюватися з ініціативи виконавчої або законодавчої гілки влади.

Анулювання боргу - повна відмова держави від своїх зобов’язань.

Аудит - перевірка правильності фінансової звітності й аналіз фінансового стану. За формою проведення поділяється на зовнішній та внутрішній. Здійснюється незалежними аудиторами (фізичними або юридичними особами) або посадовою особою за рішенням відповідної ради з метою перевірки достовірності річного фінансового звіту, поданого виконавчим органом на затвердження.

Аудит діяльності (результативності) - вид аудиту типу «вартість за гроші», що складається із: 1) перевірки результатів програми, тобто з’ясування того, чи організація робить правильні справи; 2) перевірки економності та ефективності, тобто чи орга­нізація правильно діє та 3) перевірки дотримання законності, тобто чи дотримується організація законів, інструкцій та процедур у процесі виконання програми.

Б

Базові управління Державного казначейства України - управління, на території яких перебувають розпорядники нижчого рівня, до мережі яких включені розпорядники бюджетних коштів, розташовані на території іншого управління (транзитного).

Бухгалтерська звітність - сукупність показників обліку, виражених у формі певних таблиць, які характеризують рух фінан­сових ресурсів, зобов’язань і фінансовий стан бюджету за звітний період.

Бухгалтерський баланс - спосіб економічного групування й узагальнення даних про виконання бюджету, виражених у грошовій оцінці і складених на певну дату. Складається з двох частин: активу і пасиву.

Бухгалтерський облік - упорядкована система збору, реєстрації та узагальнення у грошовому виразі інформації про активи та зобов’язання бюджетів і їх рух шляхом суцільної, безперервної та документальної реєстрації всіх бюджетних операцій.

Бухгалтерський облік виконання бюджету - відображає виконання бюджету через облік доходів, ресурсів бюджету, зобо­в’язань, розрахунків та результатів, які виникають у процесі виконання бюджету. Надає повну картину про виконання бюджетів усіх рівнів.

Бюджет - план формування та використання фінансових ре­сурсів для забезпечення виконання завдань і функцій, які здійсню­ються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджет розвитку - видатки бюджету на фінансове забез­печення структурної перебудови економіки, державну підтримку наукової, інвестиційної діяльності та окремих галузей економіки, зокрема на капітальні вкладення виробничого призначення та інші капітальні видатки.

Бюджети місцевого самоврядування - бюджети терито­ріальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань.

Бюджетна класифікація - єдине систематизоване згрупування доходів, видатків (у тому числі кредитування за вирахуванням погашення) та фінансування бюджету за ознаками економічної сут­ності, функціональної діяльності, організаційного устрою та іншими ознаками відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів (стаття 2 Бюджетного кодексу України).

Бюджетна поправка (зміни до бюджетних призначень) - уточнення до вже схваленого бюджету, яке, за умови його схвалення відповідною радою, змінює бюджетне призначення. Поправки до бюджету можуть вноситися впродовж року при зміні видаткових пріоритетів.

Бюджетна програма - систематизований перелік заходів, спрямованих на досягнення єдиної мети та завдань, виконання яких пропонує та здійснює розпорядник бюджетних коштів відповідно до покладених на нього функцій.

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного й адміністративно-територіального устроїв і врегульована нормами права.

Бюджетна установа - орган, установа чи організація, визначена Конституцією України, а також установа чи організація, створена у встановленому порядку органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування, яка повністю утримується за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевих бюджетів.

Бюджетне асигнування - повноваження, надане розпоряднику бюджетних коштів відповідно до бюджетного призначення на взяття бюджетного зобов’язання та здійснення платежів із конкретною мстою в процесі виконання бюджету.

Бюджетне зобов’язання — будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладання дого­вору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому.

Бюджетне повноваження - права, обов’язки та відповідаль­ність учасників бюджетного процесу.

Бюджетне правопорушення — недотримання учасником бюджетною процесу встановленого Бюджетним кодексом та іншими нормативно-правовими актами порядку складання, розгляду, затвер­дження, внесення змін, виконання бюджету чи звіту про виконання бюджету (стаття 116 Бюджетного кодексу України).

Бюджетне призначення - повноваження, надане головному розпоряднику бюджетних коштів Бюджетним кодексом України, Законом про Державний бюджет України або рішенням про місцевий бюджет, що мас кількісні та часові обмеження та дозволяє надавати бюджетні асигнування.

Бюджетне фінансове зобов’язання - зобов’язання розпо­рядника або одержувача бюджетних коштів сплатити кошти за будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладання договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, тобто кредиторська заборгованість та/або попередня оплата, яка передбачена законодавством.

Бюджетний запит - це документ, підготовлений розпоряд­ником бюджетних коштів, що містить пропозиції з відповідними обгрунтуваннями щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для його діяльності на наступний бюджетний період.

Бюджетний календар - план заходів, який відображає головні етапи та визначає строки для кожного етапу, а також дати початку й закінчення бюджетного процесу.

Бюджетний період - термін, на який складається бюджет. Б.п. для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того самого року.

Бюджетний процес - регламентована нормами права діяль­ність, пов’язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України.

Бюджетний розпис - це документ, в якому встановлюється розподіл доходів та фінансування бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів по певних періодах року відповідно до бюджетної класифікації.

Бюджетний цикл - періодичний процес, протягом якого орган влади готує, ухвалює та виконує відповідний бюджет. Бюджетний цикл складається з: 1) підготовки пропозиції проекту бюджету; 2) законодавчого схвалення запропонованого бюджету; 3) виконання запропонованого бюджету виконавчою гілкою влади та 4) підготовки річного звіту з детальним викладом результатів діяльності та його затвердження.

Бюджетні зобов’язання - будь-яке виконане відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладення дого­вору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій упродовж бюджетного періоду, за яким необхідно здійснити платежі протягом цього самого періоду або у майбутньому.

Бюджетні інструкції - основні напрями, що визначають бюджетне середовище, тобто очікувані надходження та стратегію на наступний рік; управління роблять свої бюджетні запити відповідно до основних напрямів формування бюджету.

Бюджетні платежі - платежі відповідно до бюджетних зобов’язань, термін оплати яких настав.

Бюджетні рахунки - рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства для зарахування надходжень, здійснення операцій клієнтів із бюджетними коштами та операцій, пов’язаних із обслуговуванням зовнішніх і внутрішніх боргових зобов’язань, загальнодержавних видатків, а також рахунки для обліку операцій із фінансування бюджетів.

Бюджетні резерви — кошти, зарезервовані для наступних видатків, наприклад, на покриття непередбачених потреб.

Бюджетний устрій - організація бюджетної системи, принципи її побудови, структура, взаємозв’язок бюджетів, що входять до її складу.

В

Взаємні розрахунки - розрахунки, які виникають між бюдже­тами в процесі планування та їх виконання.

Взяті зобов’язання - суми розміщених замовлень, ухвалених угод, отриманих послуг та подібні операції, здійснені протягом певного періоду, що можуть сплачуватися у той самий чи наступний період. Такі суми включають видатки на погашення зобов’язань, що не були відображені у попередніх періодах, а також різницю між попередньо відображеними зобов’язаннями та здійсненими плате­жами з їх погашення.

Видатки бюджетів - державні платежі, які не підлягають поверненню, тобто платежі, які не створюють і не компенсують фінансових вимог. Видатки можуть передбачатися на поточні потреби або на здійснення капітальних витрат. Вони бувають відплатними, здійсненими в обмін на товар (чи послугу), і невідплатними (односторонніми). Категорія видатків не включає платежів у рахунок погашення основної суми державного боргу, які класифікуються як фінансування державного бюджету.

Видатки бюджету - кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винят­ком коштів на погашення основної суми боргу та повернення надміру сплачених до бюджету сум.

Видатки державного бюджету - витрати держави на загально­державному рівні, які необхідні для виконання державою її функцій.

Виділені бюджетні асигнування - право, надане розпоряд­никам бюджетних коштів щодо розподілу між підвідомчими струк­турами виділених бюджетних асигнувань загального фонду держав­ного бюджету та/або на використання бюджетних призначень, які мають бути підкріплені бюджетними коштами органами Державного казначейства України.

Виконання бюджету - одна із стадій бюджетного процесу, яка передбачає забезпечення повного й своєчасного надходження всіх передбачених бюджетом доходів і забезпечення всіх запланованих бюджетом видатків.

Виконання бюджету за видатками - здійснення видатків, передбачених у бюджеті відповідно до бюджетного розпису.

Виконання бюджету за доходами - мобілізація надходження податків та зборів (обов’язкових платежів) і розподіл їх за рівнями бюджетної системи відповідно до законодавства.

Витрати бюджету - видатки бюджету та кошти на погашення основної суми боргу.

Витяг органу Державного казначейства - документ, який підтверджує відповідність обсягу бюджетних асигнувань розпо­рядника, затвердженого у кошторисах та планах асигнувань, даним казначейського обліку.

Відомча класифікація видатків бюджету — відображає роз­поділ бюджетних призначень по головних розпорядниках коштів бюджету.

Відстрочення погашення державного боргу - перенесення термінів виплати заборгованості. При цьому у даний період виплата доходів не здійснюється.

Військова козацька скарбниця - у Запорізькій Січі сховище грошей, коштовностей, військових клейнодів і оздоб.

Власні надходження бюджетних установ та організацій - плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями, надходження від господарської та/або виробничої діяльності, плата за оренду майна бюджетних установ, кошти від реалізації майна.

Внутрішнє державне запозичення - здійснюється шляхом укладання угод з резидентами України про позику та випуск державних цінних паперів, що розміщуються на внутрішньому ринку.

Внутрішній контроль - перевірка фінансової достатності та юридичних прав на видатки, здійснювана внутрішніми аудиторами розпорядника бюджетних коштів або уповноваженими бухгалтерами-ревізорами. Обсяги перевірки розширено з метою включення аналізу використання ресурсів. У системі внутрішнього контролю посадові обов’язки розподіляються таким чином, щоб уникнути ситуації, коли один і той самий працівник веде фінансову операцію від початку до кінця.

Внутрішня державна гарантій - гарантія уряду України за зобов’язаннями позичальника, що виникла перед резидентами України.

Внутрішня норма прибутку (ВНП) - критерій, що використо­вується для обрахунку окупності капітальних проектів. Норма прибутку за певним проектом повинна перевищувати вартість капі­талу, інвестованого в нього.

Внутрішня платіжна система Державного казначейства України - програмно-технічний комплекс із засобами захисту інфор­мації, що надані Національним банком України, який експлуатується для здійснення операцій між органами Державного казначейства України, а також забезпечує взаємодію із СЕП НБУ.

Внутрішня фінансова звітність - складається для планування, оцінювання та контролю за щоденними операціями органів фінан­сової системи.

Внутрішньобанківські платіжні системи - програмно-технічний комплекс із власними засобами захисту інформації, який експлуатується комерційним банком або об’єднанням банків і здійснює розрахунки між установами цього банку та, можливо, іншими банківськими установами поза межами СЕП.

Г

Головне призначення Державного казначейства - сприяння оптимальному фінансовому управлінню державними ресурсами шляхом забезпечення своєчасного отримання бюджетними установами необхідних бюджетних коштів для успішного функціону­вання державних служб.

Головні розпорядники бюджетних коштів - бюджетні установи в особі їх керівників, які відповідно до статті 22 Бюджетного кодексу України отримують повноваження шляхом встановлення бюджетних призначень.

Граничний обсяг внутрішнього та зовнішнього боргу - вста­новлюється на кожний бюджетний період Законом про Державний бюджет України.

Грант - фінансова допомога, що надається донором отримувачу на безповоротній основі для реалізації певної програми чи виконання конкретних робіт.

Грошова оцінка - спосіб грошового виразу руху коштів, зобов’язань і бюджетних операцій для отримання узагальнених даних за поточний і звітний періоди з бюджету в цілому.

Державна гарантія - зобов’язання України в особі Кабінету Міністрів України, що діє через Міністерство фінансів України, повністю або частково виконати платежі на користь кредитора у разі невиконання позичальником, іншим, ніж Україна, зобов’язань щодо повернення грошових коштів на умовах строковості та платності.

Державне запозичення - залучення державою в особі Кабінету Міністрів України через Міністерство фінансів України грошових коштів, іншого майна та майнових прав, що передбачає прийняття зобов’язань щодо грошових коштів на умовах строковості та платності.

Державне казначейство України - урядовий орган державного управління у складі Міністерства фінансів України, який підпорядко­вується останньому.

Державний борг - економічні відносини держави як позичаль­ника з її кредиторами (резидентами та нерезидентами) з приводу перерозподілу частини вартості ВВП на умовах строковості, платності та повернення.

Державний борг (борг Автономної Республіки Крим чи борг місцевого самоврядування) - загальна сума заборгованості держави (Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування), яка складається з усіх випущених і непогашених боргових зобов’язань держави (Автономної Республіки Крим чи місцевого самовряду­вання), включаючи боргові зобов’язання держави (Автономної Республіки Крим чи міських рад), що вступають у дію в результаті виданих гарантій за кредитами, або зобов’язань, що виникають на підставі законодавства або договору.

Державні доходи - сукупність фінансових ресурсів, які мобілізуються у державному та місцевих бюджетах, Пенсійному фонді та інших централізованих фондах, а також зосереджені на державних підприємствах і в організаціях.

Дефіцит бюджету - сума перевищення видатків бюджету над його доходами.

Дефолт - неможливість здійснення вчасних боргових виплат, спричинена погашенням основної суми боргу або його обслугову­ванням.

Децентралізовані доходи - доходи, що залишаються у розпоря­дженні державних підприємств та організацій і використовуються відповідно до їхніх фінансових планів.

Джерела фінансування дефіциту місцевих бюджетів - внутрішні запозичення органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування.

Документація - письмове свідчення про здійснену бюджетну операцію, яке надає юридичної сили даним бухгалтерського обліку виконання бюджету. Кожна бюджетна операція, яка підлягає відобра­женню в бухгалтерському обліку, мас бути оформлена доку­ментально.

Дотація вирівнювання - міжбюджетний трансферт на вирівнювання дохідної спроможності бюджету, який його отримує.

Доходи бюджету (відповідно до положень Бюджетного кодексу України) - усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, дарунки, фанти).

Доходи від операцій із капіталом - надходження від реалізації основного капіталу, державних запасів товарів, землі та нематеріальних активів.

Доходи за витратами майбутніх періодів - кошти за надані послуги, що надійшли і не використані у звітному році за незакінченими договорами з фізичними чи юридичними особами, і будуть використані у наступному році на видатки, передбачені цими договорами.

Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджет­них установ - надходження для виконання установою окремих доручень, гранти, дарунки, благодійні внески, інвестиції та все інше, що отримують бюджетні установи, що не заборонено законодавством.

Е

Економічна класифікація видатків - визначає конкретне спряму­вання коштів, склад яких визначається міністром фінансів України, деталізує використання коштів за їх предметними ознаками - заробітна плата, нарахування на заробітну плату, оплата комунальних послуг, усі види господарської діяльності, виплати населенню та інші категорії, що дає змогу виділити захищені статті видатків бюджету та забез­печує єдиний підхід до всіх розпорядників та одержувачів коштів.

Елементи ефективних платіжних систем — нормативно-правова база, бухгалтерська і технологічна модель, технологічна інфраструктура, захист інформації.

Елементи платіжної системи виконання бюджету - система норм, що визначає правила проходження платежів; технічне забез­печення здійснення платежів; механізм взаємовідносин користувачів коштів із казначейською системою.

Етап зобов’язань - встановлення призначення і, відповідно, резервування частини бюджетних асигнувань для покриття кон­кретних витрат відповідно до затвердженого бюджету.

Етап оплати - оплата прийнятих раніше зобов’язань, внаслідок чого скорочується обсяг зобов’язань держави.

Етап перевірки - включає перевірку і підтвердження, що виконано всі вимоги щодо сплати конкретних видатків (наприклад, товар доставлено або послуги отримано відповідно до угоди, надійшов термін сплати відсотків або погашення позики).

Є

Єдиний казначейський рахунок (ЄКР) - рахунок, відкритий Державному казначейству України в Національному банку України для обліку коштів та здійснення розрахунків у системі електронних платежів Національного банку України.

З

Загальний фонд бюджету - включає всі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду; всі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету та фінансування загального фонду бюджету.

Закладна (боргове зобов’язання) - бюджетні повноваження, що виникають при укладанні контракту, розміщенні замовлення, придбанні товару, робіт та послуг. У закладній постачальника зазначається обсяг коштів, необхідних для оплати замовлення відразу після його виконання.

Закон про Державний бюджет України - закон, який затвер­джує повноваження органам державної влади здійснювати виконання Державного бюджету протягом бюджетного періоду.

Закріплені доходи - надходження, які відповідно до чинних нормативно-правових актів зараховуються до бюджету конкретного рівня на невизначений у часі термін повністю або у твердо фіксованому розмірі (нормативі).

Залишок бюджетних коштів - обсяг коштів на рахунках відпо­відного бюджет)' та розпорядників коштів цього бюджету на кінець дня.

Залишок готівкових коштів - кошти, що залишилися в бюджеті попереднього року, не будучи розподіленими за кон­кретними напрямами, і можуть бути використані в бюджеті наступного року.

Замовлення на закупівлю - угода про придбання товарів або послуг у конкретного постачальника із зобов’язанням оплати одночасно з доставкою.

Запозичення - операції, пов’язані з отриманням бюджетом коштів на умовах повернення, платності та строковості, в результаті яких виникають зобов’язання держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування перед кредиторами.

Запозичення між фондами - передання коштів із фонду, де є надлишкові кошти, до фонду з тимчасовою нестачею надходжень.

Захищені статті видатків бюджетів - статті видатків Державного бюджету України, обсяг яких не може змінюватися при проведенні скорочення затверджених бюджетних призначень.

Збалансований бюджет - бюджет, у якому надходження поточного періоду відповідають сумі видатків цього ж періоду.

Зведена (консолідована) фінансова звітність - складається органами казначейства і включає звітність підвідомчих органів із виконання державного і місцевих бюджетів.

Зведений бюджет - сукупність показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного та соціального розвитку держави.

Зведений бюджет Автономної Республіки Крим - показники бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення.

Зведений бюджет міста з районним поділом - показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. У разі, коли місту або району у місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району в місті включає показники бюджетів цих міст, селищ та сіл.

Зведений бюджет області - показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

Зведений бюджет районів - показники районних бюджетів, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів цього району.

Зведений бюджет України - показники Державного бюджету, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]