Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ФІНАНСОВИЙ СЛОВНИК КАЗНАЧЕЯ

.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
85.73 Кб
Скачать

Помісячний розпис асигнувань загального фонду - розпис асигнувань загального фонду державного бюджету на рік із роз­бивкою за місяцями за головними розпорядниками за програмною та скороченою економічною класифікацією видатків бюджету.

Попередній контроль - проводиться на першій стадії вико­ристання бюджетних коштів у момент обліку бюджетними устано­вами зобов’язань і перешкоджає взяттю ними зобов’язань, не забез­печених призначеннями, що встановлені законом про бюджет.

Попередній характер контролю - базується на тому, що переважна більшість контрольних процедур, які проводяться орга­нами Державного казначейства, мають попереджувальний характер.

Порівнянність - можливість визначення тенденцій виконання бюджету через зіставлення інформації, що міститься у бухгалтер­ському обліку та звітності за певний період.

Постатейний бюджет - форма складання бюджету, за якою видатки розпорядника групуються відповідно до категорій (статей видатків). Кожна стаття чи група статей займають окремий рядок.

Пояснювальна записка - містить основні фактори, що впли­нули на виконання державного бюджету за доходами і видатками.

Предмет бухгалтерського обліку - процес виконання бюдже­тів, який відображає один із аспектів розширеного відтворення, а саме розподіл і перерозподіл національного доходу.

Призупинення бюджетних асигнувань - припинення на певний час повноважень розпорядника бюджетних коштів на взяття бюджетного зобов’язання за загальним фондом бюджету при виявленні порушень певних вимог.

Принцип єдності каси - зарахування всіх доходів держави в єдиний фонд публічних фінансів і здійснення всіх передбачених бюджетом витрат із цього фонду.

Принципи бюджетування - загальні правила, стандарти або норми, що лежать в основі діяльності органів влади, розроблені законодавчим органом.

Прирісне бюджетування - бюджетний процес, при якому спосіб розподілу коштів між управліннями та програмами ґрунтується на прецеденті (виходячи з попереднього досвіду). При цьому збільшення асигнувань відбувається шляхом надання невеликих надбавок (наприклад, із врахуванням інфляції) до обсягу коштів, що виділялися в минулому.

Проведені видатки - зобов’язання вважається повністю пога­шеним у разі видачі чеку чи готівки. Крім чеків, зобов’язання можна погасити купонами на виплату процентів за деякими облігаціями або шляхом випуску облігацій чи банківських білетів (або погашенням значної кількості випущених в обіг облігацій).

Прогнозування - сукупність методів перспективних оцінок, що базується на економічних припущеннях і специфічних припущеннях щодо фінансової політики.

Програма - система взаємопов’язаних форм діяльності, що впроваджуються одним або кількома організаційними підрозділами для досягнення цілей та завдань, які піддаються виміру.

Програмна класифікація видатків бюджету - застосовується для формування бюджету за програмно-цільовим методом, передбачає розподіл бюджетних призначень за бюджетними програмами, які є систематизованим переліком заходів, спрямованих на їх виконання та досягнення загальної мети.

Програмний бюджет - форма подання бюджету, який дозволяє організувати бюджетну інформацію та розподілити кошти за бюджетними програмами.

Програмний комплекс «Казна» - призначений для автома­тизації операцій із фінансування й оплати рахунків розпорядників коштів державного та місцевих бюджетів, проведених органами Державного казначейства всіх рівнів.

Проект бюджету - проект плану формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, що здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду, який є невід’ємною частиною проекту Закону про Державний бюджет або проекту рішення відповідної ради про місцевий бюджет.

Профіцит бюджету - перевищення доходів бюджету над його видатками.

Р

Рахунки бухгалтерського обліку - є способом групування і поточного відображення бюджетних операцій за якісними, однорідними ознаками, які обумовлені прийомом подвійного запису.

Рахунок - окрема одиниця фінансової звітності, яка використо­вується для складання бюджету, управління видатками й обліку. Всі бюджетні операції стосовно доходів чи видатків фіксуються на певних рахунках.

Реєстраційні рахунки - рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства розпорядникам і одержувачам коштів державного та місцевих бюджетів для обліку операцій за коштами загального фонду відповідного бюджету.

Резерви для виплат із обслуговування боргу - резервні рахунки, що використовуються для надання коштів у тому випадку, коли надходжень не вистачає для здійснення основних та відсоткових боргових виплат, які мають бути сплачені впродовж поточного року (як правило, по облігаціях, що забезпечуються доходами від конкретного об’єкта).

Резервний фонд бюджету - формується для здійснення непере­дбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені при складанні проекту бюджету.

Річна звітність - складається на підставі даних облікових регістрів і зведених звітів та є логічним завершенням періодичної звітності.

Річний звіт про виконання Закону про Державний бюджет України - подається Кабінетом Міністрів Верховній Раді України не пізніше 1 травня року, наступного за звітним.

Рішення про випуск місцевих облігацій - рішення, що ухвалює місцевий орган влади щодо випуску облігацій та визначення напрямів використання надходжень від їх розміщення.

Рішення про місцевий бюджет - нормативно-правовий акт Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи відповідної ради, виданий в установленому законодавством України порядку, що містить затверджені повноваження відповідно Раді міністрів Авто­номної Республіки Крим, місцевій державній адміністрації або виконавчому органу місцевого самоврядування здійснювати вико­нання місцевого бюджету протягом бюджетного періоду.

Розпис - документ, згідно з яким головним розпорядникам бюджетних коштів встановлюється розподіл доходів та фінансування бюджету, бюджетних асигнувань за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації.

Розпорядник коштів нижчого рівня - бюджетні установи в особі їх керівників, які у своїй діяльності підпорядковані відповідному головному розпоряднику, розпоряднику вищого рівня та (або) діяльність якого координується через нього.

Розпорядники бюджетних коштів - бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань та здійснення видатків із бюджету.

Рух грошових коштів - чистий готівковий баланс у будь-який момент часу. Казначей готує готівковий бюджет, де зазначаються прихід, видатки та чистий баланс грошових резервів на день, тиждень та місяць.

С

Сальдовий баланс рахунків - форма фінансової звітності, що складається органами Державного казначейства України на підставі даних синтетичного обліку, звірених із даними аналітичного обліку за всіма рахунками 1-9 класів Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів.

Своєчасність - забезпечення своєчасною інформацією органів законодавчої та виконавчої влади, які ухвалюють рішення, оцінюють виконання бюджету, готують пропозиції щодо складання бюджетів тощо, та інших користувачів.

Секвестр (скорочення) - відбувається з метою зменшення видатків.

Система ведення звітності за затратами - система відображення повної вартості запровадження програм та стратегій, а саме: виділення сум накладних видатків, додаткових пільг, амор­тизації обладнання; розподіл часу співробітників на виконання кон­кретних проірам та видів діяльності, а також поточні видатки, пов’язані з використанням основних фондів. За допомогою системи ведення звітності за затратами оцінюються не лише видатки розпо­рядника, а й обсяг спожитих ресурсів.

Система внутрішнього контролю - план організації фінан­сового контролю, методів координації та заходів, розроблений розпо­рядником для контролю активів та видатків бюджетної установи, перевірки правильності та достовірності його бухгалтерської інфор­мації, поліпшення функціональної діяльності та дотримання адміні­стративної політики.

Система електронних платежів Національного банку України (СЕП НБУ) - платіжна система, яка забезпечує розрахунки в електронній формі між банками і за дорученням клієнтів, і за зобов’язаннями банків.

Система касового обліку - система відображення грошових потоків, що надходять на бюджетні рахунки та перераховуються з бюджетних рахунків, на підставі фактичних надходжень та видатків.

Система планування, програмування та бюджетування (СППБ) - система, що поєднує бюджетування з плануванням та оцінкою відповідно до програм. Метою СППБ, або програмного бюджетування, є впровадження більш формульного економічного аналізу у процес складання бюджету. За СППБ визначаються вигоди та вартість кожної програми, а також наскільки виділені кошти забезпечили досягнення результатів.

Системність казначейського контролю - полягає в тому, що здійснювані Державним казначейством контрольні дії не відокремлені одна від одної, а сформовані в одну систему контрольних заходів, спрямованих на досягнення однієї мети.

Скарбниця Запорозької Січі - сховище грошей і різнома­нітних цінностей, які надходили в розпорядження коша; слугувала архівом і складом військових клейнодів та оздоб, використовувалась як арсенал.

Складові системи електронних платежів Національного банку України (СЕП НБУ) - прикладне програмне забезпечення, телекомунікаційне середовище, засоби захисту інформації.

Спеціальний фонд бюджету - включає бюджетні призначення на видатки за рахунок конкретно визначених джерел надходжень; фанти або дарунки на конкретну мету; різницю між доходами і видатками спеціального фонду.

Спеціальні реєстраційні рахунки - рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства України розпорядникам коштів державного бюджету усіх ступенів та одержувачам коштів для обліку доходів і видатків, передбачених їхніми кошторисами у частині спе­ціального фонду.

Стадії бюджетного процесу - заходи, що охоплюють розроб­лення, виконання та оцінювання ефективності використання бюджет­них коштів.

Статистичний облік - вивчає і узагальнює масові явища та їх закономірності в бюджетному процесі.

Субвенції - міжбюджетні трансферти для використання з певною метою в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенції.

Т

Теорія бухгалтерського обліку виконання бюджетів - теоре­тичні, методологічні та практичні основи організації системи бух­галтерського обліку.

Транзитні управління Державного казначейства України - управління, на території яких перебувають розпорядники нижчого рівня, що включені до мережі розпорядників бюджетних коштів, розташованих на території іншого управління (базового).

Трансферти - кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній і безповоротній основі.

У

Уніфікація державного боргу — об’єднання кількох позик в одну, що спрощує управління державним боргом.

Управління державним боргом - комплекс заходів, які здійснюються державою в особі її уповноважених органів для визна­чення місць і умов розміщення й погашення державних позик, а також забезпечення гармонізації інтересів позичальників, інвесторів і кредиторів.

Управлінський облік виконання бюджетів - система збору облікової інформації, яка використовується лише керівниками різних рівнів органу, який здійснює виконання бюджетів, тобто казна­чейства.

Учасники бюджетного процесу - органи та посадові особи, наділені бюджетними повноваженнями.

Ф

Фінансова (бухгалтерська) звітність - система взаємопо­в’язаних узагальнюючих показників, що відображають фінансовий стан бюджету та результати його виконання за звітний період.

Фінансовий контроль держави - система заходів держави для забезпечення ефективного використання державних фінансових ресурсів в інтересах суспільства, які охоплюють усі операції, пов’я­зані з рухом державних коштів, і здійснюються у відповідних формах за допомогою спеціальних методів.

Фінансовий норматив бюджетної забезпеченості - гаранто­ваний державою в межах наявних бюджетних ресурсів рівень фінансового забезпечення повноважень Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів місцевого самоврядування, що використовується для визна­чення обсягу міжбюджетних трансфертів.

Фінансовий облік виконання бюджетів - система збору звітної інформації, яка забезпечує бухгалтерське оформлення і реєстрацію здійснених операцій, а також складання фінансової звітності.

Фінансові ресурси місцевих органів влади (муніципальні ресурси) - включають лише частину регіональних фінансових ресур­сів, оскільки останні охоплюють кошти підприємств і населення, якими не можуть розпоряджатися місцеві органи.

Фінансування бюджету - надходження та витрати у зв’язку із зміною обсягу боргу, а також зміною залишку готівкових коштів по бюджету, які використовуються для покриття різниці між доходами і видатками бюджету.

Форма бухгалтерського обліку - система взаємопов’язаних облікових регістрів (хронологічних і систематичних) з певною методикою відображення в них операцій у певній послідовності.

Функції Державного казначейства України - відповідно до покладених на нього завдань Казначейство: 1) здійснює розра­хунково-касове обслуговування розпорядників, одержувачів бюджет­них коштів та інших клієнтів, операцій з коштами бюджетів, спільних із міжнародними фінансовими організаціями проектів через систему електронних платежів Національного банку; 2) управляє наявними фінансовими ресурсами, що ним обліковуються, у тому числі в іноземній валюті, у випадках, передбачених законодавством, надає на зворотній основі позики за рахунок тимчасово вільних коштів єдиного казначейського рахунка; 3) відкриває, веде та закриває рахунки в органах Казначейства; 4) проводить безспірне списання коштів із рахунків, на яких обліковуються кошти державного та місцевих бюджетів і бюджетних установ, за рішенням, яке було прийняте державним органом, що відповідно до закону має право на його застосування; 5) повертає кошти, помилково або надмірно зараховані до бюджету, за поданням органів стягнення, яким відпо­відно до законодавства надано право стягнення до бюджетів податків, зборів (обов’язкових платежів) та інших надходжень; 6) нараховує штрафи за неповне або несвоєчасне повернення суми надмірно спла­чених податків відповідно до законодавства; 7) здійснює розподіл коштів між державним бюджетом Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а також між рівнями місцевих бюджетів відповідно до нормативів відрахувань, визначених бюджет­ним законодавством, і перераховування розподілених коштів за належністю; 8) проводить взаємні розрахунки між державним бюдже­том та бюджетами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а також між рівнями місцевих бюджетів у порядку, встановленому законодавством; 9) веде базу даних про зведену мережу розпорядників і одержувачів бюджетних коштів, розподіл показників зведених кошторисів та зведених планів асигну­вань за розпорядниками і одержувачами бюджетних коштів; 10) подає розпорядникам і одержувачам бюджетних коштів витяг із розпису державного бюджету та зміни до нього; 11) веде бухгалтерський облік операцій з виконання державного та місцевих бюджетів, складає звітність про виконання державного, місцевих і зведеного бюджетів, та подає звітність органам законодавчої і виконавчої влади у обсязі та у строки, визначені бюджетним законодавством; 12) здійснює за дорученням Мінфіну погашення та обслуговування державного боргу в національній та іноземній валюті; 13) у випадках, передбачених Бюджетним кодексом України та іншими актами законодавства, видає за погодженням з міністром фінансів, нормативно-правові акти з питань, що належать до його компетенції; 14) забезпечує функціону­вання багаторівневої інформаційно-обчислювальної системи, внут­рішньої платіжної системи, вживає заходів до захисту інформації; 15) надає консультаційну допомогу учасникам бюджетного процесу з питань, що належать до його компетенції; 16) розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавства і вносить їх на розгляд Мінфіну; 17) виконує відповідно до законодавства контрольно-наглядові функ­ції, пов’язані із роботою його територіальних органів; 18) здійснює добір, розстановку та підвищення кваліфікації працівників Казна­чейства; 19) виконує інші функції, що випливають з покладених на нього завдань.

Функціональна класифікація видатків - здійснюється відповідно до основних функцій держави.

Ц

Централізовані доходи - кошти, які залишаються у розпо­рядженні держави завдяки розподілу та перерозподілу ВВП і надходять для формування централізованих грошових коштів держави.

Щ

Щоденний оборотно-сальдовий баланс рахунків – підстава для отримання інформації щодо фактичної наявності коштів для прийняття управлінських рішень та проведення фінансових операцій.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Конституція України : затв. Верховною Радою України 28.06.96 р. № 254/96-ВР зі змін., внесеними Законом України від 08.12.2004 р. № 2222-ІУ.

2. Бюджетний кодекс України : прийнятий Верховною Радою України 21.06.01 р. № 2542-ІІ1.

3. Про міжбюджетні відносини між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань : Закон України від 01.07.04 р. № 1953-ІУ.

4. Про державний борг України : проект Закону України (прийнятий за основу) від 15.06.05 р. № 2649-1V.

5. Про платіжні систем та переказ грошей в Україні : Закон України від 05.04.01 р.№ 2346-111.

6. Про банки і банківську діяльність: Закон України від 07.12.2000 р. №2121-111.

7. Про Національний банк України : Закон України від 20.05.99 р. № 679-ХІУ.

8. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність : Закон України від 16.07.99 р.№996-ХІУ.

9. Про невідкладні заходи щодо вдосконалення механізмів казна­чейського обслуговування: Указ Президента України від 05.12.02 р.№ 1133/02.

10. Про зміцнення фінансової дисципліни і попередження право­порушень у бюджетній сфері : Указ Президента України від 25.12.01 р. № 1251/2001.

  1. Про Державне казначейство України : Указ Президента України від 27.04.95 р. № 335/95.

12. Про перехід України до загальноприйнятої у міжнародній прак­тиці системи обліку та статистики : Указ Президента України від 23.05.92 р. № 303.

13. Положення про Державне казначейство України : затв. Поста­новою Кабінету Міністрів України від 21.12.05 р. № 1232.

14. Порядок складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ : затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.02 р. № 228.

15. Порядок взаємодії Державної податкової адміністрації, Мініс­терства фінансів України та Державного казначейства України при відшкодуванні сум податку на додану вартість у рахунок погашення простроченої заборгованості за кредитами, залученими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]