Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

23. Принципи оподаткування

Стимулювання під-цької, інвестиційної та виробничої діяль. Реалізується через систему пільг в оподаткуванні. Обов’язковості - обов’язкова сплата усіма визначеними законом плат. Рівнозначності - передбачає сплату податків як юр так і фіз. особами. Пропорційності - сплата податків залежна від рівня отримуваних прибутків і доходів. Недопущення податкової дискримінації єдиний підхід до всіх платників податків. Соц. справедливості – полягає в підтримці малозабезпечених верств населення через встановлення неоподаткованого мін. І використання диференційованого підходу до оподаткування громадян, які отримують високий і надвисокі прибутки. Стабільності - передбачає незмінність ставок податків, термінів їх сплати і бази оподаткування протягом бюджетного року. Економічної обґрунтованості – елементи податків визначаються за допомогою наукових обґрунтувань. Рівномірність сплати – термін сплати податку встановлюється із врахування потреби у своєчасному надходженні коштів до бюджету. Компетентність – податки і пільги встановлюються і відміняються в передбаченому законом порядку. Єдиного підходу – забезпечується єдиний підхід до розробки податкових законів, який передбачає визначення всіх обов’язкових платежів. Доступності – порядок і механізм сплати податків повинен бути доступний і зрозумілий платникам.

24. Елементи податку

Для усіх податків обов’язково визначаються наступні елементи:

Об’єкт оподаткування – прибуток чи його частина, зарплата, вартість деяких товарів, послуг, майно платника, окремі види діяльності та інші об’єкти, які закріплені законодавством. Суб’єкт оподаткування – платник податку, юр або фіз. особа на якого покладено обов’язок сплачувати податок чи обов’язків платіж. Джерело сплати податку – дохід суб’єкта оподаткування з якого сплачується податок. Одиниця оподаткування – одиниця виміру об’єкта оподаткування (натуральна, грошова). Податкова ставка – встановлена законом величина податку на одиницю бази оподаткування. Податкова пільга – повне чи часткове звільнення від сплати податків. Податковий період – термін за який відбувається нарахування податку.

25. Класифікація податків

Класифікація податків:

за рівнем держ органів які встановлюють податки – загальнодержавні, місцеві;

за об’єктом оподаткування – на доходи, на споживання, на майно;

за суб’єктом – з фіз. осіб, з юр осіб, змішані;

за джерелом сплати - з виручки від реалізації, за рахунок прибутку, включаються до собівартості;

за формою оподаткування - прямі, непрямі;

за терміном стягнення – разові, систематичні.

26. Податкова система України та особливості її становлення

Функціонування податкової системи в Україні пов'язане з багатьма проблемами і суперечностями. За своєю природою податкова система є результатом еволюції податкових відносин і детермінується багатьма специфічними факторами. Її існування зумовлене певним етапом, якого досягли суспільні правовідносини у сфері оподаткування. Ця категорія є своєрідною детермінуючою оболонкою, формою для дії податкових механізмів у державі, у якій разом з тим вплив системи на її елементи є взаємопов'язаним.

Податкова система в кожній країні є однією з основ економічної системи. Вона, з одного боку, забезпечує фінансову базу держави, а з іншого - виступає головним знаряддям реалізації її економічної доктрини. Податки - це об'єктивне суспільне явище, тому при побудові податкової системи слід виходити з реалій соціально-економічного стану країни, а не керуватися побажаннями, хоч і найкращими, але нездійсненними. Саме тому побудова чіткої податкової системи - це одна з головних умов ефективного функціонування економіки і фінансів, оскільки через податки здійснюється найтісніший зв'язок між державою і юридичними та фізичними особами щодо формування, розподілу й використання їх доходів.

Окремі елементи утворюють податкову систему лише тоді, коли між ними формуються зв'язки сумісності, взаємоузгодженості, відповідності. Системоутворюючими чинниками при побудові податкової системи виступають саме принципи оподаткування.

Податкова система - сукупність податків і зборів, механізмів і способів їх розрахунків та сплати, а також суб’єкти податкової роботи, які забезпечують адміністрування і надходження податків і зборів до бюджету та інших держ цільових фондів.

Становлення відносин між органами державної влади і місцевого самоврядування з приводу розподілу податкових доходів між державним і місцевим бюджетами в Україні має свої особливості:

- нерозвиненість системи місцевих податків і зборів та як наслідок - відсутність у місцевих бюджетів власної доходної бази;

- постійний перегляд переліку і пропорцій розподілу загальнодержавних податків і зборів між державним і місцевими бюджетами;

- відсутність ефективної системи фінансового вирівнювання при великих розбіжностях у податкоспроможності регіонів, що зумовлює великі розриви в обсягах суспільних послуг на душу населення між регіонами.

Податкова система включає в себе: Систему оподаткування(сукупність податків і зборів; механізм і принципи оподаткування) Платників податків(фіз. та юр осіб) Контролюючі органи(податкова служба, митна служба, фонд обов’язкового держ страх)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]