Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

15. Класифікація та методи формування доходів державного бюджету.

  1. за джерелами утворення:доходи, отримані від розподілу новоствореної вартості; доходи, які включаються до складу фонду відшкодування; доходи від реалізації національного багатства.

  2. За надходженнями від форми власності: доходи від державної форми власності; доходи від інших форм власності

  3. За умовами повернення: зворотні доходи – це державні позики; незворотні доходи – платежі та відрахування юр.о і фіз.о.

  4. За рівнем централізації: централізовані – доходи, які концентруються в державному бюджеті та інших цільових централізованих фондах грошових коштів; децентралізовані-доходи,що використовуються за місцем утворення.

методи мобілізації централізованих державних доходів:

  1. податки, обов’язкові відрахування, платежі –примусове вилучення частини ВВП і НД на користь держави;формування доходів держбюджету та державних цільових фондів.

  2. позики-внутрішні та зовнішні;покриття бюджетного дефіциту.

  3. емісія-грошова або кредитна; покриття державних видатків.

  4. неподаткові надходження – доходи від приватизації держ майна, операцій з капіталом, трансферти; покриття державних видатків.

16. Сутність та класифікація держав­них цільових фондів, їх фінансові ресурси.

Державні цільові фонди-фонди грошових коштів, які мають цільове призначення і знаходяться в розпорядженні центральних та місцевих органів влади. Утворюються шляхом:

  • Відокремлення із держ бюджету окремих видатків, що мають велике значення для держави;

  • Формування спеціальних фондів із самостійними джерелами доходів

Джерелом формування державних цільових фондів є ВВП країни та нд. А мобілізація коштів здійснюється через: спеціальні збори, добровільні внески і пожертвування, позики, кредити, направлення коштів із бюджету.

Класифікуються зп такими критеріями:1.за терміном дії : постійні(пенсійний фонд), тимчасові( фонд Чорнобиля).

2. за рівнем надходження: загальнодержавні, місцеві, міжнародні.

3. за цільовим спрямуванням: соціальні( Пенсійний фонд, фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, фонд соціального захисту інвалідів), економічні (Укр фонд підтримки під-ва, Укр державний фонд підтримки селянських господарств), науково-дослідні( державний інноваційний фонд), страхові, міждержавні.

17. Доходи державних підприємств та організацій – складова держав­них доходів.

Держ під-ва найчастіше належать до однієї з таких сфер:комунальне під-ва, вир-во основних продуктів харчування, фінанси, сільське гос-во, освіта, охорона здоров’я. уряд може ств. Держ. Під-ва з різних причин:

    1. Для поліпшення соц. Забезпечення

    2. Для отримання додаткових джерел доходів

    3. Через недостатнє приватне постачання товарів і послуг

    4. Посилення конкуренції

    5. Зниження соц. Витрат

    6. Захист нац. Суверенітету

До складу фінінс ресурсів держ під-в входять:

  • Прибуток від реалізації продукції

  • Орендна плата

  • Надходження з бюджету

  • Дивіденди, відсотки та ін.

Принципи функціонування фінансів під-в єдині для всіх підпр. Структур. Існують певні відмінності в організації фінансів, структурі джерел фінансових ресурсів, розподілі та використання прибутку, взаєморозрахунках з бюджетом. Вони обумовлені формою власності, видом діяльності, особливостями виробництва продукції. Особливості: у створені використовуються бюджетні кошти, держава виступає власником фінанси ресурсів під-ва, керівництву під-валише надається право тимчасово ними управляти, державні під-ва можуть використовувати держ дотації, субсидії субвенції, банк кредит, прибуток є власністю держави і використовується за законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]