Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

33. Грошові фонди та фінансові ресурси підприємств, особливості їх формування в умовах ринку.

Фін ресурси – це матеріальна основа фін підприємства. Це матеріальні та нематеріальні надходження. До власних фін ресурсів належать: - чистий прибуток, статутний капітал, інвестиції; амортизаційні відрахування та інші доходи, які отримані під час звичайної діяльності; кошти отримані від додаткової емісії акцій для аукціон товариств; кошти держави чи місцевого бюджету які інвестовані в підприємство на безповоротній основі.

Залучені фін ресурси – позичкові кошти; державний кредит; стійкі пасиви; інші допомоги які надаються на умовах повернення.

Залежно від джерел формування фінансові ресурси підприємства поділяють на : - створені за рахунок власних і прирівняних до власних грошових надходжень; - мобілізовані на фін ринку; - ресурси, що надходять у порядку перерозподілу.

Первісне формування фін ресурсів відбувається під час створення господарських суб’єктів. На функціонуючих підприємствах фін ресурси формуються здебільшого за рахунок прибутку та амортизаційних відрахувань. У процесі діяльності підприємство може додатково залучати фін ресурси через випуск і розміщення акцій і облігацій. У процесі формування фін ресурсів підприємств велике значення має структура їхніх джерел. підвищення питомої ваги власних коштів позитивно впливає на фін діяльність підприємства. Висока питома вага залучених та позикових коштів ускладнює фінансову діяльність підприємства та потребує додаткових витрат на сплату відсотків за банківські кредити, дивідендів на акції, доходів на облігації, зменшує ліквідність балансу підприємства, підвищує фін ризик.

34. Економічний зміст прибутку, його види та алгоритм розрахунку.

Прибуток – частина доходу, яка перевищує витрати затрачені для цього доходу.

Дохід - прирощення вартості підприємства за рахунок продажу товарів і послуг.

Діяльність підприємства характеризує фінансові результати. Позитивний = прибуток = доходи – витрати, коли доходи більші за витрати; Негативний = збиток = доходи – витрати, коли доходи менші за витрати. Збиток – це частина витрат, яка не покривається доходом, який отримується в результаті діяльності.

Прибуток виконує такі функції: Оцінкова – характеризує економ ефект отриманий в результаті діяльності. Стимулююча – отримання прибутку це мета діяльності. Бюджетоутворююча – прибуток є джерелом формування бюджетів різних рівнів. Існує багато різновидів прибутку: прибуток від реалізації продукції, оподатковуваний прибуток, чистий прибуток.

Прибуток від реалізації продукції = виручка від реалізації – собівартість реалізованої продукції – податок на додану вартість – акцизний збір.

Валовий дохід підприємства – непрямі податки = скорегований валовий дохід – валові витрати – амортизаційні відрахування = Прибуток до оподаткування

Чистий прибуток – це прибуток підприємства після сплати податку з прибутку в розмірі 25%.

35.Суть фін населення та їх значення.

Фінанси населення – це сукупність економ відносин які виникають між державою, юр особами та населенням з приводу формування, розподілу та використання доходів населення для задоволення особистих потреб. Домогосподарства – сукупність осіб або одна особа, що проживають разом, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують кошти та спільно витрачають і ці особи можуть перебувати у родинних стосунках. Домо-ва виконують такі функції: - постачальницьку ( постачають товар на ринок праці, капіталу); - виробнича ( забезпечують вир-во продуктів і надання послуг в с/г); - споживча (основні споживачі); - заощаджувальна (частина доходу заощаджується і є потенційними інвестиціями). Домо-ва формують пропозицію на ринку робочої сили і попит на матеріальні блага і послуги, а в обмін отримують дохід, частину якого споживають, а решту зберігають у формі заощаджень, які можуть бути інвестовані в економіку. Фінанси домо-в беруть участь у кругообігу капіталу та охоплюють частину процесу вир-ва. Вони виникають на стадії розподілу ВВП, коли домо-ва отримують первинні доходи(зар плата, дох від ПД…). При вторинному розподілі домо-ва сплачуть податки та інші обов’язкові платежі, отримують вторинні доходи (пенсії, стипендії, інші соц. виплати). Фінанси домо-в виконують такі фун-ції: - розподільча (розподіл за допомогою фін відносин ВВП між домо-ми і членами домо-в); - регулююча (полягає у забезпеченні і збалансуванні інтересів всіх членів домо-ва через розподіл доходу); - контрольна (контроль за зміною величини доходу домо-ва та його використання відповідно до потреб його членів); - інвестиційна (домо-ва є одним із основних постачальників фін ресурсів для економіки, це відбув через споживання та інцест заощадження).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]