Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

28. Суть, значення та об’єктивність державного кредиту.

Держ кредит – ланка держ фінансів, яка зводиться не лише до пошуку і залучення коштів, а й пов’язана з регулюванням соц.-еконорм процесів. Сукупність економ відносин між державою в особі органів держ влади і правління і резидентами і не резидентами при яких держ виступає у ролі кредитора, позичальника і гаранта. Рух позичкового капіталу в результаті вторинного розподілу ВВП.

Державний кредит відповідає ознакам фінансів.

За допомогою держ кредиту залучаються тимчасово вільні фін ресурси юр та фіз. осіб для задоволення постійно зростаючих держ потреб. За допомогою держ. Кредиту мобілізуються тимчасово вільні кошти для формування централіз фондів держави, які також використовуються для сплати % та повернення кредитних ресурсів. Держ кредит є інструментом формування додаткових фін ресурсів в руках держави.

Необхідність держ кредиту зумовлена зростанням суспільних потреб та потребою фінансування їх задоволення.

Доцільність держ кредиту як інструмента формування додаткових фін ресурсів визначається значно меншими негативними наслідками для фінансів держави і грошового обігу ніж інші методи збалансування держ доходів і видатків.

Об’єктивна необхідність використання державного кредиту на задоволення потреб суспільства обумовлена постійною суперечністю між величиною цих потреб і можливостями держави щодо їх задоволення за рахунок бюджетних фондів.

Регулювання економіки, соціальна політика держави, виконання нею своїх функцій щодо оборони країни й управління вимагають постійного збільшення бюджетних витрат. Чималих коштів потребує і міжнародна діяльність держави. Проте доходи державного бюджету завжди обмежені, тому при наявності тимчасово вільних коштів у населення, підприємств і організацій органи влади вдаються до державного кредиту. Як правило, державні запозичання здійснюються тоді, коли вичерпано інші джерела формування доходів держави або коли доцільно обмежити рівень оподаткування.

29. Форми та види державного кредиту.

Форми внутрішнього держ кредиту - державні позики, казначейські позики, гарантовані позики, грошово-речові лотереї, перетворення частини вкладів населення в держ позики

Форми зовнішнього держ кредиту - позики що надаються на підставі двосторонніх угод, багатосторонніх; позики які забезпечуються держ ЦП; позики які надаються іноземними державами; позики які надають міжнародні фін організації.

Також існують такі форми державного кредиту як товарна та грошова. Сутність товарної форми полягає в тому, що держава взяті на себе боргові зобов’язання погашає товарами. Ця форма використовується в період економічної кризи, коли спостерігаються високі темпи інфляції. Цивілізованою формою державного кредиту є грошова. Її різновиди: державні позики, гарантовані позики, міжнародний кредит та ін.

В залежності від того в якій якості виступає держава держ кредит може бути пасивним та активним. Активна форма державного кредиту пов’язана з наданням державою фінансової допомоги юр та фіз. особам. В умовах економічної кризи державний кредит має пасивну форму. Держава виступає як боржник, оскільки збільшуються витрати на підтримку економіки, соціально незахищених верств населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]