Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать
  1. Сутність, призначення і роль бюджету держави.

Бюджет як економічна категорія – сукупність економічних відносин між державою, юр. і фіз. особами з приводу утворення централізованого фонду грошових коштів держави і його використання на розширення відтворення, підвищення рівня життя і задоволення суспільних потреб. Бюджет як правова категорія – закон, який приймається вищим органом законодавчої влади, є обов’язковим до виконання і передбачена відповідальність за його порушення. За формою прояву бюджет – основний фінансовий план держави, який відображає результати розподільчих процесів, які здійснюються за допомогою бюджетних відносин, відображає джерела і обсяги надходжень і напрями використання коштів центрального фонду грошових коштів держави. Бюджет включає такі складові як доходи і видатки, поточний бюджет, бюджет розвитку, загальний фонд, спеціальний фонд. Функції бюджету: 1) розподільча – дозволяє сконцентрувати грошові кошти в розпорядженні держави і використовувати їх для задоволення загальнодержавних потреб, бюджету притаманний багатовидовий і багаторівневий розподіл коштів; 2) контрольна – дозволяє оцінити своєчасність і повноту надходжень фінансових ресурсів у розпорядження держави, відповідність обсягів фінансових ресурсів їх потребам, ефективне використання бюджетних коштів; 3) забезпечення існування держави – дозволяє створити матеріально-фінансову базу існування держави: утримання апарату управління, президентської влади, законодавчої і виконавчої влади, правоохоронних і митних органів, дипломатичних представництв.

  1. Сутність, причини і наслідки виникнення бюджетного дефіциту.

Бюджетний дефіцит – перевищення видаткової частини бюджету над дохідною. Основною причиною виникнення дефіциту є відставання темпів зростання бюджетних доходів порівняно із зростанням бюджетних видатків. Причини появи бюджетного дефіциту: 1) об’єктивні (пов’язані з вимушеними діями держави щодо збільшення видатків бюджету за відсутності необхідних обсягів доходів – надзвичайні обставини, підвищення рівня доходів населення до прожиткового мінімуму); 2) суб’єктивні (неефективність зовнішніх і внутрішніх фінансово-кредитних зв’язків, низька податкова дисципліна, значне підвищення і неефективна структура видатків, надмірне підвищення соціальних видатків порівняно з темпами зростання ВВП). Наслідки бюджетного дефіциту: дестабілізація економіки, нарощування інфляційних процесів, підвищення цін, зниження матеріального добробуту населення, розбалансування грошово-кредитної системи, зростання внутрішнього і зовнішнього державного боргу. Методи покриття дефіциту: 1) емісійний (грошова або кредитна емісія); 2) неемісійний (зовнішні або внутрішні кредитні ресурси).

  1. Бюджетний устрій і бюджетна система.

Бюджетна система – сукупність різних видів бюджетів, що побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіального устрою і врегульована нормами права. Принципи побудови, структура і організаційне забезпечення функціонування БС є бюджетним устроєм. БС складається з державного бюджету, місцевих бюджетів (бюджет АРК, обласні бюджети, районні бюджети, бюджети районів у містах, бюджети місцевого самоврядування). Принципи БСУ: 1) єдність (єдина правова база, єдина грошова система, єдине регулювання бюджетних відносин, єдина бюджетна класифікація); 2) збалансованість (повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету за відповідний бюджетний період); 3) самостійність (державний бюджет України і місцеві бюджети є самостійними. Держава коштами державного бюджету не несе відповідальності за бюджетні зобов’язання АРК і органів місцевого самоврядування і навпаки); 4) повнота (до складу бюджетів підлягають включенню всі надходження і витрати бюджетів, що здійснюються відповідно до НПА органів державної влади, влади АРК і органів місцевого самоврядування); 5) обґрунтованість (бюджет формується на реальних макропоказниках економічного і соціально розвитку держави і розрахунках надходжень до бюджету і витрат бюджету, що здійснюється відповідно до затверджених правил і методик); 6) ефективність (при складанні і виконанні бюджетів всі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення запланованих цілей при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів і досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджету обсягу коштів); 7) субсидіарність (розподіл видів видатків між державним і місцевими бюджетами а також місцевими бюджетами повинен ґрунтуватися на максимально можливими наближенні надання суспільних послуг до їх безпосереднього споживача); 8) цільове використання бюджетних коштів (бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями); 9) справедливість і неупередженість (БС будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами); 10) публічність і прозорість (державний і місцеві бюджети затверджуються, а рішення що до звіту про їх виконання приймаються відповідно ВР України, ВР АРК, відповідними радами); 11) відповідальність учасників бюджетного процесу (кожен учасник бюджетного процесу несе відповідальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]