Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplexni_pitannya (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать

10. Види міжб. Розрахунків Порядок відкриття коресп. Рахунків банкам. Організація і облік міжбанк. Розрахунків.

Міжб. розрахунки под.:-між банком і НБУ;-між КБ. Коресп. рахунок, що відкритий банку в НБУ, признач. для проведення розрахунків одного банку з інш. банками на території України. Одночасно з відкриттям коресп. рахун­ку банку - учасникові розрахунків у терит. розрахунковій палаті відкрив. технічний коресп.­ рахунок, через який забез­печується здійснення міжб. Розрахунків На техн. коресп. рахунку на початок операційного банк. дня відображ. сума залишку коштів коресп. рахунку банку за попередній операційний день, а також інформація про перерахування та зарахування коштів у режимі реального часу. Наприкінці дня результати розрахунків відображаються на коресп. рахунку банку в установі НБУ. Прямі коресп. відносини - це дого­вірні відносини між КБ, метою яких є здійснення платежів і розрахунків за дорученням один одного. Прямі коресп.відносини можуть бути як односторонні, так і взаємні. Банки, які встановили між собою коресп. відносини, наз. банками-кореспондентами, і відкривають рахунки лоро і ностро. Рахунок ностро одного банку є рахунком лоро для банку-кореспондента. Прямі коресп.відносини між банками-резидентами встановлюються рідко, в окремих випадках, пов'язаних із: - купівлею-продажем вал. коштів на міжб. вал. ринку;- при розрахунках між клієнтами банків за опера­ціями, що мають постійний характер. Прямі коресп. відносини укр.банки встановлюють також з банками-нерезидентами для про­ведення міжб. розрахунків за експортно-імпортними операціями, операціями з купівлі-продажу інвалюти на світових ринках та деякими іншими.

Порядок відкриття коррахунків банкам.

Для відкриття коресп.рахунку банк подає ТУ НБУ такі документи: 1)копію банківської ліцензії;2)заяву на відкриття рахунку;3)примірник статуту із зазначенням реєстрац. №, завіреного НБУ;4)два примірники картки Із зразками підписів посадових осіб, які мають право розпоряджатися рахунком та відбитком печатки банку, завіреної нотаріально;5) копію документа, що підтверджує взяття цього банку на податковий облік, засвідчену нотаріально;6)довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України;7)копію довідки органу державної статистики про включення до ЄДРПОУ, що засвідчена нотаріально. Для відкриття субкоррахунку установа банку подає ТУ НБУ такі документи: • заяву на відкриття рахунку,• копію Положення про філію, затверджену належ­ним чином,• картку зі зразками підписів посадових осіб, які мають право розпоряджатися рахунком, І від­битком печатки банку, завірену нотаріально

Коррахунок відкривається на підставі укладеного договору та дозволу керівника установи НБУ При зміні юр. адреси власник коррахунку зобов'язаний пись­мово повідомити в тижневий термін ТУ НБУ, де відкрито цей рахунок. Порядок відкриття та режим функціонування корес­п. рахунку одного банку в іншому визначаються угодою між ними. Для відкриття рахунку банк-кореспондент подає такі документи:

• дозвіл ТУНБУ на вста­новлення прямих корвідносин;• заяву на відкриття рахунку;

• нотаріально завірені копії статуту та банківської ліцензії;• картку із зразками підписів посадових осіб та відбитком печатки;• баланс і довідку про дотримання економічних нормативів на останню звітну дату. Проведення операцій здійснюється в межах наявних коштів на коррахунку, угодою може бути встановлений овердрафт.

Облік міжбанківських розрахунків.

Облік коштів банків на коррахунку в НБУ здійснюється:

1200 А Коресп. рахунок у НБУ(За д-том:суми коштів, які надходять на користь банку та його клієнтів і кореспондентів; За к-том: суми коштів, які списуються за доручен­ням банку за вл. операціями та за операціями клієнтів)

3200 Коресп. Рахунки банків-резидентів(За к-том:суми, що надходять на користь банків та їх клієнтів; За д-том:суми, що списуються НБУ за дорученням банку, його вл. операціями та за опера­ціями його клієнтів)

Операції на рахунку, відкритому в інш. банку (банку-нерезиденті), обліковуються на рахунку ностро – 1500(За д-том суми, що надходять на користь банку, його клієнтів і кореспондентів. За к-том суми, що списуються згідно з дорученням банку-власника за вл. операціями, операціями клієнтів і кореспондентів).

Операції по коресп. рахунках інш. банків в даному банку обліковуються на рахунку лоро – 1600(За к-том суми, які надходять на користь банків та їх клієнтів. За д-том суми, які списуються згідно з дорученням банку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]