Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplexni_pitannya (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать
  1. Первинна емісія банками акцій, облік та аналіз цих операцій.

Пасивні:

Емісія банками акцій для формування статутного капіталу і облік цих операцій

В Україні більшість банків організовано як акціонерні товариства. Власний акціонерний капітал вони формують за рахунок грошових внесків засновників і учасників банків, що забезпечуються випуском акцій.Акція акціонерного банку - це цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному капіталі акціонерного банку та право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку - дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації банку.Банки випускають прості та привілейовані акції, іменні акції та акції на пред'явника.Для збільшення статутного капіталу згідно з вимо­гами Національного банку щодо мінімального його розміру акціонерні банки вдаються до повторних емісій, які проводяться при повній оплаті акціонерами всіх раніше випущених акцій. Рішення про повторну емісію приймають загальні збори акціонерів банку. Якщо сума такої емісії не перевищує 1 /3 статутного капіталу, то рішення про її проведення приймає правління банку.Облік операцій із формування статутного капіталу банку

Структуру капіталу і вимоги до його відображення у фінан­совій звітності регламентують МСБО № 5 «Інформація, яка підлягає розкриттю у фінансових звітах» і № ЗО «Розкриття інформації у фінансових звітах банків та подібних фінансових установ».Міжнародні стандарти детально визначають інфор­мацію, яка повинна бути розкрита в примітках до рахунків стосовно структури капіталу. Найголовнішими елемен­тами цієї інформації є:

  • Акціонерний капітал. Для кожного типу акцій слід розкривати інформацію про кількість дозво­лених до випуску акцій, ще несплачений капітал, номінальну вартість акції, рух акціонерного капіталу протягом року, викуплені банком акції.

  • Інші види власного капіталу - емісійні різниці, кошти, що утворилися при переоцінці активів, резерви, нерозподілений прибуток.

Акції сплачуються в гривнях або в іноземній валюті у випадках, передбачених статутом банку. Незалежно від валюти внесеного вкладу вартість акцій за рахунками капіталу відображається в гривнях. Перерахунок сум іноземної валюти, внесеної іноземними засновниками, здійснюється за офіційним курсом НБУ на час внеску до статутного капіталу. Подальше коригування в разі зміни валютних курсів не проводиться.

Облік капіталу банку ведеться на рахунках 5-го класу «Капітал банку»:

Для формування статутного капіталу банку, за місцем його створення, у територіальному управлінні НБУ відкривається тимчасовий рахунок для внесків його за­сновників. Після реєстрації банку кошти, зібрані на тим­часовий рахунок, перераховуються на кореспондентський рахунок банку в НБУ. Внески можуть здійснюватися як до реєстрації, так і після реєстрації статутного капіталу банку. Тому для відображення операцій зареєстрованого, але несплаченого статутного капіталу призначається контр-пасивний рахунок № 5001 «Несплачений зареєстро­ваний статутний капітал банку».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]