Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplexni_pitannya (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать
  1. Відкриття уповноваженими банками рахунків в іноземній валюті. Режим валютних рахунків. Облік операцій за валютними рахунками клієнтів банку.

Уповноважені банки для формування кредитного потенціалу в іноземній валюті відкривають юр. і фіз. особам (резидентам і нерезидентам) такі банківські рахунки:

  • поточні;

  • розподільчі;

  • кредитні;

  • депозитні

Поточний валютний рахунок призначений для розрахунків клієнтів банку в межах чинного законо­давства в безготівковій та готівковій іноземній валюті при здійсненні поточних операцій та для погашення заборгованості за кредитами в іноземній валюті Розподільчий рахунок призначений для поперед­нього зарахування коштів у іноземній валюті, що надійшли на адресу юридичної особи-резидента та обов'язкового продажу частини цієї інвалюти на міжбанківському валютному ринку України. Кошти, які були зараховані на розподільчий рахунок і не підлягають продажу на міжбанківському валютному ринку України, розподіляються за призначенням згідно з дорученням юридичної особи-резидента. Кредитні рахунки в інвалюті відкривають особам, що одержують кредит в іноземній валюті. Депозитні валютні рахунки призначені для збереження коштів і одерж. доходу.

Якщо СГД має в цьому банку пот. рахунок, цей клієнт ідентифікований банком і сформована справа з юр. оформлення рахунку, то відкриття нового рахунку (зокрема, в іноземній валюті) здійснюється за умови подання цим клієнтом заяви про відкриття поточного рахунку та засвідченої в установленому порядку картки із зразками підписів і відбитка печатки.

Поточний рахунок в іноземній валюті відкривається СГ для зберігання грошей і проведення розрахунків у межах законодавства України в безготівковій та готівковій іноземній валюті для здійснення поточних операцій, визначених законодавством України, та для зарахування, використання і погашення кредитів (позик, фінансової допомоги) в іноземній валюті.

Режим валютних рахунків. На поточні рахунки в інвалюті юридичних осіб-резидентів зарахування можуть проводитися через розподільчі рахунки і безпосередньо:Наприклад, через розподільчі рахунки зара­ховують:

  • готівку, що надійшла від нерезидента до каси уповноваженого банку згідно з експортним контрактом або ввезену уповноваженими особами на транспортних засобах, які надають послуги за межами України, та зареєстровану митною службою при в'їзді в Україну;

  • готівка у вигляді митних платежів та інших зборів згідно з чинним законодавством України;

  • невикористаний залишок іноземної готівки чи коштів за іноземними платіжними документами, що раніше були отримані (куплені) в уповноважених банках України чи за кордоном для оплати витрат на відрядження тощо;

  • готівку як благодійний внесок особи-нерезидента;

  • кошти за платіжними документами, що надіслані з-за кордону на ім'я власника рахунку або ввезені на територію України і задекларовані;

  • безготівкові кошти, що перераховані з-за кордону на ім'я власника рахунку за зовнішньо­економічними контрактами або ввезені і зареєстровані митною службою, перераховані за зовнішньоекономічними контрактами та інші безготівкові кошти.

Безпосередньо на поточні рахунки зараховують:

  • кошти, куплені за дорученням власника рахунку уповноваженим банком відповідно до чинного законодавства України;

  • суму поданого кредиту відповідно до кредитної угоди;

  • кошти, перераховані з власного депозитного рахунку в уповноваженому банку відповідно до депозитної угоди;

  • суму процентів, нарахованих за залишком коштів на власному поточному і депозитному рахунках;

  • кошти, перераховані з власного поточного рахунку в іншому уповноваженому банку.

З поточного інвалютного рахунку юридичних осіб-резидентів за розпорядженням власника рахунку проводяться такі операції:

  • виплата готівкою чи платіжними документами працівникам на закордонні службові відрядження, на експлуатаційні витрати, пов'язані з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном, представницькі витрати за кордоном;

  • виплата готівкою для оплати праці працівникам-нерезидентам, які працюють в Україні за контрактом;

  • виплата готівкою для сплати державного мита згідно з чинним законодавством України;

  • перерахування з рахунку резидента-посередника на поточні рахунки інших резидентів - юридичних осіб, за дорученням яких на підставі відповідних договорів було здійснено продаж нерезидентові товарів, послуг;

  • перерахування на користь нерезидента за межі України за зовнішньоекономічними контрактами тощо.

Облік операцій за вал. рахунками

Видано іноземну валюту готівкою з поточного валютного рахунку на відрядження за кордон: Дт 2600 Кт 1001

Списано з поточного валютного рахунку і перераховано за кордон постачальникові: Дт 2600 Кт 1500

Списано плату за розрахунково-касове обслуговування в іноземній валюті: Дт 2600 Кт 3800; Дт 3801 Кт 6110

Банк за дорученням клієнта поповнює його рахунок в євро за рахунок доларів США, які є на іншому рахунку клієнта (Операція обліковується за крос-курсом).

а) Зараховано євро на валютний рахунок клієнта : Дт 3800 євро Кт 2600 євро

б) Списано еквівалент суми доларів СШД з валютного рахунку: Дт 2600 дол. США Кт 3800 дол. США

в) Відображено зміну гривневого еквівалента валютної позиції: Дт 3801 дол. США Кт 3801 євро

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]