Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplexni_pitannya (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать

28. Форми та види банківського кредиту. Особливості бухгалтерського обліку окремих кредитних операцій. Аналіз руху кредитних вкладень

Кредит - це ек. відносини між юр. та фіз. особами з приводу перерозподілу вартості на засадах повернення і, як правило, з ви­платою процента. У кредитних відносинах беруть участь дві сторони: позичальник і кредитор. Ці сторони називаються суб'єктами кредитної угоди, а ті грошові чи матеріальні цінності, витрати чи проекти, стосовно яки ч укладається кредитна угода, є об'єктами кредиту.

Розрізняють три основні форми кредиту:

  • товарний, що виникає між продавцями і покупцями, коли покупці одержують товари чи послу­ги з відтермінуванням платежу;

  • грошовий, що найбільш характерний у банкінській практиці;

  • зобов'язання банку гарантувати платіж клієнтові у випадку, коли той не зможе оплатити свої рахунки.

Залежно від суб'єктів кредитних відносин кредит поділяється на види: національний; міжнародний; банківський; державний; комерційний; споживчий; лізинговий; консорціумний.

За сферами спрямування кредит:

  • кредит, спрямований у сферу обігу, - кредит у поточну діяльність;

  • кредит, спрямований у сферу виробництва,

- кредит в інвестиційну діяльність.

За забезпеченням кредити розрізняють:

  • забезпечені заставою (майном, майновими правами, цінними паперами); іпотечні - забезпечені нерухомістю; гарантовані (банками, третьою особою, свідоцт­вом страхування); незабезпечені (бланкові).

За строками користування кредити поділяються на:

  • короткострокові - до 1 року;

  • середньострокові - до 3 років;

  • довгострокові - понад 3 роки.

Кредити можна ще поділяти за методами надання І погашення.

За методами надання:

  • у разовому порядку;

  • відповідно до відкритої кредитної лінії;

  • гарантійні (із заздалегідь обумовленою датою надання).

За строками погашення:

  • водночас;

  • на виплат;

  • достроково (на вимогу кредитора або за заявою позичальника);

  • з регресією платежів;

  • після закінчення обумовленого періоду (місяця, кварталу).

Кредитні операції є одним із джерел доходів банків. Доходи від цих операцій надходять у вигляді процентів.

  1. Процентні доходи за коштами, розміщеними в НБУ

  2. Процентні доходи за коштами, розміщеними в інших банках

  3. Процентні доходи за кредитами суб'єктам господарської діяльності

  4. Процентні доходи за кредитами органам загального державного управління

  5. Процентні доходи за кредитами фіз. особам

Процентні доходи та прирівняні до них комісійні за кредитами повинні нараховуватися на кожну звітну дату, але не рідше ніж один раз на місяць.

Основні правила обліку кредитів

Бухгалтерський облік конкретного кредиту завжди повинен бути узгоджений з умовами кредитної угоди. Кредитний інструмент починає існувати, як тільки банк надав зобов'язання з кредитування. Сума зобо­в'язання на дату укладення угоди визнається на поза­балансових рахунках

91 Зобов'язання з кредитування, надані та отримані

910 Зобов'язання з кредитування, які надані банкам

9100 А Зобов'язання з кредитування, які надані банкам

911 Зобов'язання з кредитування, які отримані від банків

9110 П Зобов'язання з кредитування, які отримані від банків

912 Зобов'язання з кредитування, які надані клієнтам

9120 А Непокриті акредитиви

9129 А Інші зобов'язання з кредитування, які надані клієнтам

Зобов'язання з фінансування записуються за позабалансом також у разі, коли виникає розрив у часі між датою операції (укладення договору) та датою, коли кошти дійсно перераховані. Коли не існує часового розриву між цими датами, запис за позабалансовими рахунками *' необов'язковим.Погашення основної суми боргу, а також і процен­тів за кредит, в основному проводиться за рахунок власних коштів позичальника з його поточного рахунку і здійснюється на основі строкового зобов'язання, в якому число, місяць, рік погашення записують літерами і вказують номер поточного рахунку, з якого списуватиметься борг разом з процентами. Строкові зобов'язання можуть обліковуватись поза­системне або на позабалансових рахунках. Картотека строкових зобов'язань щоденно переглядається і відби­раються ті зобов'язання, за якими надійшов термін пога­шення кредиту. При наявності коштів на поточному рахун­ку позичальника здійснюється погашення боргу, суми боргу повністю (чи частинами) списується за дебетом поточного рахунку і кредитом кредитного рахунку пози­чальника на підставі меморіального ордера

Аналіз оборотності позик доцільно починати з порівняння дебетових та кредитових оборотів за позиковими рахунками.

У розрізі короткострокових та довгострокових кредитів зберігається така сама тенденція. Якщо дебетовий оборот значно перевищує кредитовий, то це свідчить про небезпечну політику банку з нарощування видачі позик в умовах несвоєчасного їх повернення. Якщо така тенденція спостерігається протягом кількох років, це неминуче приведе банк до значних фінансових труднощів, і політику в галузі кредитної діяльності доведеться докорінно змінювати.Поняття оборотності позик базується на заг. понятті оборотності оборотних коштів, яке розраховується як відношення виручки від реалізації (оборот за певний період) до сер. залишків оборотних коштів. Кредитний оборот оцінюється за якийсь певний період, а залишки позик фіксуються на певну дату. Для порівнянності розраховуються середні залишки позик. Якщо є дані на дві дати, для розрахунку сер. залишків застосовується формула простої арифметичної:

,

де — середній залишок заборгованості за позиками; Ппоч, Пкін — залишок заборгованості за позиками відповідно на початок та кінець періоду.

За наявності даних більше, ніж на дві дати, для розрахунку середньої величини застосовується середня хронологічна моментного ряду за формулою:

,

де n — кількість дат, на які є заборгованість за позиками.

Аналогічно до загальної методики оборотність позик аналізується за допомогою таких показників:

  1. Швидкість обертання позики, або кількість оборотів кредит­них коштів (N):

.

При цьому оборот з повернення являє собою суму погашених позик або дохід від реалізації кредитів (разом із процентами).

Даний показник (N) характеризує, скільки оборотів здійснюють кредити за аналізований період.

  1. Тривалість одного обороту в днях:

або ,

де — тривалість одного обороту в днях; — кількість днів в аналізованому періоді; — кількість оборотів позики за період (швидкість обороту позики); — середній залишок позики; — кредитний оборот (дохід від кредитної операції).

Наведений показник демонструє, за скільки днів позики проходять повний оборот. Ці два показники перебувають в оберненій залежності — із зростанням швидкості обороту тривалість одного обороту позики зменшується. Унаслідок підвищення швидкості обороту позик з нього вивільняються кредитні ресурси, які, у свою чергу, можуть бути залучені в інші активні операції банку та приносити додатковий прибуток.

На зменшення тривалості одного обороту (тобто прискорення оборотності кредитів) впливають зниження сум заборгованості за позиками, збільшення сум погашення позик та зміна середньої процентної) ставки за кредитами. (Методика розрахунку обороту ґрунтується на основі визначення доходу від кредитних операцій з урахуванням суми сплачених процентів за ними.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]