Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplexni_pitannya (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать

26. Емісійно-касові операції нбу і особливості їх обліку.

НБУ, володіючи монопол. правом на емісію банкнот і монет, організовує роботу з резервними фондами.Резервні фонди банкнот і монет НБУ – це запас готівки в національній валюті, який повинен забезпечити потребу країни в готівці. Для формування резервн. фондів здійснюється надходження готівки від БМД. Поповнення резерв. фонду є надходження готівкових коштів від ТУ. Підкріплення запасів готівки ТУ із резервних фондів, або зарахування прийнятої готівки від ТУ до резерв. ф-ів здійснюється на підставі емісійних дозволів, що надаються Департаментом готівково-грошового обігу. З метою своєчасного забезпеч. банків та клієнтів готівкою в ТУ НБУ створюють запаси банкнот і монет. Керівники ТУ повинні контролювати наявність в запасах готівки банкнот і монет різних номіналів, які необхідні для забезпечення потреб грошового обігу і якщо запасів не вистачає, то ТУ вживають заходів щодо їх поповнення, яке здійсн. з центрального сховища, або з ін. ТУ.

ТУ здійснюють касове обслуговування банків на підставі попередньо укладених договорів про розрахунково-касове обслуг. і відповідно під час кас. обслуг. КБ-в ТУ вирішують такі завдання:1. своєчасне повне оприбуткування та зарахування на рахунки клієнтів готівки, що надійшла в каси ТУ.2. видачу гот. та її приймання від банків на підставі їх заявок.3. якість банкнот в обігу.

4. вилучення з обігу та проведення дослідження сумнівних банкнот (монет) нац. валюти.Для забезпеч операцій з готівкою в ТУ НБУ створено відділ гот. обігу та касових опер., до складу якого входять: 1) грошове сховище; 2) оборотна каса: (прибуткова, видаткова, обмінна, прибутково-видаткова, каса для приймання-передавання готівки інкасаторам, каси перерахування, каси, що виконують ін. операц. (реаліз. ювілей. монет, скупівля дорогоцін. металів). Організац. касов. роботи в ТУ НБУ здійсн-ся на підставі Інстр-ї з організації емісійно-касової роботи в сист. НБУ, що затв. Пост. Правл. №273 від 17.06.2004р.У тому разі, коли поточні надходження готівки недо­статні для покриття видатків установи банків зверта­ються до ТУ НБУ й одержують підкріплення операційних кас за грошовими чеками або через Інкасаторів НБУ. Списання коштів одночасно відображається на кор. рах-х банків. Установи банків за погодженням з ТУ НБУ визначають граничний залишок готівки операційних кас банків Ті установи банків, які мають надлишок готівки, а також зношені гроші, здають їх в оборотну касу опера­ційних відділів ТУ НБУ на підставі оголошень про внесення готівки або через Інкасаторів НБУ. Із зарахуванням цих сум на кор. рах. установ банків. Крім цього, надлишок готівки може продаватись іншим банкам, які мають потребу в ній (підкріпленні, але за погодженням з ТУ НБУ). Продаж готівки здійснюється після списання відповідної суми з кор. рах. установи банку - одержувача грошей і зарахування її на кор. рах. установи банку, що продає гроші.

Облік купівлі-продажу готівки між банками:

Отримано дозвіл на підкріплення і проведено розрахунок за готівку: Дт 1811 Кт 1200

Отримана готівка від НБУ: Дт 1001 Кт 1811

Відправлено готівку в НБУ: Дт 1811 Кт 1001

Одержано повідомлення про зарахування коштів на рахунок банку: Дт 1200 Кт 1811

Особливості обліку емісійно-касових операцій НБУ

НБ організовує обіг банкнот та монет, в обліку дана операція розгляд. як пасивна і визначає ресурси НБУ. Емісійна операція НБУ має технічну і економічну основу. 1. техніч. аспект планув грошей: розробка їх дизайну, заміна ушкодж. грошей;

2. економічний: визначення потреб у випуску грошей і порядок підкріплення регіонів.

Згідно Пост .Правлін. НБУ №273 від.”Про затв. Інструкції з організації емісійно-касової роботи в сист. НБУ ”, визначається загальний аспект емісійно-касових операцій і обов’язково кожній купюрі в операціях присвоюється індекс.

Облік емісійно-касових операцій НБУ ведеться в 1,2,3 і 9-му класах.

До касових опрацій НБУ віднос.: 1. продаж ювілейних монет та нумізматичної продукції; 2. обслуговування клієнтів НБУ; 3. обслуговування клієнтів по купівлі, або продажу дорогоцінних металів

Для проведення касових операй ТУ НБУ від Банкнотно-монетної фабрики отримує ювілейні монети, нумізматичну продукцію, яка зараховується в сховище.

1.Облікові процедури з ювілейними монетами та нумізматичною продукцєю починається в НБУ, тобто обліков. на рах. 9000

Дт 9000 резервні фонди банкнот і монет НБУ у центральному сховищі

Кт 9010

2. Якщо ця продукція поступає в ТУ, або операційне управління і стає платіжним засобом:

Дт 9010 Дт 2220, 2221, 2222

Кт 9000 Кт 4810

2220 вимоги за операціями з пам’ятними та ювілейними монетами з дорогоцін. металів

2221 вимоги за операціями з пам’ятними та ювілейними монетами з недорогоцін. металів

2222 нумізмат. продукція

3. Банк зобов’язаний заплатити ПДВ:

Дт 2715 – ДЗ за податками та обов’язковими платежами

Кт 4810 – КЗ за внутрішньобанківськими операціями

4. По закінченні операції в Київ відправляється підтвердження про її здійснення:

Дт 4810, Кт 2801 – рах. установ НБУ через СЕП

Для правильного визначення облікових процедур з пам’ятними ювілейними монетами та нумізматичною продукцією НБУ проводить економічний розрахунок, який поступає в ТУ НБУ.

ТУ НБУ для проведення операцій з дорогоцін. мет. періодично через біржу отримує вартість дорогоцін. мет. на ринку. Згідно Пост 155 від 25.04.2002р. НБУ має ліцензію№1 для роботи з дорогоцін. мет.: золото, срібло, паладій, платина.

Відділ по роботі з дорогоцін. мет. має право виконувати операції: 1. купівля дорогоцін. мет., 2. плата і реєстрація за вивезення дорогоцін. мет. закордон. Основна маса дорогоцін. мет. поступає від ДПА, СБУ, МВС та фіз. ос. НБУ в основному виконує операції з дорогоцін. мет. з фіз.ос., для цього касир-експерт повинен мати:

1. вартість дорогоцін. мет.на день роботи, 2. що входить до понять дорогоцін. мет. і лому, 3. хімічні реактиви.

Основний документ при оформленні операцій – реєстр (кількість операцій за день). В кінці дня на основі реєстра склад. касові докум., або загальний касовий документ в якому вказується про продаж дорогоцін. мет.

Дт 2210 Кт 1001 оборотна каса

2-гий документ – квитанція балансу суворої звфтності Дт 9910 Кт 9821

Емісійна діяльність НБУ

1. Киів відправив ТУ НБУ резервні фонди

Дт 9001 резервні фонди банкнот і монет НБУ в дорозі

Кт 9000 резервні фонди банкнот і монет НБУ у центральному сховищі

2. Випуск грошей в обіг

Дт 3000 емітовані банкноти НБУ

Дт 3001 емітовані монети НБУ

Кт 3009 банкноти та монети в сховищах НБУ

3. Вилучення грошей

Дт 3009 банкноти та монети в сховищах НБУ

Кт 3000 емітовані банкноти НБУ

Кт 3001 емітовані монети НБУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]