Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplexni_pitannya (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать

Типи бух. Операцій

  • Операція одночасно ↑ А та П (видана позика зараховується на пот. рахунок)

  • Операція одночасно зменшує А та П (видача готівки на виплату заробітної плати з поточного рахунку клієнта)

  • Операція зумовлює диверсифікацію тільки А (видача позики клієнту готівкою)

  • Операція зумовлює диверсифікацію тільки П (перерахування коштів з пот. рахунку клієнта на депозитний рахунок.)

Критерії та види аналізу банківського балансу Баланс – метод ек групування і відображення коштів банку за складом, розміщенням та джерелами утворення, це основа фін звітності, яка відображає його активи, зобов’язання та власний капітал у грош виразі на певну дату. Облікова формула балансу: А= З + К. Кожна банк опер-ія, що підлягає реєстрації в балансі, аналізується з позиції його облікової формули. Опер-ія завжди відображається, як мінімум, двома змінами в бух рівнянні, та після запису кожної опер-ії повинна зберігатися рівність між правою і лівою частинами рівняння. Всі пасивні опер-ії відображаються в балансі банку, в частині Пасиви. Спочатку розміщуються зобов’язання в такому порядку в якому банк найшвидше їх повертає. Для відображення активів банку в балансі розміщуються спочатку найліквідніші активи. Найліквідніші активи: первинні резерви (казначейські інструменти, готівка, монета в касі, безготівкові кошти на коррахунках в НБУ, безготівкові кошти на рахунках в ін банках. Дальше за ліквідністю записуються в балансі вторинні резерви – вкладення коштів банку в ЦП держави (ОВДП). Далі записуються найдохідніші активи – надані кредити та інвестиції.

3. Формування ресурсів банків, їх поділ на к і з. Відображення к і з у фін. Звітності. Аналіз структури та ефективності використання ресурсів банків.

Банківські ресурси –сукупність грошових коштів, які є в розпорядженні банків для виконання ними активних операцій.

Формуються ресурси банків за допомогою таких складових пасивних операцій:

  1. власних коштів

    1. статутний капітал

    2. фонди та загальні резерви банку

    3. нерозподілений прибуток

  2. залучених коштів

    1. рахунки і депозити інших банків

    2. депозити і вклади фізичних осіб

    3. депозити юридичних осіб

    4. ЦП власного боргу (ощадні сертифікати, векселі) зоб-ня б-ку

  3. позичених коштів

    1. міжбанківські кредити

    2. емісія боргових зобов’язань (облігацій)

Роль власного капіталу досить значна для забез­печення надійності банку та ефективності його діяль­ності: Одним із елементів власного капіталу є його статут­ний капітал. Формування статутного капіталу залежить від організаційної форми комерційного банку. Банки зобов'язані формувати резервний фонд на покриття непередбачених збитків за всіма статтями активів і позабалансовими зобов'язаннями. Розмір від­рахувань до резервного фонду має бути не менше ніж 5% із прибутку банку до досягнення 25% розміру регуля­тивного капіталу банку.Залучені кошти становлять найбільшу питому вагу в структурі пасивів банків. Залучені кошти переважно формуються за рахунок депозитів та емісії цінних паперів власного боргу, однак деяку частку становлять і недепозитні форми залучення. Позичені кошти - це кредити, одержані в Інших банках, кредити Національного банку України та кошти, отримані від емісії та продажу облігацій банків. Облігації - це цінні папери, які характеризують не права власності, а кредитні взаємовідносини, тому кошти, отримані комерційними банками від емісії облігацій, не є їх власним капіталом (як при емісії акцій). Ці кошти банки одержують від власників облігацій у довгострокову позику. Через певний термін банк повинен повернути номінальну вартість облігацій власникам і сплатити фіксований дохід. Залучені кошти, з іншого боку, відображають бан­ківські зобов'язання перед іншими банками та клієнтами. Отже, вони розміщуються в пасиві балансового звіту банку.

Відображення К і З у фін. звітності

Капітал і зобов’язання разом становлять пасив балансу банку.

Зобов’язання і Капітал відображають наступним чином:

Тенденція такого відображення капіталу та зобов’язань є похідною від побудови Плану рахунків БО.

Основним завданням аналізу ресурсів є:

  1. Визначення джерел і природи ресурсів

  2. Визначення вартості ресурсів

  3. Визначення ефективності використання ресурсів

  4. Визначення резервів у використанні ресурсів банку

Заг. аналіз ресурсів здійснюється т.чином:

  1. Визначають зміну пасиву балансу протягом певного періоду часу

  2. Визначають структуру пасиву балансу

  3. Визначають співвідношення між зобов’язаннями і власним капіталом

  4. Детальний аналіз ВК і суми З

  1. Капітал банку, його структура. Порядок формування та облік СК банку. Нормативи капіталу.Згідно Статті 30 ЗУ «Про банки і банк.діяльність» капітал банку включає: 1) ОК; 2) ДК Основний капітал банку включає: - сплачений і зареєстрований статутний капітал; - розкриті резерви, які створені або збільшені за рахунок нерозподіленого прибутку: дивіденди, що не виплачуються акціонерам; емісійнй різниці, резервні фонди та ін. загал. резерви; прибуток минулих років. За умови затвердження НБУ додатковий капітал може включати:

-резерви під стандартну кред. заборгов. клієнтів банку;- результат переоцінки статут. кап-лу у результ. рев-ції чи девальвації гривні- результ. переоц. осн.зас.

- суборд. борг (звичайні незабезпечені боргові капітальні інструменти, які за умовою контракту не можуть бути забрані з банку раніше 5 років, а у випадку банкрутства чи ліквідації повертаються інвестору після погашення претензій всіх інших кредиторів). При цьому сума таких коштів, включених у капітал, не може перевищувати 50% розміру ОК зі щорічним зменшенням на 20% від його первинної вартості протягом 5 останніх років угоди. - прибуток поточного року.

Додатковий капітал не може бути більшим 100 % основного капіталу.

Банки зобов'язані формувати резервний фонд на покриття непередбачених збитків за всіма статтями активів і позабалансовими зобов'язаннями. Розмір від­рахувань до резервного фонду має бути не менше ніж 5% із прибутку банку до досягнення 25% розміру регуля­тивного капіталу банку.

Нерозподілений прибуток - це тимчасово вільні кошти банку, які не розподілені між акціонерами у формі дивідендів та не зараховані у фонди банку.

Порядок формування та облік СК.

Якщо банк створюється як АТ, то стат. Капітал формують на суму номінальної вартості акцій, що розміщуються або шляхом відкритої їх передплати (АТ відкритого типу). Або шляхом розподілу всіх акцій між засновниками відповідно до їх частки в статут. к-лі. Банк створений як ТзОВ, має стат.к-л, розподілений на паї, розмір кожного паю сплачується засновниками.Незалежно від організаційної форми банку його стат.к-л форм-ть повністю за рах-кгрош.внесків засновників (учасників) б-ку.Заборонено викор-ти для форм-ня стат.к-лу бюдж. кред., заставні кошти.В Україні більшість банків організовано як АТ. Власний акціонерний капітал вони формують за рахунок грошових внесків засновників і учасників банків, що забезпечуються випуском акцій. Основн кап-л акціонерного б-ку скл. із: акціонерного к-лу, надлишкового к-лу, а також іних розкритих резервів. Щоб сформувати акціонер-й к-л банк випускає первинні акції, а потім здійснює за необхідн. дод. емісію. Випускаються прості та привілейовані акції,

прості акції, продаються за курсовою надбавкою, тобто за вищою ціною, чим їх номінальна вартість. Курсова надбавка * на весь випуск прост акцій склад. надлишковий капітал. Акціонер. к-л = ном. варт акц. привілейов+НВ акц. прост.+надлишков. к-л

Облік операцій з формування СК

1.після перерах акумульв. коштів їз тимчасов. рах-ку на кор.рах., отримані внески за сатут кап-ом обліковуєм: Дт 1200 Дт 2600 Кт3630

2. на суму несплач стат. к-лу: Дт 5001 Кт5000

3. на суму сплач стат. к-лу: Дт3630 Кт5000

4. отримано кошти після реєстр. б-ку: Дт 1200 Дт 5001

5. Б-к формує свій стат кап-л за рахунок випуску простих і привілейов. акцій:Дт 5001 Кт5000

Прості акц.: Дт 5001/2 Кт5000/2

Привілейов.: Дт 5001/1 Кт 5000/1

6. Банк реалізує власні акції фіз ос за готівку за ціною вищою від номінальної: Дт 1001 (на одержану суму) Кт 5001 (номінальна вартість) Кт 5010 (на суму надбавки)

Нормативи капіталу.

Для регулювання дія-сті БС НБУ запровадив велику кількість ек нормативів (капіталу, ліквідності).

min розмір стат капіталу узгоджений в законі «Про банки і банк дія – сть».

Min розмір стат капіталу кооперативного банку – 1__ млн євро.

Min розмір стат капіталу банку – 3_ млн євро, що здійснює дія – сть в регіоні.

Min розмір стат капіталу банку – 5__ млн євро, що здійснює дія – сть на території Укр..

РК = ОК + ДК – В

Основний капітал (ОК) включає в себе зареєстрований фактично сплачений статутний капітал і розкриті резерви.

Додатковий капітал (ДК) – це капітал другого рівня і є умовно змінним. Він включає резерви під стандартну заборгованість інших банків, резерви під стандартну заборгованість клієнтів за кредитними операціями, результатом переоцінки основних засобів і статутного капіталу, прибуток поточного року. В склад додаткового капіталу входить субординований капітал. Субординований капітал не може перевищувати 50% від основного капіталу, а загальна сума додаткового капіталу не може перевищувати суму основного капіталу.

Відвернення (В) – це акції та інші ЦП з нефіксованим прибутком, інвестиції в капітал банку та інші фінансові установи. Кошти вкладаються в інші банки на умовах субординованого боргу.

Інші нормативи капіталу узгоджені в Інструкції «Про регулювання дія – сті банку». До них відносять:

1. норматив Н1 – мін розмір регулятивного капіталу. Він змінюється залежно від років. Наприклад, для банків, що працюють на території Укр. на 1.01.05 не менше 6 млн грн., а на 1.01.07 – 8.

2. Н2 - Норматив адекватності регулятивного капіталу Н2 (норматив платоспроможності): РК/Ар *100%>=10%

А­р – активи зважені на коефіцієнт ризику.

Показує як банк здатний виконувати свої зобов’язання. Для новостворених банків значення Це не має бути менше 10%.

3. Н3 - Норматив адекватності основного капіталу: Н3=(ОК/ЗА)*100%>=4%

ЗА – загальні активи, причому активи зменшені на суму резерву. Не менше 4%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]