Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філька 511.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
118.84 Кб
Скачать

5.. Класифікація методів криміналістики та їх види

Найбільш визнаною є класифікація методів криміналістики за трьома рівнями:

1) методи діалектичної та формальної логіки;

2) загальнонаукові методи;

3) спеціальні методи криміналістики.

Загальнонаукові методи застосовуються в усіх або більшості наук. До таких методів можуть бути віднесені спостереження, опис, порівняння, вимірювання, експери¬мент, моделювання та математичні методи.

Спостереження — метод дослідження, який полягає в навмисному, систематичному і цілеспрямованому сприй¬нятті об'єктів, явищ із метою вивчення їх специфічних змін у певних умовах і відшукуванні смислу цих явищ. У криміналістиці спостереження використовується як без-посереднє, так й опосередковане.

Опис — метод дослідження, який полягає в зазначенні ознак об'єкта. Це може бути усне або письмове перелічен¬ня кількісних чи якісних ознак, властивостей в певній по¬слідовності. Опис є засобом фіксації інформації і викорис¬товується при складанні протоколів слідчих дій, експерт¬них висновків, словесного портрета тощо.

Експеримент — метод дослідження, який передбачає проведення дослідів для відтворення явищ в штучно ство¬рених аналогічних умовах. Головне в експерименті — це серія дослідів в різних варіантах. Може мати на меті підт¬вердження або спростування гіпотези, встановлення при-роди явища та ін.

Порівняння — метод, який заснований на зіставленні властивостей або ознак кількох об'єктів. Об'єкти порівнян¬ня повинні бути порівнюваними. У криміналістиці порів¬нюються фактичні дані, уявлення, предмети, люди, твари¬ни. Порівняння має на меті виявлення того загального, що є у об'єктів.

Вимірювання — метод, який передбачає порівняння досліджуваної величини з однорідною величиною, що при¬йнята за одиницю виміру. Використовується під час про¬ведення слідчих дій, у експертній практиці, при попере¬дженні злочинності. Об'єктами вимірювання можуть бути відстані, розміри, вага, температура, об'єм та ін.

Моделювання — метод, який полягає у побудові моде¬лей яких-небудь явищ, об'єкта для детального вивчення. Моделі бувають ідеальні та матеріальні. Моделі — це спе¬ціально створені аналоги. До моделювання звертаються, коли вивчення безпосередньо самого об'єкта неможливе чи недоцільне.

Інколи окремо виділяють математичні методи (ме¬тоди математичної статистики, теорії вірогідності, геомет¬ричного та графічного аналізу, вимірювання та рахування), які мають важливе значення в криміналістиці. У криміна¬лістиці з математикою пов'язане використання обчислю¬вальної техніки, також значну роль відіграє математика в криміналістичній техніці, особливо це стосується методів роботи з речовими доказами, зі слідами злочину.

До спеціальних методів (власне криміналістичних) ін¬коли відносять криміналістичне версирування, криміна¬лістичне планування, криміналістичний аналіз ситуації, криміналістичне експериментування.

Джерелом формування криміналістичних методів є природничі й технічні науки, а також слідча, судова та експертна практика. Так, в криміналістиці широко засто¬совуються фізичні методи (спектральний аналіз, дослід¬ження в невидимих променях спектра, застосування ра-діоактивних ізотопів), а також хімічні, біологічні, ґрунто¬знавчі та ін. Наприклад, в експертній практиці використо¬вується такий метод, як рентгеноспектральний аналіз, су¬тність якого полягає в тому, що, проходячи крізь речови¬ну, рентгенівське випромінювання поглинається і приво-дить атоми речовини в збуджений стан. Повернення до ви¬хідного стану супроводжується спектральним рентгенів¬ським випромінюванням. За наявністю спектральних ліній можна визначити якісний, а за їх інтенсивністю — кількіс¬ний склад речовини. При проведенні різних експертиз ви-користовується емісійний спектральний аналіз. За допо¬могою джерела іонізації речовина проби переводиться в стан пари і збуджується спектр випромінювання цих па¬рів. Проходячи далі через вхідну щілину спеціального приладу — спектрографа, випромінювання за допомогою призми або дифракційної решітки поділяється на окремі спектральні лінії, які потім реєструються на фотоплівці або за допомогою детектора. Цей метод заснований на встановленні наявності або відсутності в отриманому спек¬трі аналітичних ліній, які пропорційні концентраціям еле¬ментів у пробі. Широко використовується для дослідження вибухових речовин, металів і сплавів, нафтопродуктів і паливно-мастильних матеріалів, лаків і фарб.

Спеціальні методи криміналістики можуть бути розпо¬ділені на:

1) методи науки криміналістики;

2) методи практичної діяльності (які безпосередньо ви¬користовуються оперативно-розшуковими працівниками, слідчими, прокурорами, суддями).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]