Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філька 511.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
118.84 Кб
Скачать

25. Виявлення, фіксація та вилучення слідів знарядь злому та інструментів.

Як правило, сліди знарядь зруду та інструментів є об'ємними і видимими й утворюються в результаті їх звичайної механічної взаємодії зі слідосприймаючими об'єктами. Тому цілком закономірно, що виявлення слідів знарядь зруду та інструментів можливе візуальним способом у ході проведення огляду місця події. З цією метою досить часто суб'єктами криміналістичної діяльності застосовуються різноманітні оптичні засоби. Виявлені в процесі огляду місця події сліди злочину - знарядь зруду та інструментів - за можливості мають бути обов'язково вилучені. Але це в тому разі, коли слідосприймаючий об'єкт як носій сліду доступно повністю або частково відокремити зі сфери природного чи соціального буття.

Однак і в першому, і другому випадках такі сліди потрібно об'єктивно, ретельно описати в протоколі огляду, указавши на їх індивідуальні ознаки, не констатуючи висновку щодо механізму утворення цих об'єктів. І це тому, що, відповідно до вимог чинного кримінально-процесуального законодавства, суб'єкт криміналістичної діяльності в протоколі огляду місця події висновки не складає, а лише фіксує результати виявлених фактів. Якщо ж сліди знарядь зруду та інструментів вилучити разом з об'єктом-носі-єм з тих чи інших причин неможливо (речі є громіздкі, нероздільні, монолітні, мають високу вартість тощо), їх потрібно копіювати,

використовуючи гіпс, віск, стеарин, "Стене", порошки зубопротезні "Упін", "Новопін", пластилін, полімерні маси. З указаних матеріалів виготовляють копію сліду.

Так, залежно від об'єму сліду необхідну кількість кристалізованої полімерної маси "Стене" опускають на декілька хвилин у воду, що має температуру до 75-80° С. Згодом, переконавшись, що полімерна маса набрала пластиліно-подібної властивості, її прикладають до поверхні сліду і притискають рівноплощинним предметом. Але попередньо бажано покрити слід тонким шаром вазелінового масла або іншим подібним матеріалом.

Проте не всі зубопротезні маси можна використовувати для зазначеної мети через непридатність їх технічних характеристик. Наприклад, криміналістична копія об'ємного сліду, що виготовлена з зубопротезної маси "Новопін" має здатність піддаватися "усиханню". І в разі виготовлення з неї криміналістичної копії сліду знаряддя зруду або інструмента вже через декілька годин така копія зменшується за об'ємом (розмірами). Зубопротезні маси, полімерні матеріали використовують для копіювання - виготовлення копій глибоких (об'ємних) слідів, у тому числі слідів свердління. Коли ж сліди знарядь зруду та інструментів не мають великої глибини, їх копіюють за допомогою пластиліну або інших матеріалів. Зокрема, одним з найпростіших способів копіювання слідів знарядь зруду та інструментів є засіб використання пластиліну. Бажано, щоб пластилін був одного кольору, його розминають руками. Під впливом температури тіла людини пластилінова маса стає придатною для ліплення у звичайних умовах. Потім необхідну кількість пластилінової маси посипають надто тонким шаром дактилоскопічного порошку і матеріал накладають на площину об'ємного сліду слідосприймаючого об'єкта. Далі, знову ж таки із певним зусиллям, налягаючи, пластилін, як і зубопротезні маси, спеціальним рівноплощинним предметом щільно приплющують до поверхні об'ємного сліду. Пластилінова маса має повністю заповнити об'ємну поверхню сліду та вийти за її межі на 0,5-1 см (рис. 17).

Трапляється, що сліди зруду, інструментів залишаються на об'єктах-носіях, що є важкодоступними. За цих умов, використовуючи оптичні засоби, слід описується в протоколі, а також фотографується за правилами вузлової, детальної фотофіксації.

Вилучення слідів розпилу, розрізу, свердління потрібно проводити разом з їх слідоносіями. Якщо знаряддя вчинення злочину, інструменти мають вади (надламане чи зігнуте свердло, "зуби", полотна пилки неправильно розведені тощо), утворені ними сліди характеризуються ідентифікаційними ознаками, особливо, коли вилучені слідосприймаючі об'єкти-речі, що піддавалися відповідній дії механічного впливу, повністю недопиляні, розрізані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]