Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філька 511.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
118.84 Кб
Скачать

12.Поняття, завдання і джерела криміналістичної техніки.

Криміналістична техніка — це важливий розділ кри¬міналістики, який виникнув у результаті впровадження досягнень природничо-технічних наук у практику бороть¬би зі злочинністю. Методи фізики, хімії, біології, медицини та інших галузей знань пристосовувалися для виявлення слідів злочину та отримання інформації з метою кримі¬нального судочинства. Кримінальна, або поліцейська, тех¬ніка в XIX ст. заклала підґрунтя сучасної криміналістики.

Криміналістична техніка розвивається в трьох основ¬них напрямах: оперативно-слідча, науково-дослідна, про¬філактична. Кожний з напрямів передбачає розробку не тільки відповідних приладів, пристосувань, інструментів, матеріалів, а й найефективніших прийомів, методів вико¬ристання науково-технічних засобів.

До науко¬во-дослідної техніки відносяться різноманітне обладнання та апаратура, які дозволяють здійснювати дослідження в рентгенівських променях, застосовувати радіоактивні ізо¬топи, проводити люмінесцентний чи спектральний аналіз та ін.

Для ефективної реалізації науково-технічних засобів необхідно враховувати вимоги щодо їх застосування (прин¬ципи):

1) принцип законності використання науково-техніч¬ного засобу;

2) принцип етичності застосування науково-технічного засобу;

3) принцип науковості;

4) принцип безпеки науково-технічного засобу;

5) принцип цілісності об'єктів у незмінному вигляді;

6) принцип ефективності використання науково-тех¬нічного засобу.

Використання криміналістичної техніки є припусти¬мим, якщо при цьому не порушуються законні права й ін¬тереси громадян, моральні та етичні норми. Засоби і мето¬ди криміналістики повинні мати наукову основу, бути нау¬ково обґрунтованими, базуватися на вивчених об'єктивних закономірностях, а тому не можуть використовуватися в доведенні устрої і прилади, що засновані на невстановлених наукою явищах.

Отже, криміналістична техніка — це розділ криміналістики, який включає систе¬му теоретичних положень, принципів і технічних засобів і методів, що ґрунтуються на них і застосовуються для збирання, опрацювання дослідження і подання криміналістичної інформації при розслідуванні та запобіганні злочинів.

Завданнями криміналістичної техніки є; 1) розроблення технічних засобів і ме¬тодів, що забезпечують введення у процес доказування нових джерел криміналістич¬ної інформації; 2) виявлення і вилучення слідів злочину; 3) встановлення причин взає¬модії і механізму утворення слідів; 4) встановлення властивостей і станів, групової належності й тотожності об'єктів-джерел інформації; 5) обробка та використання кри¬міналістичної інформації для розкриття і запобігання злочинам; 6) розроблення прийомів і технічних засобів оцінки та подання криміналістичної інформації у правоохоронній діяльності.

Поняття «криміналістична техніка» на сучасному етапі використовується \/двох значеннях: 1) криміналістична техніка становить розділ науки криміна¬лістики; 2) криміналістичною технікою називають технічні засоби, а також їхню сукупність, прийоми їхнього використання при розслідуванні злочинів.

1) Криміналістична техніка як розділ науки - це сукупність наукових по¬ложень та рекомендацій щодо застосування природничо-наукових методів і технічних засобів при розкритті злочинів. Зрозуміло, що природничо-наукові методи та технічні засоби є тільки основою для їх модернізації стосовно до спеціальних завдань виявлення, збирання й дослідження доказів.

2) Криміналістична техніка у другому значенні - це сукупність (система) спеціальних засобів і методів (у тому числі суспільно-наукових), які викорис¬товуються для виявлення, фіксації, дослідження, оцінки та використання до¬казів при розслідуванні злочинів.

Завдання криміналістичної техніки такі:

1) конструювання технічних засобів і методе, що забезпечують введення в процес доказів нових джерел криміналістичної інформації;

2) виявлення і вилучення матеріальних слідів злочину;

3) установлення механізму утворення слідів і причин взаємодії;

4) установлення властивостей, станів, групової належності і тотожності об'єктів-джерел інформації;

5) обробка і використання криміналістичної інформації для розслідування і попередження злочинів;

6) розробка прийомів і технічних засобів оцінки і подання криміналістичної інформації в правоохоронній діяльності.

13.Науково-технічні засоби криміналістики — це прила¬ди, пристосування і матеріали, які використовуються для збирання і дослідження доказів або створення умов, що утрудняють учинення злочинів. Такі засоби можуть бути розподілені на кілька груп:

1) взяті без змін з різних технічних і природно-техніч¬них наук;

2) спеціально пристосовані для криміналістичних цілей;

3) спеціально розроблені для цілей криміналістики.

Основними формами застосування криміналістичної техніки є:

1) використання науково-технічних засобів оператив¬ними працівниками при проведенні оперативно-розшукових заходів;

2) застосування науково-технічних засобів слідчими при проведенні слідчих дій;

3) використання науково-технічних засобів спеціаліс¬тами та експертами під час відповідних досліджень;

4) застосування науково-технічних засобів учасниками судового розгляду.

Виділення таких форм використання криміналістичної техніки пов'язано із суб'єктом, що її застосовує.

Засоби криміналістичної техніки - фото-, кінокамери, відео-, звукозаписуючі пристрої - широко використовуються в попередженні злочинів та про¬філактичній діяльності органів дізнання, слідства та суду. Значну роль вони відіграють в адміністративно-профілактичній діяльності, в попередженні про¬ступків і правопорушень. На основі криміналістичної техніки розроблені різні спостережні пристрої та такі, що автоматично реєструють ознаки злочинів і правопорушень (наприклад «Фара», «Фотоінспектор», засоби охоронної сиг¬налізації). Спеціальні засоби при спробі крадіжки можуть подавати звуковий радіосигнал до пульту спостереження або відключати систему запалювання автомобіля. Телевізійні та звукові системи спостереження, спеціальні елект¬ронні замки та багато інших пристроїв розробляються не без допомоги кримі¬налістів і є засобами криміналістичної профілактики.

Методи збирання криміналістичної /нформац/7 технічними засобами по¬діляють на:

- методи «польової» криміналістики, тобто такі, що використовують слід¬чий, оперативні працівники для виявлення, фіксації та попереднього дослі¬дження матеріальних джерел інформації;

- науково-дослідні стаціонарні (лабораторні) методи, які експерти викори¬стовують у провадженні судових експертиз та попередніх досліджень за зав¬даннями слідчого, суду або органу дізнання.

До методів «польової» криміналістики відносять судово-фотографічні (панорамний, масштабний, сигналетичний, репродукційний, стереоскопічний, великомасштабний, мікроскопічний, вимірювальний), а також методи копію¬вання й моделювання слідів тощо.

Науково-дослідні методи - це фізичні, хімічні, біологічні, математичні, кі¬бернетичні тощо. Вони, як правило, потребують стаціонарних лабораторних експертних досліджень (наприклад, спектральний аналіз, хроматографія, електронна мікроскопія, рентгенографія та інші).

Основні засоби, які використовуються в криміналістичній техніці:

а) науково-технічні;

б) техніко-криміналістичні;

в) криміналістична техніка.

За галуззю наукового знання їх можна розділити на загальні і спеціальні. Загальні - це технічні засоби, запозичені з інших галузей науки і техніки, що застосовуються без будь-яких змін і вдосконалень. Наприклад, використання транспортних засобів, різних інструментів (слюсарних, столярних і т. ін.), за¬собів стільникового, провідникового і радіозв'язку, фотокінотехніки, засобів відео- і звукозапису, голографії мікроскопічної техніки, рентгенотехніки, дже¬рел ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання. Це - технічні за¬соби загального призначення, їх не можна віднести до криміналістичних засо¬бів, тому що вони використовуються в різних науках. До спеціальних відно¬сять засоби, що є інструментами пізнання для будь-якої одної галузі знання чи техніки. Для науки криміналістики - це спеціально розроблені прилади, пристрої і пристосування, призначені для виявлення, фіксації і дослідження джерел криміналістичної інформації в доказах у кримінальних і цивільних справах. До таких засобів можна віднести йодні трубки, магнітні пензлі, прилади для композиції суб'єктивних портретів, метричні лінійні масштаби-ру-летки і т. ін.

Спеціальні технічні засоби, як правило, це прилади, виготовлені тільки для вирішення криміналістичних завдань, чи прилади і засоби загального призначення, в які внесені певні зміни, внаслідок яких прилади набули нових функцій, що відповідають завданням криміналістики. Аналогічна системати¬зація поділяється багатьма вченими (М. О. Селіванов, В. Я. Колдін).

14.Судова фотографія та відеозапис: поняття, етапи їх розвитку та значення в судовій та слідчій практиці.

Застосування судової фотографії при проведенні слід¬чих дій передбачено кримінально-процесуальним законо¬давством. Так, відповідно до ст. 191 КПК слідчий під час огляду місця події в необхідних випадках проводить фото¬графічну зйомку. У ст. 79 КПК зазначено, що речові дока¬зи повинні бути по можливості сфотографовані.

Судова фотографія — це галузь криміналістичної техніки, яка розробляє фотографічні засоби, прийоми і методи виявлення, фіксації і дослідження доказів. Зміст судової фотографії становлять наукові положення і прак¬тичні рекомендації щодо використання фотографії в роз-слідуванні злочинів. Використання фотографічної зйомки в розслідуванні злочинів зумовлено такими чинниками:

1) дозволяє з великою точністю зафіксувати об'єкт, йо¬го стан, ознаки;

2) забезпечує швидку фіксацію тих чи інших об'єктів;

3) дає адекватне уявлення про зображений на фото¬знімку об'єкт; фотографічне зображення має властивість наочності й документальності;

4) існує можливість одержання слабковидимих і неви¬димих деталей, слідів, ознак.

Результати фотозйомки успішно використовуються при розслідуванні різних видів злочинів, під час провадження різноманітних слідчих дій (огляду місця події, слідчого огля¬ду документів, обшуку, пред'явлення для впізнання, відтво¬рення обстановки і обставин події та ін.), у експертних до¬слідженнях, в оперативно-розшуковій діяльності. Фотографічний метод фіксації не порушує стану матеріальних об'єк¬тів або слідів. У деяких випадках фотографічна зйомка може заповнити прогалини в описі фактів у протоколах слідчого огляду, виявити слабковидимі або невидимі деталі чи ознаки об'єкта. Ілюстративність і наочність фотографії дозволяють застосовувати її в попередженні злочинів, у розшуку осіб, які зникли безвісті, та злочинців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]