Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філька 511.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
118.84 Кб
Скачать

4. Поняття і сутність методів криміналістики.

Найбільш часто в криміналістиці застосовуються такі методи.

Спостереження, тобто спеціально організоване, систематичне, навмисне та цілеспрямоване сприйняття, що ставить за мету вивчити предмет, явище. Його суб'єкт криміналіст, а в якості об'єктів виступають:

а) речі (різні предмети, зразки для порівняльного дослідження та ін);

б) люди (їх соціальні, психологічні та біологічні властивості);

в) трупи;

г) тварини;

д) дії людей;

е) явища і події, пов'язані зі злочинами, та ін

Спостереження та оцінка сприйнятого необхідні компоненти пізнання. Здатність спостерігати і робити правильні висновки досить значно залежить від властивостей особистості криміналіста-дослідника, умов, в яких здійснюється спостереження, і застосовуваних технічних засобів. Розрізняється безпосереднє і опосередковане, просте та кваліфіковане спостереження. В останньому випадку використовуються прийоми і засоби, що розширюють можливості спостерігача (лупа, світлофільтри, мікроскоп, електронно-оптичний перетворювач, ультрафіолетовий освітлювач та ін.) Поєднуючи чуттєве та раціональне пізнання, спостереження удосконалюється в процесі тренування і накопичення професійного досвіду.

Опис фіксація ознак об'єкта, виявлених в результаті його дослідження. Одночасно опис є формою вираження знань про досліджуваних об'єктах. Найважливіша мета опису систематизація відомостей про групових та індивідуальних властивостях вивчених об'єктів.

Порівняння одночасне дослідження та оцінка двох або більше об'єктів шляхом зіставлення їх властивостей і ознак. Об'єктами порівняння в криміналістиці є предмети, люди, їхні дії, явища, події і т.д.

Математичні методи, найпоширенішим з яких є вимірювання. Воно використовується для встановлення кількісних характеристик властивостей об'єктів, просторових і часових відносин між ними. Об'єктами вимірювань в криміналістиці є:

а) властивості об'єктів (розміри, вага, температура і т.д.);

б) просторові відносини (відстань, частота і тривалість процесів, явищ); швидкість руху об'єктів (людини, транспортного засобу, тварини) і ін В даний час в ході наукових криміналістичних досліджень застосовуються більш складні методи, ніж просте порівняння об'єкта з мірою, наприклад регресивний і кореляційний аналізи.

Експеримент (досвід, випробування) штучне відтворення явищ в заданих умовах для з'ясування їх природи і сутності, особливостей процесу розвитку. При цьому явище виділяється з різноманіття інших і може вивчатися ізольовано від пов'язаних з ним причин і наслідків.

Моделювання. Суть методу в загальних рисах полягає в заміні об'єкта пізнання моделлю та її аналізі з подальшим поширенням отриманих результатів на сам об'єкт. Модель спеціально створений аналог предмета, пристрої, системи, здатний їх заміщати в процесі наукової діяльності. У криміналістиці моделювання застосовується при вивченні ряду об'єктів, наприклад предметів зі слідами; окремих процесів, зокрема механізму следообразования при наїзді транспортного засобу на людину.

Приватним випадком моделювання є реконструкція, тобто відтворення (в первинному вигляді) якого-небудь об'єкта, явища, повністю або частково вже не існуючого, за його описами або залишками.

Кібернетичні методи активно застосовуються при розробці та використанні автоматизованих інформаційно-пошукових систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]