Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філька 511.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
118.84 Кб
Скачать

35. Правила огляду документів.

Робота з документами під час розкриття та розслідування злочинів починається з слідчого огляду, успіх якого залежить від додержання слідчим відповідних правил.

Огляд документів, як самостійна слідча дія проводиться тоді, коли документ не було оглянуто й зафіксовано у протоколах тих слідчих дій, під час яких він був виявлений або наданий обвинуваченим, потерпілим чи свідком. Огляд здійснюють згідно з вимогами ст. 190 КПК України.

Документ визначається як матеріальний носій інформації (папір, кіно-та фотоплівка, магнітна стрічка, перфокарта і т. ін.) із записаною на ньому інформацією, призначений для її передачі в часі та просторі.

Тактика огляду документа залежить від того, чи є документ речовим або письмовим доказом. Якщо документ є письмовим доказом, слідчого цікавить тільки його зміст; сам документ до справи може не додаватися (наприклад, бухгалтерська книга, в якій має значення для розслідування один запис). У таких випадках в протоколі після загального опису документа, відображаються обставини, котрі мають значення для справи.

При огляді документа-речового доказу спочатку ретельно вивчають його зовнішній вигляд і зміст документа з метою виявлення можливих суперечностей. Для цього проводять його порівняння зі зразком аналогічного правильно оформленого оригінального документа. Крім того вивчають стан лицевого та зворотного боку, країв документа.

У разі, коли документ виконано в кількох примірниках, порівнюють їх усі. Якщо досліджуваний документ пов'язаний з іншими документами (наприклад, бухгалтерськими), їх ретельно перевіряють щодо відповідності цифрових даних. Перевіряють також дату видачі документа, порівнюють дати виготовлення бланка і документа. Якщо документ заповнено від імені юридичної особи, тоді звертається увага на відповідність бланків відтисків, печаток, фотознімків, захисної сітки аналогічним реквізитам в оригіналі.

При огляді документа - речового доказу особливу увагу слід звернути на ознаки підробки. Такими ознаками можуть бути:

- невідповідність розміру, кольору, реквізитів;- протиріччя в змісті, граматичні помилки;- нестандартний шрифт, використання бланків, печаток, які вийшли з користування;- сліди механічного впливу (при підчистці записів відбувається розволокнення та відшарування паперу, при травленні або змиванні записів тексту хімічними реактивами папір стає крихким, на ньому з'являються розмиви та плями);- сліди дописки або внесення записів на місці видаленого тексту (невиправдано збільшені або зменшені проміжки між словами, строчками, незвичайне їх розташування);- сліди підробки шляхом композиції (вклеювання окремих цифр, літер, переклейка фотокарток або їх частин);- сліди підробки відтисків печаток та штампів, які визначаються за нерівностями ліній штрихів літер, за їх різним розміром, за різним розташуванням осьових ліній літер відносно направлення радіусу в круглих печатках та неспівпадання осьових ліній літер перпендикуляру до лінії строчки в штампах;- сліди підробки підписів (хвилястість ліній, котра з'являється в результаті уповільнення руху руки, наявність перерв у штрихах, розпливів і крапок на них, викликаних зупинками руки при копіюванні і т. ін.);- сліди при монтажі аудіо і відео магнітних стрічок (ознаки склеювання, відмінності в тембрі та силі звуку, сторонні шуми).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]