Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
664.06 Кб
Скачать

13.Фінансова система й бюджет.

Фінансові відносини завжди пов'язані з формуванням грошових доходів та накопичень.

Фінанси сусп-nва як ек-на категорія характеризується не тільки ек-ми відносинами, але мають і матеріальний зміст. Грошові фонди та накопичення, які створ-ся держ-ою, підприємствами, установами, орг-іями в процесі розі юділу та перерозподілу ВВП і нац-го доходу, являють собою фін-ві ресурси.

Фін-ві ресурси характеризують фін-ий стан ек-ки і водночас джерела їх розвитку.

Фінансові ресурси держави охоплюють ресурси всіх секторів економіки. В кожному секторі фінансові ресурси розподіляються за рівнями управління. У розпорядженні держави знаходяться ресурси бюджетної системи, різних централізованих і децентралізованих фондів, державних фінансових інститутів (Національного банку, державних страхових органів, державних кредитних установ).

Фінансові ресурси - це централізовані і децентралізовані грошові фонди цільового призначення, які формуються в процесі розподілу і перерозподілу національного багатства, валового внутрішнього продукту та національного доходу і призначені для використання відповідно до завдань соціально-економічного розвитку суспільства і колективів окремих підприємств.

Отримані в результаті економічної діяльності доходи витрачаються за основними напрямами їх використання.

Фінансові ресурси використовуються на розширене відтворення, фінансування науково-технічного прогресу,проведення природоохоронних заходів, матеріальне стимулювання працюючих, задоволення соціальних та інших потреб суспільства.

Основним призначенням держави є забезпечення фінансовими ресурсами потреб, до яких належать, зокрема, структурна перебудова економіки, захист навколишнього природного середовища, національна оборона, правопорядок, надання суспільних та соціальних послуг -загальна освіта, підготовка кадрів, соціальне забезпечення , охорона здоров'я тощо.

Фінансові ресурси суб'єктів господарювання спрямовуються на фінансування капітальних вкладень, на розвиток виробництва, соціально-культурні потреби колективів підприємств.

Форми і методи, за допомогою яких формуються та використовуються фінансові ресурси, не є сталими і змінюються залежно від зміни соціальної природи суспільства.

15.Джерела форм-ня фін-их ресурсів та методи їх мобілізації.

Є суттєві розрізнення у формах та методах утворення грошових фондів.

Утворення грош-их фондів підприємств здійсн-ся у децентрал-ому порядку, тобто підпр-тва в процесі господар-ої діял-сті самостійно формують та визначають розміри грош-их фондів. На підпр-твах фонди створ-ся для забезпечення розшир-го відтвор-ня, забезпеч-ня заходів щодо ек-го та соц-го розвитку підпр-тва.

Заг-нодерж-ні фінанси форм-ся шляхом перерахування коштів від підприємств, орг-цій, установ та нас-ня у вигляді податків, зборів, обов'язкових платежів та добров-их внесків. Централ-ні грошові фонди створ-ся з метою отримання певних фін-их ресурсів для фін-ня ф-цій держави, передбачених Законом "Про Держ-ий бюджет Укр", а також для фін-ня держ-их ек-их та соціальних програм.

Осн-им джерелом форм-ня фінансових ресурсів с ВВП. Найзначніша їхня частка створюється за рахунок прибутку, відрахувань на соц-не страх-ня та інші соц-ні потреби.

Основні методи, за допомогою яких форм-ся фін-ві ресурси:

- стягнення податків

- відрах-ня частини прибутку держ-их підпр-ств

- відрахування на соціальне страхування та інші види відрахувань до централізованих фондів

- продаж майна та цінних паперів

- одержання кредитів

- емісія грошей

Більшість фін-их ресурсів є грошовим вираженням вартості чистого доходу, створеного в державі. Це - прибуток, відрах-ня до держ-их цільових фондів, доходи від зовнішньоек-ої діял-сті.

Друга частина фін-их ресурсів є частиною фонду спож-ня. Сюди входять прямі та непрямі податки з нас-ня, податок на додану вартість, акцизний збір, плата за землю, податок з власників транспортних засобів, місцеві податки та збори.

Третю частину фін-их ресурсів становлять різні відрах-ня, що включ-ся до собівартості продукції Це -амортизаційні відрах-ня, відрахування на геологорозвідувальні роботи, плата за воду та інше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]