Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_neprod.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать
  1. Система класифікацій

Системою класифікації називають упорядковану структуру їх сукупності, зумовлену правильним і планомірним розташуванням та взаємним зв»язком товарних одиниць та групувань.

Системи класифікації:

Ієрархічні-фасетні; природні-штучні; реєстраційні-алфавітні; облікові та звітні-предметні; галузеві-статистичні; загально-державні-міжвідомчі; промислові-стандартні; рекламно-інформаційні-торговельні,навчальні.

Системи класифікації можуть розрізнятися ступінчастістю, тобто кількістю класів. Існують одно-, двух-, триступінчаті класифікації і більше. При одноступінчатій классифікації товари підрозділяються тільки на класи, при багатоступінчатій класифікації – на класи, підкласи, групи, підгрупи, види, різновиди. Збільшення класифікаційних угрупувань ускладнює систему класифікації. Кількість класів в основному залежить від номенклатури товарів: із збільшенням номенклатури кількість класів зростає.

Клас товарів – це безліч товарів, що задовольняють узагальнені групи потреб.

Підклас товарів – це безліч товарів, що задовольняють групи потреб, що мають певні відмінності.

Група товарів – це підмножина товарів, що задовольняють специфічні групи потреб, що обумовлене особливостями сировини, матеріалів, конструкцій.

Підгрупа товарів – це підмножина товарів, що мають з групою основне призначення, але відрізняються від товарів інших підгруп тільки їм властивими ознаками.

Вид товарів - це сукупність товарів, що відрізняються індивідуальним призначенням і ідентифікаційними ознаками.

Різновид товарів – це сукупність товарів одного виду, що відрізняються рядом особових ознак.Розробка системи класифікації товарів супроводжується присвоєнням кожному найменуванню товарів номенклатурного номера (або кода).

  1. Методи класифікацій і їх значення

Класифікація (від латів. clаssіs - розряд, клас і асіо - рою, розкладаю) - система супідрядних понять (класів, об'єктів) якої-небудь галузі знань або діяльності людини, що часто представляється у вигляді різних за формою схем або таблиць і використовувана як засіб для установлення зв'язків між цими поняттями або класами об’єктів, а також для точного орієнтування в різноманітті понять або відповідних об'єктів.

Класифікація служить засобом зберігання і пошуку інформації, що міститься в ній самій.

Інше завдання класифікації - проведення ефективного пошуку інформації або яких не будь об'єктів, які містяться в спеціальних сховищах.

Класифікація сприяє руху науки або галузі техніки із ступеня емпіричного накопичення знань на рівень теоретичного синтезу, системного підходу..

Серед різних методів в сучасному товарознавстві широко використовують ієрархічний і фасетний методи класифікацій.

При ієрархічному методі множину послідовно підрозділяють на класифікаційні угрупування, між якими існує підлегла залежність: система класифікацій на основі підлеглості нижчестоящих угрупувань вищестоящим. Недоліки – жорсткість структури. що не дозволяє включати нові об’єкти і інші ознаки при відсутності резервної ємностіПри фасетному (від фр. Раcetіе - грань каменя) методі класифікацій множину, що класифікується, підрозділяють на незалежні один від одного паралельні угрупування. Об'єкт класифікації при цьому методі є багатоаспектним, багатогранним і характеризується деяким набором ознак.

Різні класифікаційні методи отримані фасетним методом є незалежними і не підпорядковуються одна одній. Фасетний метод відрізняється особливою гнучкістю, можливістю необмеженої кіл-ті ознак, зручність регулювання кількості угрупувань. Недоліки-неможливість виділення подібностей і різниці між об’єктами в різних класифікаційних угруповуваннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]