Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_neprod.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать
  1. Властивості:натуральні і товарні

Будь-який товар має безліч властивостей, різних за своєю природою. Властивостями товару називають його об'єктивні особливості, які виявляються на кожній стадії життєвого ци­клу товару (проектування, виготовлення, розподіл і спожи­вання). Властивості товару розрізняють натуральні, товарні та споживні.

Натуральні вл-ті- це природні речові та набуті вл-ті в процесі вир-ва.

Натуральні властивості поділя.ться на речові(хім. вклад, фіз. вл-ті. фіз.-хім влас-ті, біол. вл-ті), та набуті(конструкція, маса, форма, розміри). Хімічні-вл-ті речей мати певний хім. склад і проявл певну хім. активність при дії на них хім. речовин.Найбільш важливими з них є водостійкість, кис­лотостійкість, лугостійкість, відношення до дії органічних розчинників, світла, погодних умов.

Фізичні- власт-ті, які характериз речі при сталому їх хімічному складі.

До фізичних властивостей відно­сяться механічні (міцність, деформація, твердість, стомле­ність тощо), термічні (теплоємність, теплопровідність, вог­нестійкість, термостійкість, термічне розширення й ін.), оп­тичні (колір, блиск, прозорість, відбиття проміння тощо), акустичні (тембр, висота звуку, звуковий тиск та ін.), елект­ричні, загальні фізичні властивості (маса, щільність, пористість), а також фізико-хімічні Влас-ті(водопроник-ть, газотрон-ть,повітропрон-ть,пилопрон-ть).

Фіз.-хім- вл-ті. які характер здатність до проникнення однієї речовини. Найважливішими фізико-хімічними властивостями є сорбційні, тобто здатність поглинати і виділяти гази, воду і розчинені в ній речовини, адгезійні, тобто властивості злипання або склеювання, влас­тивості проникності (повітряно -, паро -, водо- і пило проникнення).

Біолог-характер стійкість матер і готових виробів в основ органіч поход до впливу мікро орган, які діють руйнівною силою на них.

Також до натуральних властивостей належить властивість структури і часу – властив-ті, що пов’язані з природою та молек будовою речовини.

Товарні влті- властивості. Які проявляються товаром у сфері обігу.

Товарні валст-ті поділ на корисність(біогенна, соціогенна, техногенна) та цінність (корпоративна, національна, регіональна, між нар, історична).

Властивості речі мають якісну і кількісну визначеність. Кількісні показники і хар-ки власт-тей речей і поняттями підрядними по віднош до їх власт-ті. Їх розгляда.ть за такими рівнями: властивість, показники, характеристики. Точкові властивості-властивості, що не мають кількісної властивості.

Одномірні вл-ті- вл-ті, що мають одну міру. Багатомірні- н-мірні вл-ті.

23. Задачі сучасного товарознавства в ринкових умовах.

Товарознавство – наукова дисципліна, яка системно вивчає товари на всіх єтапах життєвого циклу, методи пізнання їхньої споживної вартості(цінності), закономірності формування асортименту та вимог до якості для забезпечення ефективності їх виробництва, обігу і споживання.

Основні задачі сучасного товарознавства:

Дослідження і виявлення закон. формування і проявл. споживної вартості(цінності) в умовах ринкової економіки.

Розробка наукових принципів формування термінології, класифікації і кодування.

Дослідженя іподальша розробка принципів, методів і засобів управління якістю і асортиментом.

Вдосконалення навч.-методичного процесу в підготовці фахівців товарознавства.

Обмін інформацією вітчизняних спеціалістів і іноземних.

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]