Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
664.06 Кб
Скачать

1. Необхідність та зміст фінансів, їх призначення та основні ознаки.

Осн-ми ек-ми категоріями товарного вироб-тва, які мають вартісну форму, є гроші, ціна, заробітна плата, прибуток, кредит, фінанси. Ці категорії діють у сис-мі ек-их відносин, пов'язаних з рухом грошей.

Фінанси є однією з найважл-их ек-их категорій, яка відображає ек-ні відносини в процесі створ-ня та викор-ня грош-их фондів.

Умовою функц-ня фінансів є наявність грошей, а причиною появи фінансів служить потреба суб'єктів господар-ня і держави в ресурсах, що забезпечують їх діял-сть.

Фінанси - невід'ємна частина грош-их відносин, тому їх роль та значення залежать від того, яке місце грошові відносини займають в ек-их відносинах. Проте не будь-які грошові відносини виражають фінансові. Фінанси відрізняються від грошей як за змістом, так і за функціями, які виконуються.

Якщо гроші - це особливий товар, в якому виражається вартість усіх інших товарів, то фінанси — це певні економічні відносини, що здійсн-ся за допомогою грошей. Фінанси виступають як економічний інструмент розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту та нац-го доходу, як знаряддя контролю за утворенням та викор-ням фондів грошових коштів. Головне їх призначення в тому, щоб шляхом утворення грош-их фондів забезпечити не тільки потреби держави та підприємств у грошових коштах, але й контроль за використанням фін-их ресурсів.

Фінанси - історична категорія. Вони з'явилися одночасно з виник-ям держави та її інститутів, а також у зв'язку з розвитком товарно-грошових відносин.

З теоретичної точки зору фінанси визнач-ся як особливі ек-ні відносини, за допомогою яких у грош-ій формі шляхом формув-ня та викорис-ня централ-них та децентрал-них фондів у сусп-тві здійсн-ся процеси розподілу та перерозподілу ВВП і нац-го доходу з метою досягн-ня соц-но-ек-го ефекту.

У практичному плані фінанси виступають -стю форм і методів форм-ня централ-них і децентрал-них грош-их фондів, їх розподілу і викор-ня з метою досягн-ня завдань соц-но-ек-го розвитку. Т ч сучасна наука про фінанси, незалежно від аспектів визнач-ня цієї категорії підкреслює важливе сусп-не признач-ня фінансів, їх роль у реалізації ек-их і соц-их програм.

Фін-ві відносини охоплюють усі фази процесу відтвор-ня, тобто вироб-тво, розподіл, обмін, спож-ня.

Осн-ні ознаки фінансів полягають у:

1.Грошова форма вираж-ня - пов'язана з рухом грош-их потоків від одного суб'єкта до ін.

2. Розпод-ий характер. У сфері розподілу та перерозподілу доходів і накопичень сук-сть грош-их відносин належить до фінансів.

3.Форм-ня доходів та здійс-ня видатків. Доходи та видатки є вихідними фін-ми категоріями. Доходи одного з суб'єктів завжди є видатками ін. Головним об'єктом фін-их відносин виступають ВВП та нац-ий доход. Іноді об'єктом фін-их відносин виступає нац-не багатство.

У фін-их відносинах беруть участь такі суб'єкти: держава, регіон, суб'єкт господар-ня та громадянин. У зв'яжу з цим розрізняють:

- загальнодерж-ні фінанси;

- місцеві фінанси;

- фінанси суб'єктів господар-ня;

- фінанси громадян (населення).

2. Ф-ії фінансів

Ф-ії фін-сів відображають форми проявлення фінансів і признач-ня в сусп-тві, їх роль у народному господарстві. Сутність фінансів проявл-ся у ф-іях, які вони виконують.

Заг-ноприйнято вважати, що фінанси виконують дві осн-ні ф-ії: розподільчу та контрольну. При цьому розподільна ф-ія підрозділ-ся на дві підф-ії: перша пов'язана зі створенням грош-их доходів та грош-их фондів (регулююча); друга пов'язана з використ-ям грош-их доходів та грош-их фондів (стимулююча).

Суть розподільної ф-ії полягає в тому, що фінанси виступають інструментом розподілу та перерозподілу ВВП. За допомогою розподільної ф-ії здійсн-ся відшкодування вартості засобів виробництва, що витрачалися, та створення первинних доходів.

Перерозподільна ф-ія фінансів проявл-ся при перерозподілі грошових коштів у міжтериторіал-ому, міжгалузевому, внутрішньогалузевому і внутрішньогосподарському аспектах. Перерозподільна ф-ія фінансів діє у взаємозв'язку і взаємообумовленості з контрольною ф-ією, яка є внутріш-го властивістю фінансів та служить засобом контролю за процесом перерозподілу вартості ВВП шляхом утворення і використ-ня грошових фондів цільового призначення.

Контрольна ф-ія пронизує всю фінансову діяльність держави, її установ, підприємств, орг-цій, нас-ня.

Завдяки контрольній ф-ії фінансів сусп-тво контролює повноту і своєчасність забезпеч-ня фін-ми ресурсами різних суб'єктів фін-их відносин, ек-не та ефективне використання коштів.

У залежності від суб'єктів, які здійснюють фін-вий контроль, розрізняють: Державний контроль - це контроль з боку держави за фін-ою діял-стю юр-их та фіз-их осіб. Його здійснюють органи державної влади та управління.

Відомчий контроль здійсн-ся галузевими міністерствами, відомствами відносно до підпорядк-них їм підпр-ств, орг-ій, установ. Його об'єктом виступає фін-ва діял-сть підприємств,

Внутрішній контроль здійсн-ся фін-ми службами підприємств та установ, в ф-ії яких входять перевірки господ-ко-фінансової діял-сті підприємств.

Незалежний фін-ий контроль здійсн-ся незалежними аудиторськими фірмами.

Суспільний контроль - це контроль з боку сусп-тва за фін-ою діял-стю держави.

Існують другорядні ф-ії, які теж показують, яким чином реаліз-ся сусп-не призначення фінансів.

Ф-ція ефективності припускає встанов-ня державою таких податків та пільг, які регулюють Ірошовий обіг і систему кредитування, сприяє пожвавленню ділової активності, раціональному використанню ресурсів.

Функція стабільності - спрямованість фінансової і кредитної політики на уникнення надмірних спадів та "перегрівів" в економіці.

Функція формування та використання грошових фондів пов'язана із матеріальним змістом фінансових відносин, які мають грошове вираження, з процесами мобілізації коштів до грошових фондів різних рівнів та використання цих коштів на задоволення суспільних потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]