Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
664.06 Кб
Скачать

9.Пенсійний фонд:джерела його формування та напрямки використання.

Державний Пенсійний фонд України був створений у 1991 році як самостійна фінансово-кредитна система. Кошти цього фонду не входять до Державного бюджету, витрачаються відповідно до цільового призначення і не можуть бути використані на інші цілі, крім виплати пенсій і допомоги.

Пенсійний фонд є самоврядною неприбутковою організацією і здійснює свою діяльність на підставі статуту, який затверджується його правлінням.

Джерелами формування коштів Пенсійного фонду є страхові внески на загальнообов'язкове страхування у вигляді нарахувань на фонд оплати праці працівників підприємств (за основною ставкою 32%), відрахування із заробітної плати фізичних осіб, цільові надходження з бюджету, добровільні внески.

Кошти Пенсійного фонду України використовуються на фінансування таких заходів:

- виплати пенсій за віком, за інвалідністю, у разі втрати годувальника, соціальних та інших пенсій, встановлених законодавством України;

- індексація та перерахування пенсій у зв'язку із збільшенням середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки Украї'ни та страхового стажу;

- реалізація державних, регіональних і обласних програм соціальної підтримки пенсіонерів та інших категорій населення, які потребують допомоги;

- забезпечення поточної діяльності та утримання органів

управління фонду;

- оплата послуг з виплати та доставки пенсій, формування резерву коштів Пенсійного фонду,-

- зміцнення матеріально - технічної бази фонду, проведення роз'яснювальної роботи серед населення та проведення інших заходів згідно із завданнями Пенсійного фонду України.

12.Управління фін-ою сис-ою Укр.

Система управління фінансами включає дві основні складові частини:

1. Сук-сть принципів, методів, форм і прийомів управління рухом фін-вих ресурсів та фін-их відносин, що виникають у суспільстві.

2. Сук-сть фін-их органів та інститутів,осн-ми завданнями яких є забезпеч-ня злагодженості у функц-ні окремих сфер і ланок фін-их відносини.

Сис-му фін-их органів очолює Міністерство фінансів. Воно несе відповід-сть за фін-вий стан держави, розробку та реалізацію фін-вої політики. Осн-ми ф-іями Міністерства фін-сів є:

1.Вироблення основ і напрямів фін-ої політики держави. 2.Методичне та методологічне управління фін-ми потоками на макроек-ому рівні.

3.Контроль за використанням коштів держави.4.Розробка проектів нового фін-го законодавства .5.Орг-ія бюдж-го процесу. 6.Орг-ійне регул-ня фін-ої діял-cті суб'єктів господар-ня.7.Орг-ція функц-ня ринку цінних паперів. 8.Керів-тво оперативною роботою фін-их органів різних рівнів.

До органів, які функц-ть у сфері бюджету держави, віднос-ся також:

Держ-на податкова служба - контролює своєчасність, прав-ість, повноту сплати податків до бюджетів різних рівнів, веде облік платників.

Державне казначейство - керує І контролює надходження і використ-ня бюдж-их коштів та коштів спец-их фондів, веде облік касового виконання Держ-го бюджету та місцевих бюджетів.

Контрольно-ревізійна служба - проводить ревізії фін-их органів щодо склад-ня і виконання бюджету, здійснює контроль за використ-ням бюдж-их коштів.

До органів, які викон-ть контрольно-регулюючі ф-ії, відносяться:

Рахункова палата Верх-ої Ради Укр - виступає як експертний орган з метою здійснення контролю за склад-ям та викон-ям Держ-го бюджету.

Комітет з нагляду за страховою діял-стю - контролює правильність форм-ня і використання страхових резервів, наявність ліцензії на різні види страхування.

Держ-на комісія з цінних паперів та фонд-го ринку -організує функц-ня ринку цінних паперів, реєстрацію випуску цінних паперів, регулює їх кругообіг.

Осн-им фін-им інститутом, який працює у сфері грош-го ринку, є Нац-ий банк Укр. Він здійснює емісію грошей, які виступають інструментом фін-их відносин і регулює грошовий обіг у країні. Важливе завдання Нац-го банку -організація функц-ня кредитної сис-ми, забезпечення стабільності нац-ної грошової одиниці, проведення грошово-кред-ої політики держави.

Також до таких органів відносять Міжбанківську валютну біржу, Фондову біржу, Страхові компанії, Аудиторські фірми, До органів, які здійснюють управління цільовими фондами, відносяться:

Управління Пенсійного фонду , Фонди соц-го страх-ня.

Заг-не управління фін-ою сис-ою здійсн-ся Верховною Радою Укр, урядом, апаратом Президента, Верх-ю Радою та Радою Міністрів АР Крим, а також орг-ми місцевого самовряд-ня.

У сучасній ринковій ек-іці управління фін-ми - досить складна справа. Тому створення ефективної сис-ми управління ними, її удоскон-ня, підвищення керівної ролі Міністерства фінансів у проведенні та організації єдиної фін-ої політики є запорукою зміцнення фінансової сис-ми, всієї ек-ої системи країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]