Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shabelnik2.Doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Сучасний стан фармацевтичного ринку україни the current state of the ukrainian pharmaceutical market

Шабельник Тетяна

кандидат економічних наук, доцент Донецький національний університет економіки і торгівлі

Shabelnik Tatyana PhD Economics,

Donetsk National University of Economic and Trade

У статті зроблено аналіз сучасного стану фармацевтичного ринку України з метою визначення пріоритетних умов його сталого розвитку, надано класифікацію та визначення типів фармацевтичних підприємств України.

In the article is comparing an analysis of the Ukrainian pharmaceutical market. The terms of stable development pharmaceutical market are certain. Classification and determinations of types Ukrainian pharmaceutical enterprises are given.

У сучасній світовій економіці виробництво фармацевтичних товарів є однією з перспективних галузей. Протягом декількох останніх років світовий фармацевтичний ринок демонструєстале зростання. Основними чинниками приросту ринку є збільшенняпотужності конкуренції серед виробників генеричних препаратів та збільшення обсягів споживання дешевших лікарських засобів. У звіті «IMS Market Prognosis», який компанія «IMS Health» обнародувала у травні 2012р., прогнозується середній щорічний приріст світового фармацевтичного ринку на 5% - 6%. По мірі виходу країн з економічної кризи попит на лікарські засоби буде постійно зростатиме.

На світовому фармацевтичному ринку за даними 2012р. продовжують домінувати три регіони: Північна Америка (257.6,1 млрд. дол.), Європа (103,8 млрд. дол.), Японія (101,6 млрд. дол.). При цьому основні напрями зростання спостерігаються по так званих країнах БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай), які займають 13% в обсязі світового ринку лікарських засобів і забезпечують 32% його приросту. Також компанія «IMS Health» класифікувала 17 фармацевтичних ринків, що розвиваються, розділивши їх на 3 рівні по обсягах реалізації, сукупний обсяг яких складає 16% від світового ринку. До фармацевтичних ринків 1-го рівня, що розвиваються, відноситься Китай, до 2- го рівня відносяться Бразилія, Росія і Індія, до 3-го рівня - Венесуела, Польща, Аргентина, Туреччина, Мексика, В'єтнам, ЮАР, Таїланд, Індонезія, Румунія, Єгипет, Пакистан і Україна [8].

Проблеми розвитку фармацевтичної галузі України висвітлюються у роботах багатьох вчених [1-7]. Але, якщо питанням аналізу стану фармацевтичного ринку приділяється достатньоуваги, то, питання класифікації суб’єктів фармацевтичного ринку залишаються поза увагою.

Метою даної роботи є аналіз стану сучасного фармацевтичного ринку України для визначення умов сталого розвитку останнього, класифікація та визначення типів фармацевтичних підприємств України.

Сучасний фармацевтичний ринок України включає виробництво лікарських засобів, дієтичних добавок, лікувальної косметики та виробів медичного призначення, оптових та роздрібних продажів продукції через аптечні мережі, спеціалізовані продажі та дистрибуцію. Серед ключових економічних характеристик цього ринку можна виділити великий рівень конкуренції при невеликих обсягах продажів та виробництва, низький рівень маржинальності, відсутність державного фінансування, велику імпортозалежність. Україна перебуває у залежності від зарубіжних виробників лікарських субстанцій на 80%, медпрепаратів - на 70% і не забезпечує потреб населення як самостійної держави в лікарських засобах. У 2009-2012 рр. на

українському фармацевтичному ринку здійснюють реалізацію продукції близько 600 виробників, з них лише 140 — українські підприємства.

Необхідно відзначити, що за підсумками 2009-2012 років спостерігається подальше збільшення обсягів імпорту фармацевтичної продукції в Україну, що пов'язано з відносною стабілізацією валютних курсів та зростанням реальної заробітної плати населення. Основними компаніями-імпортерами в Україну фармацевтичної продукції є ТОВ «Бадм», ТОВ СП « Оптима-Фарм» Лтд, ТОВ

«Ввс-Лтд», ЗАТ «Альба Україна», ТОВ « Санофі-Авентіс Україна» таінші підприємства. Основними іноземними виробниками, продукція яких представлена на українському ринку є: «Nycomed» (Австрія), «Berlin- Chemie/Menarini Group» (Німеччина), «KRKA» (Словенія), «Glaxosmithkline» (Великобританія) «Gedeon Richter» (Угорщина) тощо.

Також особливою рисою українського фармацевтичного ринку є те, що він переважно залишається ринком генериків (питома вага виробництва генериків на українському ринку складає 90%).

За даними Державної служби статистики України, витрати на медичні препарати займають у витратах середнього українця 4-5 місце та складають 8,1% від його доходів [10]. Очевидно,що варто очікувати подальшого значного зростання витрат споживачів на лікарські засоби (ЛЗ),у наслідок таких причин, як старіння населення та погіршення екологічних умов. При цьому вимоги до пропозиції та якості препаратів будуть теж постійно зростати.

Україна займає четверте місце серед країн СНД по споживанню медикаментів. В порівнянні з Європейським рівнем, український вжиток у 48 дол. на душу населення є на порядок нижчим. Так, наприклад, у Чехії цей показник складає 331 дол., у Словаччині - 254 дол., у Польщі - 154 дол. Роблячи оцінку Європейського рівня вжитку, можна спостерігати істотний потенціал зростання обсягів Українського фармацевтичного ринку. Ще одним істотним чинником зростання ринку в грошовому вираженні є перехід вітчизняних виробників лікарських засобів на виробництво препаратів із середнього у високий ціновий сегмент, тоді як історично вони спеціалізувалися

на виробництві продукції, що відноситься до низького цінового сегменту, у відмінності від іноземних компаній.

Сучасний фармацевтичний ринок Україні вже перевершив по своєму обсязі три мільярді гривень за рік. З них не менше 70% доводитися на аптечні продажі, причому ринок має сталу тенденцію до зростання на 15%-20% щорічно.

Згідно даних компанії Моріон [8], за підсумками 2012р. загальний обсяг українського ринку лікарських засобів роздрібного та госпітального сегментів склав близько 31,8 млрд. дол. за 1,4 млрд. упакувань. Що перевищує даний показник за аналогічний період 2011р. на 19% у грошовому та на 4% у натуральному вираженні. У цьому обсязі роздрібний сегмент становить 89%- 90% . Обсяг госпітальних закупівель ЛЗ за підсумками 2012р. склав 4,6 млрд. грн. за 164 млн. упакувань, тобто збільшився на 25,9% у грошовому та зменшився на 4,4% у натуральному вираженні в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

За аналізований період питома вага українських виробників ЛЗ сегмента госпітальних закупівель також збільшилася. Так, за підсумками першого півріччя 2012р. питома вага в загальному обсязі цього ринку склала 51% у грошовому та 87% у натуральному вираженні. Для порівняння за даними 2009р. даний показник становив 47% та 81% відповідно.

З основних тенденційрозвитку фармацевтичногоринку України необхідно також відмітити збільшення українськими підприємствами обсягів виробництва в цілому. Важливою причиною збільшення обсягів виробництва є активізація попиту з бокунаселення на лікарські засоби українського виробництва, як наслідок суттєвого збільшення рекламних та маркетингових витрат підприємств-виробників, пов'язаних з просуванням продукції на ринок.

Також за звітний період, поряд із зростанням обсягів вітчизняного виробництва, спостерігається і зростання обсягів збуту у фармацевтичній галузі в грошовому вираженні. Загальний обсяг роздрібних продажів всіх категорій фармацевтичних товарів, що включають лікарські засоби, вироби медичного

призначення, косметику, БАДи, за даними аналітичної системи дослідження ринку «Pharmxplorer» / «Фармстандарт» компанії «Proximaresearch» за період 2009г. – 2012г. має позитивну динаміку (ріс. 1). Так, обсяги роздрібних продажів у 2009р. дорівнюють 20,3 млрд. грн. В доларовому вираженні цей показник дорівнює 2,54 млрд. дол. У 2010р. - 2012р. показник обсягів роздрібних продажів вгривневому вираженні дорівнює, відповідно 23,47 млрд. грн. 27,2 млрд. грн., 31,8 млрд. грн., а у доларовому вираженні – 2,94 млрд. дол., 3,4 млрд. дол. та 3,9 млрд. дол. Приріст показника обсягів роздрібних продажів «аптечної корзини» у 2010р. в гривневому вираженні дорівнює 15,6%, у 2011р. – 15,9%, у 2012р. – 16,9% в доларовому вираженні відповідно - 13,7%, 15,4% та 14,7%.

Динаміка обсягів роздрібної реалізаціїї фармацевтичних товарів

35

30

25

20

15

10

5

0

Обсяг реалізації

млрд.грн.

Приріст грн, % Обсяг реалізації

млрд.дол.

Приріст дол, %

2 009р.

2 010р.

2 011р.

2 012р.

2 009р. 20,3 2,54

2 010р. 23,47 15,6 2,94 13,7

2 011р. 27,2 15,9 3,4 15,4

2 012р. 31,8 16,9 3,9 14,7

Рисунок 1 – Динаміка роздрібної реалізації фармацевтичних товарів за період 2009р.- 2012р.

В таблиці №1 наведено перелік з 20 найменувань найбільш вагомих українських виробників фармацевтичної продукціїіз вказівкою рейтингів по показнику питомої ваги продажів за період 2009р.-2012р. Серед лідерів вітчизняних продажів у цьому рейтингу є ВАТ Фармак, ЗАТ Дарниця, Корпорація Артеріум, ТОВ ФФ Здоров’є та ЗАТ Борщаговський ХФЗ.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]