Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
664.06 Кб
Скачать

66.Дефіцит бюджету.

Метою бюджетної політики держави є забезпечення балансу між доходами і видатками державного бюджету. Однак таке збалансування здійснюється не щороку. В окремі роки видатки державного бюджету можуть перевищити надходження до нього,

виникає дефіцит.

Бюджетний дефіцит являє собою перевищення видатків бюджету над його доходами. Це - фінансове явище, з яким стикаються багато країн світу.

Конкретними особливостями розвитку економіки України, що зумовлюють дефіцит бюджету є:

- структурна розбалансованїсть економіки та несвоєчасне І недостатньо ефективне проведення структурних перетворень;

-збереження значної кількості нерентабельних державних підприємств, що одержують дотації;

- недосконалий механізм оподаткування суб'єктів господарювання;

- невідповідність структури бюджетних видатків наявним фінансовим можливостям держави.

Безумовно, бюджетний дефіцит - небажане для держави явище: його фінансування на підставі грошової емісії гарантовано веде до інфляції, за допомогою неемісійних коштів - до зростання державного боргу.

Однак бюджетний дефіцит не можна однозначно віднести до надзвичайних, негативних подій, характеризувати як однозначно несприятливе для економіки явище, тому що різними можуть бути якість, природа дефіциту. У невеликих, припустимих розмірах ( за даними міжнародної статистики у межах 3 -4% від розміру ВВП ) він може бути пов"язаний з необхідністю здійснення значних Державних вкладень у розвиток економіки, і тоді дефіцит не є відображенням кризових течій суспільних процесів, а скоріше стає наслідком прагнення держави забезпечити прогресивні зрушення в структурі суспільного відтворення.

Існування бюджетного дефіциту вимагає постійного пошуку шляхів його подолання і в ідеалі збалансування доходів і витрат держави.

Проблема подолання дефіциту бюджету є однією з важливих фінансових проблем, причому принципове значення для функціонування економіки має не стільки розмір бюджетного дефіциту, скільки вибір джерел його фінансування.

Згідно з Бюджетним кодексом України джерелами фінансування дефіциту бюджетів є державні внутрішні та зовнішні запозичення, тобто операції, пов'язані з отриманням бюджетом коштів на умовах повернення, платності та строковості,в результаті яких виникають зобов'язання держави, АР Крим чи місцевого самоврядування перед кредиторами.

Конкретні заходи держави у напрямі подолання бюджетного дефіциту можуть бути різними, але в результаті вони зводяться до створення умов і можливостей для зростання доходів та скорочення видатків бюджету.

68.Фін-ий контроль -:призначення,зміст та принципи.

Фін-ий контроль - це комплекс заходів, які здійснюються держ-ою з метою успішного досягнення поставлених нею цілей у сфері фін-ів.

Фінансовий контроль спрямований на раціональне використання бюджетних коштів та коштів централ-их і децентрал-их фондів цільового призначення, дотримання фінансової дисципліни у державних господарчих структурах, він спрямований на пошук резервів зростання фін-их ресурсів за рахунок зниження витрат матер-их і трудових ресурсів на вироб-тво.

Фінансовий контроль здійснюють органи держ-ої влади в особі постійних комісій Парламенту, Нац-го банку, Міністерства ек-ки, фін-ів, статистики, органів місцевого самовряд-ня Аудиторські організації. Фін-ий контроль виступає у трьох формах: попередній, поточний і наступний.

Попередній контроль здійснюється на стадії розробки прогнозних розрахунків бюджетів, фінансових планів, кошторисів витрат. Він проводиться до здійснення фін-их і господар-их операцій і має велике значення для попередження ек-их прорахунків.

Поточний контроль застосовують у ході вик-ня прогнозних і планових передбачень, в процесі виконання бюджетів, фін-их планів, при здійсненні фін-их операцій . Поточний (оперативний) контроль проводиться в момент здійсн-ня фін-их операцій, сприяє дотриманню фін-ої дисципліни і своєчасності проведення фін-их розрахунків.

Наступний контроль здійсн-ся після завершення звітного періоду при розгляді бухг-кої та статистичної звітності шляхом аналізу та ревізії" звітної' фін-ої' та бухг-кої документації. Він призначений для оцінки результатів фін-ої діял-сті суб'єктів господар-ня, зіставлення фактичних і планових показників, перевірки вик-ня фін-их зобов'язань.

Важливим критерієм класифікації фін-го контролю є методи контролю, тобто конкретні способи та прийоми здійснення контрольних ф-цій. Методами фін-го контролю та перевірки, обстеження, моніторинг і ревізія.

Перевірки виконуються за окремими напрямами фін-ве-господар-ої діял-ті.

Обстеження охоплює окремі сторони діяльності підпр-тва,

Моніторинг передбачає постійне здійснення фін-го контролю за дотриманням господар-ми суб'єктами встановлених правил і нормативів.

Ревізія охоплює комплекс взаємопов'язаних перевірок фін-во-господа-ої діял-сті підприємств і є найбільш поширеним методом проведення фін-го контролю.

Викор-ня різних видів, форм і методів фін-го контролю має важливе значення для ефективного функц-ня фін-го механізму орга-ції ек-ки.

Фін-ий контроль є необхідного умовою безперебійного і поступового розвитку ек-ки країни.

У сучасних умовах реформ-ня ек-ки Укр відбувається вдосконал-ня фін-го механізму. Вирішуються такі проблеми, як:

- створення передумов для розвитку ринку;

- забезпечення раціональних пропорцій розподілу і перерозподілу ВВП і національного доходу;

- науково обгрунтоване фінансове планування і прогнозування обсягів централ-их і децентрал-их фін-их ресурсів, їх розподілу І використання;

- підвищення результативності фінансового контролю;

- вдоск-ня механізму дії фінансових важелів, стимулів і санкцій;

- правове і нормативне забезпечення функц-ня усього

Фін-ого механізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]