Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_neprod.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

17. Методологія тов-ва:категорії, методи

Методологія (гр. methodos - спосіб, метод і logos - наука, знання) - вчення про правила мислення при створенні теорії науки.

Методологія виконує такі функції:

  • визначає способи здобуття наукових знань, які відображають динамічні процеси та явища;

  • направляє, передбачає особливий шлях, на якому досягається певна науково-дослідницька мета;

  • забезпечує всебічність отримання інформації щодо процесу чи явища, що вивчається;

  • допомагає введенню нової інформації до фонду теорії науки;

  • забезпечує уточнення, збагачення, систематизацію термінів і понять у науці;

Категорія- це гранично загальний вислів, що в найбільш концентрованій формі відобр ту чи іншу сторону явища буття і пізнання.

Кат-ї: продукція, товар, якість товару, потреби спожи, спожив вартість, асортимент товару тощо.

До завдань товарознавства як науки і учбової дисципліни відносяться: 1)чітке визначення основоположних характеристик, складових споживної вартості;2)встановлення принципів і методів товарознавства, що обумовлюють його наукові основи; 3)систематизація безлічі товарів шляхом раціонального застосування методів класифікації і кодування;;4)вивченнявластивостей і показників асортименту для аналізу асортиментної політики промислової або торгової організацій;5)управління асортиментом організацій;

Система «виробництво-обмін-споживання»

Виробництво – обіг – споживання

Продукціятовар – предмети споживання

Натуральні в-ті товарні в-ті – споживні в-ті

Натуральні в-ті: набуті і речові( склад та будова, хім.,фіз., фіз.-хім, біологічні в-ті).

Товарні властивості: корисність (харч цінн, біолог, музейна, бойова) і вартість (номінальна, гранична, реальна, обмінна, ціна).

Споживні властивості: утилітарні ( функт., еколог, ергоном, безпеки, надійності) і статичні (цілісність композиції, раціон ф-ми, стильова спрям, оригінальн, інформативн, доскоч).

Виготовлена продукція спочатку надходить на ринок для обміну на інші вироби чи на гроші й тільки потрім потрапляє у сферу споживання. Ринок підтверджує (або не підтверджує) необхідність виготовлення даного виду продукції. Саме за допомогою ринкового обміну встановлюються економічні відносини між виробниками і споживачами товарів.

Виробництво-сфера застос, в якій створ предмети, речі, продукти люд працей або автоматиз діял з метою забезп потреб людини.

Обіг-товарний процес, за якого предмети, речі підлягають обміну.

Споживання-використання товарів та послуг матер та нема тер признач

Властивість-внурт прояв товару, що йому притаманний.

Вартість-штучно внесена ознака для орг-ї купівлі-прод. Кільк прояв-ціна.

Корисність речі- вл-ть речі, призначена для задов потреб, а от цінність – це технічні і економ пар-ри яким волод товар і визн його вагомість для людей.

  1. Види товарної інформації

Інформація про товар - подані в документальній або образній формі відомості про товар, місце і час його виготовлення, ціну, правила поводження з ним, та догляд за ним, спосіб вживання, термін придатності та назва виробника.

Товарна інформація в цілому — це дані, що хар-ть товар з певних сторін і призначені для користувачів. Вона допомагає їм розібратися у нескінченній кількості товарів і зробити правильний вибір. Первинним джерелом товарної інформації і водночас виконавцем послуг з інформування продавців або споживачів про товар, що продається, є сам виробник.

Залежно від призначення ін фор про товар поділ на : основою, комерц, споживчу

Основоположна інформація — це основні відомості про товар, які мають вирішальне значення для ідентифікації товарів на ринках і призначені для всіх суб'єктів ринкових відносин: вид і найменування товару, його ґатунок (асортимент, сортамент), маса нетто, найменування виробника, дата виготовлення товару, строк придатності або зберігання. .

Комерційну товарну інформацію призначено для виробників, посередників, постачальників і безпосередніх продавців, але не для споживачів, хоч нині за відкритості ринкових відносин вона все частіше стає відомою широкій громадськості. Комерційна товарна інформація містить дані про посередників, нормативні документи щодо якості товарів, штрих-коди

продукції тощо.

До споживацької товарної інформації належать спеціальні відомості, призначені для створення споживацьких переваг. Вона розповідає про вигоди, які отримає споживач, якщо придбає даний товар, про найбільш суттєві споживчі властивості товару (склад, функціональне призначення, способи користування або експлуатації, безпека, надійність,

ціна, стимулюючі заходи). Друковані проспекти чи буклети з такою інформацією найчастіше намагаються дуже привабливо оформити, що додатково підсилює її емоційний вплив.

Розроблено багато форм доведення товарної інформації до споживача:

словесна, цифрова, образотворча, символічна, штрихова.

Словесна інформація є найбільш доступною. На жаль, у друкованому вигляді вона є досить громіздкою і потребує достатнього часу для осмислювання.

Цифрова інформація найчастіше застосовується для доповнення словесних описів кількісними характеристиками товару (маса, розміри, строки, дати, коди тощо). Образотворча товарна інформація забезпечує зорове й емоційне прийняття відомостей про товари за допомогою художніх і графічних зображень безпосередньо товару, комбінованих зображень Товару з іншими естетичними об'єктами (квітами, красивими тваринами, метеликами тощо), репродукцій з картин, фотографій, листівок чи інших зображень (схем, графіків тощо). Символічна інформація — це відомості про товар, які передаються за допомогою інформаційних знаків (символ є короткою характеристикою сутності товару, його відмінностей від інших товарів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]