Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rpp.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
134.13 Кб
Скачать

13. Конкубінат, контуберніум

Фактичні шлюбні відносини людей, які не могли вступити в законний римський шлюб (різне громадянство чи стан), дістали назву конкубінат. Йшлося про стійке співжиття чоловіка і жінки з наміром утворити сім'ю, а не короткочасний тимчасовий зв'язок, який суворо притискувався з часів Августа (ряд суворих законів, спрямованих на зміцнення моральних підвалин сім'ї, переслідування перелюбства, особливо з боку жінки).

Конкубінат практично не мав ніяких правових наслідків Діти, народжені в конкубінаті, не набували імені й статусу свого батька, не мали права на аліменти, не могли стати спадкоємцями після його смерті, не одержували статусу шлюбних дітей, на них не поширювалась батьківська влада. Жінка в таких відносинах не поділяла громадського становища і соціального стану свого фактичної о чоловіка та ін.

Контуберніум — шлюбні відносини між рабами. Не мали жодних правових наслідків.

14. Система цивільного процесу

Характерною особливістю римського цивільного процесу протягом республіканського періоду і періоду принципату був поділ процесу на дві стадії виробництва, з яких перша називалася ius, другий - indicium.

Виробництво в цих двох стадіях не має нічого спільного з сучасними судовими інстанціями.Сучасний суд першої інстанції розглядає справу від початку до кінця і виносить рішення у справі.Якщо це рішення не оскаржене протягом встановленого терміну, вона набуває законної сили і приводиться у виконання. У разі оскарження суд другої інстанції переглядає рішення. Римська ж перша стадія процесу приводила до закінчення справи лише у разі визнання позову відповідачем (таке питання прямо ставилося позивачем: вимагаю, щоб ти сказав «Так» чи «ні»). За загальним же правилом перша стадія тільки готувала справу, а перевірка обставин справи і винесення рішення відбувалися в другій стадії. Таким чином, ius і iudicium не дві інстанції, а два етапи одного і того ж виробництва; тільки проходження справи через обидва ці етапи, за загальним правилом, призводило до його рішення. Якими потребами було викликано поділ римського процесу на дві стадії і які цілі воно переслідувало, наукою історії римського права не встановлено.

16.Поняття володіння.

В стародавньому цивільному праві категорія володіння відповідала поняттю usus. Під ним розуміли користування річчю. Володілець і власник поєдналися в одне ціле в цивільному праві, і тоді говорили про володіючого власника. Користування річчю забезпечувало особі безпосереднє панування над нею.

Приблизно з III ст. до н. є. почало формуватися поняття "володіння" в тій суті, в якій його розуміла класична римська юриспруденція, тобто володіння, не пов'язане з правом власності.

Володіння (possessio) — це реальне утримання речі, поєднане з наміром ставитися до неї як до своєї, забезпечене юридичним захистом. Під володінням почали розуміти фактичне становище, в силу якого суб'єкт матеріально утримує річ незалежно від того, чи має він на це право.

Юридичне володіння включало в себе два елементи:

-суб'єктивний — фактичне, реальне володіння річчю (corpus possessions);

-об'єктивний — намір володіти річчю для себе (animus possessio).

Розрізняли володіння законне і незаконне.Незаконне володіння, у свою чергу, може бути двох видів: а) незаконне добросовісне; б) незаконне і недобросовісне.Суб'єктом володіння могли бути лише ті особи, які мають свою власну долю.Об'єктом володіння могли бути тільки тілесні речі, не вилучені з обороту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]