Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rpp.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
134.13 Кб
Скачать

74.Поняття квазідоговору

Назва «зобов'язання ніби з договорів» підкреслює те, що вони виникали не із контрактів чи іншої якоїсь угоди, а саме з односторонньої дії якої-небудь особи. Одностороння дія, з якої виникало подібне зобов'язання, за характером повинна бути правомірною. Із недозволеної дії виникає зовсім інший тип відносин — деліктні зобов'язання.До зобов'язань ніби з договору римське право відносило: а)зобов'язання з ведення чужих справ без доручення; б)зобов'язання з безпідставного збагачення, а саме: помилковий платіж; майнове надання з певною метою, яка не здійснилась; повернення недобросовісно одержаного.

Negatiorum gestio (ведення чужих справ без доручення).Ведення чужих справ без доручення (negatiorum gestio) — це правовідносини, які виникають внаслідок того, що одна сторона (гестор) виявляє турботу про майновий інтерес другої особи (dominus, господаря) без спеціального на те доручення

ознаки:-Фактичне ведення чужої справи «без доручення».

Турбота про чужу справу, чуже майно,повинна мати доцільний, господарсько виправданий характер. Гестор при цьому повинен виходити із припущення, що господар схвалить його дії.

Витрати гестора, пов'язані з цим, підлягають відшкодуванню. Його турботи з ведення справи не можна розглядати як бажання обдарувати господаря.

Зобов'язання із ведення чужої справи виникає тоді, коли гестор здійснює дії з особистих міркувань, а не на підставі договору чи закону.

Вкладена праця з ведення чужої справи оплаті не підлягала. Природа цього положення така сама, як і в договорі доручення.

Зобов'язання з безпідставного збагачення.В основі виникнення зазначених зобов'язань лежать, врешті-решт, дозволені, правомірні дії, проте мотиви їх здійснення неправомірні, або через помилку, або через інші чинники.

Зобов'язання із безпідставного збагачення виникає саме через те, що певна особа одержала майно за рахунок іншої, тобто збагатилася без достатніх для цього правових підстав.

Позов про повернення незаборгованого (condictio indebiti).Якщо одна особа сплачує іншій неіснуючий борг, то ця друга особа збагачується за рахунок першої без достатніх для цього правових відстав. Елементи:Відсутність боргу, що також може виражатися в різноманітних формах: повна відсутність боргу; борг існує, але плату за ним відшкодовано не кредитору, а іншій особі, яка мовчазно прийняла платіж, який їй не належав. В основу плати за неіснуючим боргом покладено помилку особи, яка здійснила цей платіж.

Бажання обдарувати іншу особу (animas donandi).Позов про повернення майнового подання, мету якого не досягнуто (condictio causa data causa non datorum). Квазіконтрактом є зобов'язання, через яке особа, що одержала майнове надання з певною метою, якої не було досягнуто, зобов'язана повернути його тому, від кого це майно одержано. Елементи:

-Фактичне надання майнової вигоди однією особою другій.

-Надання майнової вигоди з певною метою: боргова розписка видавалася з метою одержання позики, посаг встановлювався з метою укладення шлюбу, дарування здійснювалося з метою надання майнової допомоги тому, кому дарували. Мета, для досягнення якої надавалася майнова вигода, не здійснилася: особа, що видала боргову розписку, позики не одержала; посаг.

Позов про повернення краденого (condictio ex causa furti- va). Оскільки злодій ні за яких умов не може стати власником краденої речі, проти нього завжди можна було застосувати віндикацію — позов про повернення власником своєї речі з незаконного володіння злодія.

Позов про повернення одержаного несправедливо чи за неправильною підставою (condicio ex causa injusta). Такий позов почали називати кондикцією із незаконної підстави і застосовувати, окрім зазначених випадків, для витребування закладеної речі після сплати боргу, забезпеченого закладом, а також прибутків, одержаних від цієї речі після сплати боргу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]