Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rpp.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
134.13 Кб
Скачать

75.Спадкування за заповітом

Спадкування за заповітом – спадкування в умовах визначених самим спадкодавцем у спеціальному розпорядженні - заповіті

Заповіт (testamentum) — це розпорядження власника своїм майном на випадок смерті. У римській класичній сім'ї єдиним і повновладним власником її майна був pater familias, і тільки він міг ним розпорядясатися. Заповіт — це розпорядження з відкладальною умовою, бо воно набуває чинності лише з настанням умови — смерті заповідача.

Приватні заповіти складалися без участі органів державної влади. Якщо ж в їх складанні брали участь органи державної влади — це були публічні заповіти. В свою чергу, приватні заповіти могли бути письмовими та усними, тобто розрізнялися за формою волевиявлення.

При складанні усного і письмового заповітів вимагалася присутність семи, а в деяких випадках навіть восьми свідків.

Умови дійсності заповіту: заповідач має право скласти заповіт (мати активну заповідальну правоздатність); жінки і юнаки мали право на заповіт за згодою опікуна; всі інші за згодою батька; має складатися у відповідній формі; зазначеність переліку майна; перелік спадкоємців(- особа, до якої переходить майно у встановленому порядку. Поділ на необхідні – незалежно від їх бажання і добровільні – мають право відмовитися від спадщини)

Заповіт не міг бути складений марнотратником, хворим, обмеженим (німі, глухі)

Неофіціозний заповіт – спадкоємець необґрунтовано позбавив спадкоємців спадщини.

Призначення спадкоємців — основний елемент змісту будь-якого заповіту

Спадкоємцем можна було призначити лише особу, яка мала пасивну заповідальну правоздатність. Передусім вона мала бути конкретною — persona certa. До невизначених належали юридичні особи і постуми — особи, зачаті при житті заповідача, однак народжені після його смерті.

76.Стипуляція

Сутність вербальних договорів найбільшою мірою відображає стипуляція (stipulatio, sponsio). Це договір, що встановлювався у формі певного запитання майбутнього кредитора і відповідної відповіді майбутнього боржника

Форма стипуляції вимагала присутності кредитора і боржника в одному місці, не допускала ніякого представництва.

Стипуляція — це суто формальний договір навіть у класичному праві, який передбачав одностороннє зобов'язання: кредитор мав право вимагати, а боржник був зобов'язаний у повному обсязі виконати вимогу кредитора.

У стипуляції не було визначено близьку мету та матеріальну основу, з якої виникало б зобов'язання, зобов'язання за стипуляцією було абстрактним.

Найчастіше стипуляція застосовувалась для оформлення поруки — найпоширенішої форми забезпечення зобов'язань.

Порука — договір, за яким встановлювалася додаткова (акцесорна) відповідальність третьої особи (поручника) за виконання зобов'язання боржником. Це допоміжний договір, який існував паралельно з основним доти, доки існував основний

Стипуляція, преторська стипуляція (stipulatio) — обіцянка заплатити певну суму або зробити що-небудь, що виголошувалась в урочистій обстановці в присутності претора. Найчастіше такі публічні обіцянки були формою забезпечення виконання вже існуючих зобов'язань чи попередження можливих негативних наслідків.

78.Система речових прав.

Речове право – абсолютне право особи на маніпуляцію з річчю. Відмінності між речовим і зобов'язальним правом : об'єктом речового права є річ, об'єктом зобов'язального – дія, речове право має абсолютний характер, а зобов'язальне – обмежене строком.Зміст речового права встановлюється законом, а зобов'язального – договором. Система складається з : 1)права власності, 2)володіння, 3)право на чужі речі.

1) право власності - найвища влада особи над річчю, її виключне право володіти, користуватися і розпоряджатися річчю згідно зі своїми інтересами. Традиційно вважалося, що римський власник має такі правоможності: право володіння; право користування —власник має право вилучати з речі її корисні якості, одержувати доходи і прирощення від неї. Користування річчю може здійснюватися в різноманітних формах і способах: передача в найм, оренда, споживання.Право користування річчю — найважливіша правоможність власника. У ній закладено можливість задовольняти його особисті, побутові, господарські та інші потреби; право розпорядженняполягало в тому, що власник міг визначати юридичну та фактичну долю речі, тобто відчужувати її всіма дозволеними способами, заповідати, встановлювати сервітути на користь інших осіб, знищити її, викинути тощо.Право розпоряджатися річчю може здійснюватися в різних юридичних формах за однієї неодмінної умови — воно має не суперечити закону; право одержувати прибутки- до права користування належало право одержання прибутків; право захисту відпало, оскільки будь-яке право підлягає захисту.

2) Володіння (possesio)- реальне обладання річчю, господарське використання речі з наміром відноситися до неї як до своєї. Складається з двох елементів : об'єктивне (corpus possessionis – фактичне володіння річчю) і суб'єктивне (animus possessionis – намір особи володіти цією річчю)

Якщо у володінні відсутній суб'єктивний елемент (намір володіти) то такий стан називається держанням. посідання — це фактичне володіння річчю, поєднане з наміром вважати її своєю, а держання — фактичне володіння річчю без наміру вважати її своєю. Види:

Законне – базується на законній підставі (право власності)

Незаконне – не має правової основи, поділяється на 2 види: добросовісне (володілець помилився і вважає себе володільцем) недобросовісне (володілець знав що в нього немає підстав для володіння) Такий поділ зумовив: недобросовісний не міг набути володіння за давністю, позбавлявся права на судовий захист,добросовісний у випадку витребування речі може розраховувати на компенсацію витрат зроблену для речі, недобросовісний сам повинен відшкодувати збитки і витрати

3)право на чужі речі полягає в тому щоб обмежити власника речі, на користь тих, хто не є власником, тобто розчеплення повноважень власника. Види: сервітут - абсолютне за характером захисту право користування чуясою річчю. Види: сільські предіальні сервітути, суть яких полягає в тому, що вони належать власнику «панівної» ділянки;міські предіальні сервітути право провести через чужу дільницю нечистоти зі свого двору в більшу міську клоаку; персональних сервітутів, тобто таких, що пов'язані не з певною річчю, а належать певній особі; usus — права особи довічно користуватися чужою річчю, а також плодами її для особистого споживання без отримання прибутків; Головна особливість предіальних (земельних) сервітутів полягала в тому, що їх предметом була земля; персональні сервітути - Сервітути на право користування чужою річчю або майном в інтересах конкретної особи. Персональні сервітути відрізнялися від земельних об'єктом, суб'єктом і строками; Usufructus (узуфрукт) — речеве право певної особи користуватися й отримувати прибутки з чужої неспоживчої речі без зміни її субстанції; habitatio (право користування чужими примі-щеннями) і operae servorum vel arninalium (право користування чужими рабами або тваринами), емфітевзис і суперфіцій - емфітевзис — довгострокове, відчужуване й успадковуване право користування чужою землею сільськогосподарського призначення. Це право не обмежувалося строками, тому його називали вічним правом. Для захисту своїх прав Емфітевзис мав спеціальний вектигальний позов. суперфіцій — довгострокове, відчужуване й успадковуване право користування чужою землею для забудови. Право власності на споруджену будівлю належало власникові земельної ділянки. Суперфіцій припинявся так само, як і емфітевзис, застава — це засіб забезпечення виконання зобов'язання, який встановлює речеве право заставодержателя на предмет застави. Зміст цього права включав такі правоможності:

У разі невиконання боржником у встановлений договором строк основного зобов'язання, забезпеченого заставою, кредитор діставав право звернути стягнення (продажу) на заздалегідь обумовлену річ.

Право продажу застави в разі невиконання боржником зобов'язання зберігалося за кредитором і у випадку зміни власника предмета застави, незалежно від того, де і в кого була заставна річ.

Право застави сильніше від інших вимог, тобто вимога, забезпечена заставою, задовольнялась передусім і в повному обсязі, а з іншого майна, що залишилось, задовольнялися всі інші вимоги

Відомі три форми застави: fiducia cum creditore (фідуційна угода), pignus (ручна застава) та hyppoteca (іпотека). Fiducia cum creditore (фідуційна угода) полягала в тому, що боржник передавав кредитору (заставодерясателю) замість одерясаних у позику грошей будь-яку річ (предмет застави) у власність. Якщо боржник не зміг вчасно погасити борг, то предмет застави залишався у власності кредитора. форма, за якою застава передавалась заставодерясателю (кредитору) не у власність, а лише у володіння — pignus (ручна застава); іпотека - встановлення правила, за яким предмет застави взагалі не передавався ні у власність, ні у володіння кредитору, а залишався у власності, володінні й користуванні самого боржника,Іпотека полягала в тому, що заставодавець взагалі не передавав заставодержателю предмет застави, Боржник-заставодавець зберігав за собою можливість володіти, користуватися, отримувати з речі доходи. Предмет застави (земельна ділянка, раби, робоча худоба та інші засоби виробництва) залишався в його необмеженій власності.

79.Захист володіння.

Володіння захищалося преторським інтердиктом - це наказ претора припинити самоуправство,який звернений до правопорушення, які поділялися на 2 види: спрямовані на повернення втраченого майна і для утримання наявного володіння. 1 група – для нерухомого майна, 2 – для нерухомих речей, 3 – повернення речі тому хто позбавив володіння насильницьким шляхом, 4 - повернення речі тому хто позбавив володаря за допомогою зброї, 5 – особа що користується надала іншій особі, що користувалася річчю безоплатно подану йому іншою особою, яка повинна бути повернута за першою вимогою

2 позови для захисту : посесор ний – захист володіння, при якому доводиться лише факт володіння і порушення цього володіння, без доведення правової підстави (якщо з доведенням правової підстави то це - петиторний)

Сигрестр – коли йде спір у суді і до вирішення справи, річ дають на зберігання третій особі.

81.Едикт Каракали 212 р. і його значення

Едикт Каракалли або «Антонінів указ» (лат. Constitutio Antoniniana - «Конституція Антоніна») - указ римського імператора Каракалли 212 р., що надавав римське громадянство всьому вільному населенню імперії. Переслідував в першу чергу фіскальні цілі, а саме охопити всіх підданих податковою системою і збільшити базу для комплектування армії, оскільки в легіонах мали право служити тільки повні римські громадяни. До 212 р. повне римське громадянство мали тільки жителі Італії, проте ряд міст і поселень в інших провінціях мали права римського громадянства. Інші розглядалися як латинські громадяни або перегріни. Мотиви, що спонукали імператора видати цей указ, залишаються неясними, спроби пов'язати їх із змовою Гети непереконливі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]