Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори по інновац.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать

60.Характеристика поняття технологічного розриву. S-образна крива р.Фостера.

Перехід від однієї технології до іншої не є поступовим і неперервним. На думку америк.досліжника Р.Фостера, нові технології це раптовість, а не запропонований процес, це розрив, а не поступовість. Він вводить поннятя технологічного розриву, який знаменує перехід від однієї технології до іншої, а розвиток кожної технології харак-є за допомогою логістичної S-подібної кривої, яка виступає як основний аналітичний засіб. S-подібна крива відображає залежність між витратами, пов’язаними з розробкою нової технології чи нового продукту, та результати, одержаним від укладених коштів. Перехід від однієї групи технологій до іншої називається технологічними розривами. Виникає розрив між S-подібними кривими і починає формуватись нова S-подібна крива, але на базі нових знань.

S-подібні криві „ходять” завжди парами, проміжок між парою кривих і відображає розрив – крапку, де одна технологія заміщується іншою (рис).

61. Роль венчурних організацій в інноваційному процесі.

Венчурні (ризикові) фірми – це підпр. з ризиковою діяльністю, у процесі якої створюються і впроваджуються у вир-во нові товари, технології та послуги. Венчурні фірми – це здебільшого малі підпр. у новітніх галузях вир-ва (електроніка, біохімія, біоінженерія, вир-во споживчих товарів), які швидко прогресують і в яких відбувається інтенсивна зміна поколінь продуктів і технологій, пов’язаних з базисними інноваціями.

Роль венчурного підпр. зводиться не тільки до підвищення науково-технічного рівня вир-ва, а й до їхнього впливу на динамічність усього госп.комплексу. Венчурні фірми є генераторами нових ідей, на основі яких відбуваються великі науково-технічні прориви.

Причинами ефективності діяльності венчурних фірм є : вузька спеціалізація наукових пошуків або розробка невеликого кола технічних ідей; концентрація фінансових і матеріально-технічних ресурсів за обраним напрямом дослідження; високий рівень мотивації праці кваліфікованих робітників; гнучкість та мобільність з урахуванням ринкової кон’юнктури; можливість швидкої переорієнтації в інші напрямки; швидка комерційна реалізація ідеї, технології, винаходу тощо.

В Україні тільки починає зароджуватись індустрія венчурної діяльності.

Основними чинниками, які обмежують розвиток венчурного бізнесу в Україні є: дефіцит фін. ресурсів, відсутність чіткої інноваційної політики держави, ек. нестабільність, відсутність конкуренції наук.-техн. продукції на внутрішньому ринку.

63. Управління інноваційним проектом: характеристика спільних ознак проектів та завдань менеджменту:

Термін “проект” (від лат. projects – кинутий вперед) можна тлумачити :як діяльність, захід, що передбачає виконання комплексу певних дій для досягнення мети;як система організаційно-правових і розрахунково-фінансових документів, необхідних для виконання певних дій, або таких, що описують ці дії;як комплекс взаємозалежних заходів, спрямованих на досягнення поставлених цілей протягом обмеженого часу при обмежених грошових та інших ресурсах. До проектів відносять розробку програмних продуктів, зведення будівель, створення нової фірми, реконструкцію підприємства, створення телепрограми, розробку нової техніки та технології, розвиток регіону тощо. Кожен з названих видів діяльності має спільні ознаки, що характеризує їх як проекти. Зокрема, це:1.Спрямованість на досягнення визначених цілей. Орієнтація проектів на досягнення певних цілей визначає зміст управління ними. Послідовне досягнення цілей від найнижчого рівня до найвищого, тобто кінцевої мети, власне приводить до реалізації проекту.2.Координоване виконання взаємозалежних дій. Окремі дії в рамках проекту можуть виконувати різні суб’єкти, що є учасниками проектної діяльності. Це спричиняє необхідність координації дій. Крім того, при порушенні порядку виконання різних взаємозалежних завдань, весь проект може опинитися під загрозою зриву. Тому для складної динамічної системи, яким є проект, використовують методи мінімізації ризиків проектної діяльності і максимізації її ефективності.3.Обмеженість у часі. Як система діяльності проект існує доти, поки не досягнуто кінцевого результату. Основні зусилля при роботі над проектом спрямовуються саме на забезпечення його завершення у визначений час. Для цього розробляють спеціальні графіки, де зазначають час початку і завершення дій, необхідних для виконання проекту.4.Унікальність. Ступінь унікальності проектів може бути різний. Розробка нової технології є унікальною, бо минулий досвід може допомогти лише у визначенні можливих ризиків. Унікальність проекту зведення п’ятої будівлі при побудові десяти котеджів буде незначною. Основні елементи унікальності – це специфіка земельної ділянки або робота з новою бригадою будівельників тощо. Найвищий ступінь унікальності мають інноваційні проекти.