Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори по інновац.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать

36.Характеристика основних підходів до оцінки інноваційного потенціалу підприємства та особливості їх застосування.

Термін «потенціал» означає здатність і готовність будь-якої орг-ї здійсн реалізації інновац процесу.

Інновац потенціал оцін-ся за схемою: ресурси (Р)-функції (Ф)-проект (П). Завдання оцінки інновац потенц орг.-ї може розгул у різних площинах:

1)частк оцінка готовності орг.-ї до реалізац нового проекту;

2)інтегральна оцінка поточного стану орг.-ї відносно всіх або групи проектів, що вже реалізуються.

Існують два підходи до оцінки інновац потенц: детальний і діагностичний.

Детально оцін-ся інновац потенц на стадіїї обгркнт інновації та підготовки проекту до його розр та реаліз. Схема оцінювання:

1)системне опсання нормат моделі стану внутр. сер-ща орг.-ї всіх складових інновац потенціалу, тобто чітко встановл якісні та кільк вимоги до всіх компонентів, блоків і параметрів;

2)визнач факт стану інновац потенц з усіх його блоків;

3)аналіз розбіжн між нормат і факт станом, визнач сильних і слабких сторін потенц;

4)склад переліку робіт з метою посил слабких сторін і гармонізац всіх блоків інновац потенц.

Діагностичний підхід реаліз в аналізі і діагнозі стану орг.-ї з обмеж кола параметрів. Діагност параметри: 1)вхідні-кільк та якість ресурсів; 2)вихідні-показн ефект вир-ва; 3)структурні-внутр стан ОФ, персон, орг. стр; 4)функціональні-показн роботи служб і відділів підпр; 5)локальні-урах одне відхил від цілей; 6)комплексні-кілька відхилень; 7)залежні-діагност за сукупн показн.

37.Сутність та особливості інноваційних стратегій. Позитивні наслідки та ускладнення, що супроводжують впровадження інноваційних стратегій в організаціях.

Інноваційна стратегія — один із засобів досягнення цілей організації. який відрізняється від інших засобів своєю новизною, передусім для даної організації, для галузі ринку, споживачів, країни в цілому.

Будь-які стратегічні кроки організації мають інноваційний характер, оскільки вони так чи інакше ґрунтуються на нововведеннях в економічній, виробничій, збутовій чи управлінській сферах. За своїм змістом інноваційна стратегія враховує основні базисні процеси в організації і в її зовнішньому середовищі, можливості зростання інновац. потенціалу організації.

Саме інн.стратегії є основою сучасного інноваційного менеджменту в умовах постійних змін навколишнього середовища. Інн.стратегії є також однією зі складових економ.стратегії і з цього боку можуть розглядатися як набір правил, методів і засобів пошуку найкращих перспективних для організації напрямів розвитку наук-тех досліджень, ресурсної політики для їх реалізації.

Інн.стратегії через свої особливості є, з одного боку, ефективним управлінським інструментом, а з іншого — створюють низку проблем в управлінні організацією. Інн.стратегії:(' прискорюють постійний розвиток організації в умовах ринку;' забезпечують переваги в конкуренції на основі лідерства в технології, якості продукції, послуг; визначають позицію на ринку, набір основних товарних ліній; сприяють лідерству в цінах; створюють основу для суспільного визнання фірми.)

З іншого боку, інн.стратегії створюють для проектного, корпоративного, інноваційного управління складні умови, серед них, зокрема( підвищений рівень невизначеності кінцевих результатів за строками, витратами, якістю й ефективністю, що потребує розвитку такої специфічної функції, як управління інноваційними ризиками; підвищення інвестиційних ризиків проектів і особливо довгострокових. що потребує пошуку більш ризикових інвесторів; збільшення потоку змін в організації, реалізація будь-якої інноваційної стратегії пов'язана з неминучістю перебудови організації, оскільки зміна в системі будь-якого елементу веде до змін стану всіх інших.).