Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори по інновац.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать

38.Типи інноваційних статегій за «менеджерскою поведінкою».Можливі наслідки застосування для підприємства

К. Фріман розрізняв інновації «за менеджерською поведінкою»: традиційну, опортуністичну, імітаційну, оборонну, наступальну.

МОДИФІКАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ

1. Традиційна- Підвищ якості існ прод-в на існ технолог базі- Поступ відставання в технолог, а потім і в екон відношенні

2. Опортуністична- Орієнтація на продукт — лідер на ринку, що не потребує високих витрат на НДВКР- Можл виграш за рах монопольної присутн на ринку. Помилки в оцінці власн адаптац можл та ринку призв до ризику швидко втратити свої переваги

3. Імітаційна- Закупки ліцензій з мініма­льними витратами на власні НДВКР- Успіх можл за умови високої спец кваліф та постійної підтр досягн рівня. У протилежн вип — швидка втрата моноп переваг

4. Оборонна- Не відставати від інших, не претендуючи на домінування- Викор на невелик підприємствах, нерідко — залежн від великих фірм

5. Наступальна- Бути першим на ринку за раху високого рівня інновац пр.-су, кваліф кадрів, можл до розподілу ризику та ін конкур переваг- Ризики, пов’язані з будь-яким лі­дируванням, але і переваги від такої позиції на ринку основа «агресивної ініциативи»

39. Характеристика та особливості застосування наступальних інноваційних стратегій за м.Портером.

Активна наступальна стратегія (стратегія лідерства) — означає поставлення за мету стати першим, провідним підприєм­ством у певній сфері діяльності та збуту. Як правило, вона застосову­ється лише відповідно до одного чи кількох окремо взятих про­дуктів, там, де існують сприятливі умови для здійснення такої стратегії (ресурси, науково-технічний потенціал). Активна насту­пальна стратегія є дуже ризиковою з точки зору завоювання та збереження ринкових позицій і пов'язана зі значними витратами ресурсів. Проте використання цієї стратегії може принести вагомі результати. Активну наступальну стратегію використовують ата­куючі фірми. Дослідження, що проводяться в таких організаціях, спрямовані на те, щоб шляхом випуску унікальної продукції ви­тіснити конкурента, зайняти домінуючі позиції в галузі, завоюва­ти нові ринки.

Помірна наступальна стратегія (прямування за лідером) фо­кусується на швидкому розширенні ринкової ніші. Сенс такої стратегії полягає в тому, що організація зосереджується на інно­ваціях (продуктах), які вже здобули визнання ринку. Основна ме­та такої стратегії — «безпечна торговельна політика», коли під­приємство намагається уникнути великого ризику, а також можливих труднощів під час освоєння нової продукції з високи­ми інноваційними характеристиками. Як правило, її застосову­ють потужні підприємства, бо здійснення цієї стратегії коштува­тиме недешево.

Підприємства, що дотримуються цієї стратегії, активно патентують власні нововве­дення, що базуються на радикальних нововведеннях технологіч­ного лідера.

До наступальних стратегій належить стратегія «кидання ви­клику». Мета цієї стратегії— посісти місце лідера.

Наступ на сильні сторони супротивника може вестись у будь-якому напрямі: зниження ціни; здійснення аналогічної рекламної кампанії; надання товару нових рис (характеристик), які зможуть привернути увагу споживачів конкурента; створення нових по­тужностей на території конкурента; атака конкурентів фірмою, що пропонує аналогічний за якістю товар за нижчою ціною.

Стратегія «партизанської війни» передбачає здійснення фір­мою торговельних «вилазок» і заплановану «збуреність» конку­рента на їх власних ринках. Ця стратегія здійснюється за до­помогою таких заходів: розширення виробничих потужностей у більшому розмірі, ніж потребує ринок; налагодження зв'язків з найкращими постачальниками ресурсів; збереження найкращого географічного положення; закріплення психологічного іміджу фірми в споживачів. Ці та інші підходи успішно використову­ються компаніями-лідерами. Крім того, до наступальних належать стратегії цінового лі­дерства, диференціації продукції, раціоналізації, освоєння і заповнення «ринкової ніші», злиття та придбання, стратегія орієнтації на малі наукомісткі фірми.