Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать

Тема 3. Соціально-економічна система суспільства. Відносини власності

Економічна система – сукупність взаємопов язаних та відповідним чином упорядкованих елементів економіки,що утворює певну цілісність – економічну систему суспільства.

Продуктивні сили – сукупність засобів в-ва та працівників з їхніми фізичними та розумовими здібностями,а також науки,інформації та інших факторів в-ва,що беруть безпосередню участь у створенні матеріальних та нематеріальних благ.

Економічні відносини – відносини між людьми з приводу в-ва,розподілу,обміну та споживання результатів праці.

Господарський механізм – узгоджує функціонування і розвиток ланок економічної системи,приводить у відповідність продуктивні сили і економічні відносини.

Економічний спосіб виробництва – історично певний спосіб добування матеріальних благ,необхідних людям для виробничого і особистого вжитку.

Цивілізація – людська спільнота,яка впродовж певного періоду часу має стійкі особливі риси в соціально-політичній організації,економіці та культурі,спільні духовні цінності та ідеали,ментальність.

Типи цивілізацій: аграрна,індустріальна,постіндустріальна.

Формація – історичний тип суспільства,цілісний «соціальний організм»,що базується на певному способі в-ва.

Типи економічних систем:традиційна,перехідна,змішана,ринкова,командна.

Основні ознаки традиційної економіки:натурально-общинна форма господарювання,відстала техніка,застосування ручної праці.

Командна економіка – базується на пануванні державної власності,в повному одержавленні та монополізації національної економіки.

Основні ознаки:висока затратність в-ва,несприятливість до НТП,відсутність матеріальних стимулів до ефективної праці,хронічний дефіцит.

Перехідна економіка – характеризується нестійкими економічними процесами та явищами,зміною форм власності на засоби в-ва,на результати праці,процесами роздержавлення та приватизації та формування на цій основі ринкового сектору.

Ринкова економіка – характеризується пануванням приватної власності,функціонуванням великої кількості виробників,економічною свободою.

Основні ознаки: приватна власність,свобода вибору підприємницької діяльності,особиста свобода всіх економічних суб єктів,однаковий доступ їх до ресурсів,науково-технічних досягнень,інформації.

Змішана економіка - поєднує державне та ринкове регулювання економічних процесів та явищ.

Основні ознаки: високий рівень розвитку продуктивних сил і наявність розвинутої ринкової інфраструктури суспільства,різноманітність форм власності й рівноправне функціонування різних господарюючих суб єктів,оптимальне поєднання ринкового механізму з державними методами регулювання економіки,які органічно переплітаються і доповнюють один одного,орієнтація на посилення соціальної спрямованості розвитку економіки.

Власність – економічна категорія,яка виражає сукупність суспільних відносин щодо привласнення та відчуження об єктів власності.

Об єкт власності – це все те,що можна привласнити чи відчужити.

Суб єкт власності – це персоніфіковані носії відносин власності.

Економічний зміст власності – є однією з найбільших і основоположних економічних категорій. Одна з найскладніших категорій,бо має в собі багато ознак,форм прояву і системи функціонування.

Тип власності – найбільш фундаментальне її утворення,що складається залежно від її суб єктів (суспільство в цілому,трудовий колектив,особистість.

Форма власності – параметр,який вказує на розподію суб єктів господарської діяльності за формами власності.

Вид власності – конкретний спосіб привласнення благ та методи господарювання.

Роздержавлення – усунення держави від виконання нею економічних та соціальних функцій шляхом приватизації,а також створення альтернативних суб єктів господарювання.