Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на политекономию.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать

15. Виникнення грошей.

Гроші – це особливий товар. Це всезагальний вартісний еквівалент і посередник в обміні всіх інших товарів.

Гроші також обслуговують багато інших економічно-власницьких зв’язків між людьми. На відміну від всіх інших товарів гроші є довічним товаром. Вони весь час перебувають о обігу на ринку.

Обмін, як основна сфера функціонування грошей виникає кілька тисячоліть тому на стиках між первісними общинамияк випадкове епізодичне явище.

Предмет споживання → предмет споживання (схема обміну між первісними общинами). З тривалим плином часу такий обмін ставав більш регулярним. Визначені частки продуктів почали вироблятись спеціально для обміну. Виникає зародкова форма товарного виробництва. Обмін набуває товарної форми. Поступове збільшення товарної маси та урізноманітнення її асортименту все більше і більше утруднювало бкзпосередній обмін товару. Врешті-решт це призвело до перетворення окремих товарів які користувалися найбільшим попитом на посередницькі товари еквіваленти. Безпосередньо обмін товарів (Т – Т) перетворюється на опосередкований обмін товару ( Т – Те – Т) на посередницький товарний еквівалент

16. Функції грошей та їх еволюція.

Класичними функціями класичних грошей є: 1 ф-ція міри вартості 2 - - - засобу товарного обігу 3- - - засобу нагромадження та утворення скарбів 4- - - засобу платежу 5- - - світових грошей. Паперові гроші не мають дійсної вартості і наділені лише символічною номінально-представницткою вартістю. Тому покупна та платіжна спроможність грошей непостійна, рухома. Тому класична функція грошей стосовно паперових грошей дещо змінилася. Класична ф-ція міри вартості у паперових грошей трансформується у ф-цію символічного засобу зіставлення вартості та виміру їх цін. Через інфляційні процеси та девольвацію ця одиниця виміру не має реальної стабільної величини. Друга ф-ція засобу товарного обігу виконується при застосуванні зростаючої кількості грошей у зв’язку з їх знеціненням. Крім того існує безгрошова си-ма обміну.

Третя ф-ція засобу нагромадження виконується паперовими грошима лише періодично і протягом коротких відрізків часу через їх інфляцію. Паперові гроші не можуть виконувати ф-цію накопичення скарбів. У ф-ції засоби платежу національна валюта в ряді випадків виштовхується товарною масою при бартерних операціях і платежах. Ф-цію світових грошей прямо виконує тільки вільноконвертована валюта (ВкВ), національна валюта виконує її опосередковано.

17 Грошовий обіг і його закони.

Грош. обіг-це рух грошей у готівковій і безготів. формах. який обслуговує реалізацію товарів і нетоварні платежі в господарстві.Обіг грошей здійснюється на основі законів. Закон грош. обігу передбачає, що протягом певного періоду в обігу має бути певна, об'єктивно зумовлена маса. Він з'ясовує внутрішні зв'язки міжд кількістю горшей в обігу і масою товарів, рівнем цін, швидкістю обороту грошей.

КГ = (сц - к + п – вп) / 0 кг- кількість грошей, необхід. для обігу; сц- сума цін товарів, реалізованих протягом року, к- сума цін товарів, проданих у кредит минулого року, вп- платежі, які взаємно погашаються, о- швидкість обороту 1 грош. одиниці за рік. В умовах заміии золотомонетного обігу папер. грошима діяв закон їхнього обігу. Більшість сучасних зах. економістів для визначення кількості грошей, необхідної для обігу, базуються на неокласичній збалансованості грошової і товарної мас. MV = PQ де М- маса грошей в обігу;V- серед. швидкість обігу грошей; P- серед, рівень цін на тов. і послуги Q- кільк, товарів і послуг представлених на ринку. Грошова маса- це сукупність усіх грошових засобів у готів, і безготів формах, які забезпечують реалізацію товарів. послуг і всі нетоварні платежі у нар. господ. Структура грошової маси: готівкові гроші ( банкноти, казначейські білети, розмінні монети.) Безготівкові гроші ( чекові внески, депозитні сертифікати, державні цінні папери) Для характер, грош. маси застосовуються різні підходи і показники.Грош. маса буває активні, пасивні. Залежно від рівня ліквідності грош. засоби зводяться в грош. агреати. М0- готівка: монети і банкноти, що перебувають в обігу М1= м0+ поточні рахунки та інші безстрокові чекові депозити.М2=М1+ заощаджувальні й невеликі строкові депозити у банках. МЗ=М2+ внескиу спеціалізов. установах і великі строкові депозити. L = МЗ+ облігації, скарбничі векселі та інші аналогічні кредитні інструменти.Структура грош маси відображає структуру і рівень розвитку економ. країни