Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.іспит (ш).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
773.12 Кб
Скачать

42. Трастове управління активами

Трастові послуги – це операції комерц банку, пов’яз з упр-ням активами і наданням ін послуг за до-рученням і за рахунок клаєнта на правах його довіреної особи. На підставі укладеного договору комерційний банк набуває відповідних прав і стає розпорядником активів.

Трастові послуги з фізичними особами:

1. Розпорядження спадком: - отримати рішення суду ; - Зібрати і зберегти акт спадку; - оплата адміністративних витрат і розрахунки з боргами; - заплатити податки; - надавати основні послуги членам сімї;

2. Управління майном клієнта по договору виникають в результаті згоди між довіреною особою і пов’язані з передачею майна відповідальній особі.

3. Агентські послуги: - прийом ц.п. на зберігання;

- отримання доходів по ц.п. - своєчасне оповіщення доручителя по надходженням на рах. Ц.п.- обмін ц.п.

- погашення облігацій в зв’язку із закінченням строку обігу.

4. Отримання сум по заставних;

5. Доставка ц.п. клієнту

При виконанні своїх функцій банки або трастові компанії наділяються певними правами: 1. укладання договорів 2. передавати акції і облігації 3. отримувати позики 4. виписувати чеки, і т.д.

43. Діяльність ф’ючерсної біржі з кліринговою асоціацією.

44. Відмінності між ф’ючерсами і форвардами.

Форвардна операція є угодою, при якій платежі проводяться у встановленйи термін ( від одного тижня до п’яти років) за курсом, зафікосваним на час укладення угоди за контрактом, тобто це угоди, в яких сторони домовляються про поставку певної суми валюти через конкретний період часу після укладання угоди за курсом, зафіксованим в угоді.

Ф’ючерс – це контракт згідно з яким особа, що уклала або купила його бере на себе зобов’язання після закінчення певного строку продати клієнту відповідну кількість фінансових інструментів за обумовленою ціною.

Форватд став прообразом ф’ючерсного контракту. Ф’ючерсні контракти є більш поширені, чим форварди, це пов’язано з тим, що через свої особливості останні є низьколіквідні (виключення складають форварди на валюту). А ф’ючерси – більш зручні фін.інструменти, що дають більші можжливості для хеджування. Основною перевагою ф’ючерсів є їх організований ринок, основними учасниками якого є хеджери і спекулянти. Спекулянти – це ті особи, які згодні взяти на себе ризик хеджера, природно за визначену плату, яка являє собою недоотриманий прибуток хеджера у випадку сприятливої зміни ціни.

45. Опціони.

Опціон – це контракт на право купити або продати певну кількість цінних паперів у будь-який момент протягом визначеного строку за фіксованою ціною. Р=при сприятливій для власника опціону зміні ціни на ц.п. він це право використовує й одержує дохід у вигляді різниці між поточною ринковою ціною та тією, що зафіксована у контракті. При несприятливій зміні ціни власник опціону сввоїм правом не скористається і втратить при цьому суму, заплачену за придбання опціону.

Опціонні угоди можуть бути укладені з приводу будь-якого товару. На ринку ц.п. опціони пов’язані з торгівлею різними видами ц.п. Отже, відповідно до опціонної угоди один із її учасників набуває права купівлі або продажу ц.п. за фіксованою ціною протягом певного періоду часу, а інший учасник за грошову премію зобов’язується забнзпечити у разі необхідності реалізацію цього права. Тобто бути готовим продати або купити ц.п. за обумовленою договором ціною.