Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.іспит (ш).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
773.12 Кб
Скачать

53.Міжурядові фінансові відносини.

Міжурядові фін відносини - реальні фін відноси-ни, що складаються між різними рівнями публічної влади по вертикалі.

В процесі надання держ і громадських послуг, виконання визначених завдань уряди різних рівнів влади взаємодіють і співпрацюють між собою. Взаємодія і співробітництво є партнерством різних рівнів влади. Отже, міжурядові фін відносини виникають у процесі спільної д-ті різних рівнів влади з виконання покладених на них Консти-туцією та і законами функцій.

В унітарних державах внутрішні міжурядові фін відносини виникають між двома рівнями урядів. Це уряд, який очолює центральну виконавчу владу, і уряди, що представляють місц самоврядування. У федеративних державах є ще й уряди суб'єктів федерації.

55.Бюджетний унітаризм.

Бюдж унітаризм - це така форма внутр міжурядових фін відносин, основні принципи організації яких визначаються центральною владою. Місцевій та регіональній владі при цьому, як правило, відводиться досить пасивна роль. Центральна влада здійснює активну політику забезпечення єдиних стандартів громадських послуг по всій території країни, вирівнює фіскальні дисбаланси.

54.Бюдж.(фін.,фіск).Федералізм.

Це форма організації внутр. міжуряд. фін. відносин. Її ознаки:

1. Чітке розмежування видатків різних рівнів влади і наділення їх повноваженнями самостійно формувати власну доходну базу.

2. Побудова відносин на основі договірно-правових форм їхньої організації.

3. Активна роль у визначенні моделі відносин регіональної і місцевої влади через механізм консультацій і переговорів.

Осн. групи моделей бюдж. федералізму:

1.Децентралізовані. Хар-ся значною фіскальною автономією регіон. і місц. рад, слабкістю зв’язків між різними рівнями влади. Центр. влада фактично не займається проблемами фін. вирівн., місц. влада покладається передусім на власні сили. Подібна модель характерна для США.

2.Кооперативні. Хар-ся тісною співпр. різних рівнів влади. Центр. влада активно турбується про забезпеч. єдиних стандартів громадських послуг у межах усієї тер. країни. Така модель властива для більшості федерат. європ. держав, зокрема ФРН, Австрії.

56. Інструменти міжбюджетних відносин.

Міжбюдж взаємовідносини — форма взаємоза-лежностей між окремими ланками с-ми місц бюдж, а також між місц бюджетами та Держ.бюджетом У.

Власні доходи - доходи, що належать місц органу, формуються на підвідомчій йому території на основі рішень цього органу.

Гол інструментом орг-ції міжбюд взасмовідноси в У. є регульовані доходи — це доходи, які на пайовій основі розподіляються між усіма ланками бюджетної с-ми У.

Дотації — кошти, що передаються з Держ. бюджету до місц. або з місц. бюджетів вищого рівня до бюджетів нижчого рівня безповоротно для збалансування їх доходів та видатків.

Субвенції — надаються на фін-ня цільових видатків і підлягають поверненню в разі їх нецільового використання.

Субсидії — надаються на фін-ня ціл видатків.

Внески длд держ бюдж Укр — кошти, що пере-даються амін.-терит.одиницями до Держбюджету в обсягах, визначених Законом про Держбюджет на поточний рік.

Бюджетні позички — надаються з Держ. бюджету місц бюджетам для покриття тимчасових касових розривів у процесі їх виконання.