Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.іспит (ш).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
773.12 Кб
Скачать

36. Товар на міжнар рцп

Товаром на даному ринку є ЦП. На даному ринку торгують такими видами ЦП:

1) боргові:

–єврооблігації (розміщ одночасно на ринках кількох країн, розміщ через фін синдикати)

- іноземні (на ринку 1 країни)

- глобальні (оберт одночас на кількох між нар РЦП, є сер і довго строк)

2) депозитарні розписки:

- американська (АДР) – це ЦП, який оберт на Америка ФР (сертифікат), який випускається під депонуванням банку США акцій неамерикан емітентів;

- глобальна депозитар розписка- підтер право на акції інозем компаній, яків мають походж у всіх країнах світу.

3) фін деривативи (ф’ючерси, опціони).

31. Суть цінних паперів та їх фундаментальні якості.

ЦП – це свідоцтво про участь їх власників у капіталі АТ або наданні позички. Вони передбачають зобов’язання емітентів сплачувати їх власникам доходи у вигляді дивідендів або процентів. Ц юр.розумінні ц.п. – майнове право, яке засвідчується певним документом і реалізується в порядку, що вказується в цьому документі.

У зв’язку з розвитком електронних систем торгівлі ц.п. змінюється зовнішня форма їх існування. Ц.п., операції з якими здійснюються через електронні системи, не мають речового титулу, тобто це – не документи. Вони існують як одиниці обліку в комп’ютерній системі та обертаються лише у формі переказів з рахунків одних учасників ринку на рахунки інших.

Ц.п. є капіталом, тому що їх ласники одержують доходи від володіння ц.п. Проте, капітал цей фіктивний, оскільки ц.п. не мають вартості, хоча продаються і купуються на ринку; їх ціни мають ірраціональний характер.

В обіг випускається (емітується) велика кількість різноманітних видів ц.п. Їх можна поділити на три види: акції, облігації та похідні від них (вторинні) цінні папери.

33. Боргові цінні папери та переваги, коли підприємство випустило облігації

Боргові цінні папери –емітент несе відповідальність повернути у призначений термін кошти інвестовані у його діяльність, або які не наділяють їхніх власників правом участі в управлінні підприємством.

Корпоративні облігації – це свідоцтво про надання їх власникам довгострокової позички корпорації, фірмі, підприємству, тобто це облігації емітовані юр.особами. випуск облігацій більш вигідний спосіб формування додаткового капітілу, ніж випуск акцій, тому що проценти за облігаціями сплачуються з прибутку корпорацій до виплати податків. Крім того, власники облігацій не одержують права голосу, оскільки вони не співвласники корпорацій, а її кредитори. Корпоративні облігації більше піддаються ризику, ніж державні облігації, проте доходи за ними значно вищі.

Залежно від характеру забезпечення облігації поділяються на заставні та беззаставні. Заставні емітуються під застави майна та ц.п. у разі несплати боргу заставні ц.п. стають власністю того, хто володіє заставними облігаціями. Забезпечення беззаставних облігацій виступає загальна платоспроможність корпорації.

За порядком оплати розрізняють облігації з правом дострокового відкликання та без такого права.

Існують також конвертовані та неконвертовані облігації. Конвертовані облігації можна обміняти на прості акції тієї ж корпорації, коли це буде вигідно, тому % на конвертовані облігації установлюється нижчим, ніж на неконвертовані.