Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.іспит (ш).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
773.12 Кб
Скачать

4. Види фп та сфера їх надання.

Види фінансових послуг: 1. ФП на ринку грошей – дебетові картки. 2. ФП на фондовому ринку (емісія облігацій) 3. ФП на валютному ринку (двохвалютні облігації – коли емісія облігацій здійснюється в одній валюті, а погашається в іншій. 4.ФП з управління ризиком. 5. Хеджування (страхування курсових і цінових ризиків за допомогою похідних фінансових інструментів). 6. фін.послуги на ринку похідних фінансових інструментів.

Сфера надання фп: 1) фін.Акціонерні товариства;

2) торгівля борговими зобов’язаннями (короткий продаж: продати дорого-купити дешево);3) управління довгостроковими і короткостроковими грошовими внесками;4)управління ризиком;5) управ-ління іпотекою (застава); 6)управління готівковими рахунками: 7) індивідуальні форми страхування (пен-сійний рахунок); 8) проблема злиття і поглинання корпорацій; 9) використання “сміттєвих” облігацій (які мають рейтинг С і D - низький) 10) управління короткостр і довгостроковими інвестиціями через високодоходні взаємні фонди; 11) ринок репо (на якому купуються і продаються державні облігації)

Споживачі – юр. і фіз. особи та держава. Попит здійснюється юр. та фіз. особами, яким необхідно управляти фін.потоками і отримувати прибутки. Пропозицію надають такі учасники, які є працівниками фінансового класу, що працюють на фін. ринку. усі види фін.послуг сертифікуються державою.

5. Суть, учасники і моделі фінансових ринків

Фінан ринок – це вся система екон відносин, що виникають між його прямими учасниками при формуванні попиту і пропозиції на специфічні послуги – фін послуги, пов’язані з процесом купівлі-продажу, розподілу та перерозподілу фін активів, які знаходяться у власності економічних суб’єктів національної, регіональної та світової економіки.

Головні учасники

1)постачальники і споживачі фін капіталу: домогосподарства, держава, юр особи;

2) інфраструктурні учасники: біржі, ТІСи, депозитно-клірингові установи, фін посередники, оцінювачі, аудиторські структури.

3) регулятивні органи: органи держ виконавчої влади, саморегулівні організації (СРО).

Виділяють такі моделі:

1) англо-американська- переважання випуску ЦП у зов фін-ні і більш розвинутою системою інститутів фондового ринку(США)

2) євро континентально-японська(романо-німецька) – переважає довгострокове кредитування банківськими структурами. Пріоритетний розвиток банків як фін посередників.

6. Функції ринку фп та його структура

Функції: 1. Забезпечення ліквідності

2.Касове виконання бюджету

3. Функції засобів платежу, обігу і нагромадження

4. Перетворення заощаджень в інвестиції.

Структура:

- валютний ринок,

- ринок ЦП

- ринок довго строк капіталу

- страховий ринок

- ринок грошей (до 1 року)

- ринок золота і дорого металів

- ринок нерухомості

7. Секюритизація на фінансовому ринку

Все більшого розвитку в останні роки набуває практика заміни традиційних форм банк кредиту випуском на фонд ринок ЦП. Цей процес одержав назву “секюритизація”, від англ слова “секюритиз” - цінні папери. Зміст його полягає в обєднанні банками у все зростаючих масштабах заставних зобовязань клієнтів під нерухомість, дрібних позик і випуску під них ЦП. Виплата % по них і остаточне погашення відбулось із коштів, що поступали в ліквідацію забор-ті по позиках, які були забезпеченнями випуску ЦП. Використовуючи ці операції, банки почали скорочати обсяги неліквід активів (іпотек, контрактів по креди-тах населенню тощо) і тим самим перекладати ризик неповеннення позик на покупців ЦП. Це дозволило банкам поліпшити свої фін показники, скоротивши в балансі величину ризикових активів. Разом з тим, трансформуючи позики і підводячи під них забезпечення у вигляді ЦП, які продаються на фонд ринку, банк обмежує свої можливості одер-жання доходу по кредитах, що негативно впливає на їх прибутковість і вимагає нових менеджер-рських рішень щодо розрахунків ефективності тих чи інших варіантів активних і пасивних операцій.