Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.іспит (ш).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
773.12 Кб
Скачать

28. Учасники ринку цп

Усаників можна поділ на професіоналів і непроф-лів(юр та фіз. особи, які не мають ліцензії).

Проф.-ли - юр та фіз. особи, які за реєстр в якості підприємця та мають право здій наступні види д-ті: 1) брокерська, дилерська д-ть; 2) депозитарна д-ть; 3) по упр-ню ЦП; 4) ролерах-клірингова д-ть; 5) д-ть по веденню реєстрів ЦП; 6) д-ть по орг-ції торгів з ЦП.

Залежно від функціонал признач:

1) емітенти- непрофесіонали: держава, АТ, приват п-ва, приват особи; 2) інвестори ;

3) фондові посередники – зв'язок між 1) і 2), це- брокери та дилери. 4) органи рег-ня і контролю – держ органи і саморегулівні організації.

СРО – це добро віл обєднання проф. учасників РФП, які функціонують на принципах некомер ор-ції.

Створ для заб-ня умов та захисту інтересів власників ЦП, які є її членами.

5) орг-ції, які обслуг РЦП: - ор-ції, які забезпеч. Заключення угод (біржи, ТІСи);

- ор-ції, які забез виконання угод (клірингові с-ми, реєстратори, депозитарії);

- ін фор агентства (ін-аналіт с-ми підтримки інвестиц рішень – рейтингові агентства, бази даних).

29. Фондова біржа і механізм її функціонування

ФБ являє собою певним чином організований ринок, на якому власники ЦП роблять через членів біржі, що виступають як посередників, угоди купівлі-продажу. Контингент членів біржі складається з індивідуальних торговців цінними паперами і кред-фін інститутами.

Біржа будує свою діяльність на наступних принципах:

особиста довіра між брокером і клієнтом (наприклад, угоди на біржі укладаються усно й оформляються юридично заднім числом);

гласність (публікуються зведення про всі угоди і дані, надані емітентом за згодою з біржею про внесення акцій у біржовий список,незалежно від активності емітента) ;

тверде регулювання адміністрацією біржі й аудиторами діяльності дилерських фірм шляхом установлення правил торгівлі й обліку.

Вимоги до біржі як до форми організації фондової торгівлі можна сформулювати в такий спосіб: по-перше, вона повинна забезпечувати визначення курсу ЦП тільки під впливом попиту та пропозиції і надійно обгороджувати курс від впливу тих, хто намагається маніпулювати їм, спотворюючи курс до своєї вигоди. По-друге, між ціною продавця і ціною покупця в звичайному випадку не повинне бути великого розриву - інакше процес висновку угод гальмується. По-третє, повинні підтримуватися плавність і поступовість у зміні курсів, процес утворення курсів повинний запобігати раптові різкі стрибки.

30. Функції фондової біржі. Процедура лістингу

Функції:

1) установлення процедур лістингу та делістингу ЦП, допуску ЦП до торгівлі на фондовій біржі;

2)ведення обліку учасників торгів, оголошених уча-сниками торгів заявок, укладених ними біржових угод та біржових контрактів; 3)ведення обліку ЦП; 4)установлення правил проведення торгів; 5)організ та тех заб-ня проведення торгів; 6)збирання, обробка та оголошення заявок, зберігання інф-ції та док-тів, що стосуються укладення угод і біржових контрактів; 7)обмін інф-цією з депозитарними та розрах-клірин-говими установами для виконання розрахунків за бірж угодами; 8)здійснення нагляду за д-тю учасників торгів, емітентів, ЦП яких пройшли процедуру лістингу; 9)запровадження організо-правових проце-дур нагляду та контролю для запобігання поруш; 10)запровадження процедур реагування шодо вияв-х порушень чинного зак-ва, нормат документів фонд біржі; 11)оприлюднення інф-ції щодо емітентів та їх ЦП; 12)надання інформ послуг у сфері ор-ції торгівлі ЦП; 13)інше

Для включення та перебування ЦП у біржовому реєстрі за категорією лістингових, цінні папери повинні відповідати наступним умовам: 1)випуск ЦП, зареєстрований відповідно до чин зак-ва Укр; 2) умови випуску ЦП передбачають можливість торгівлі ними на біржі; 3)емітент дотримується вимог біржі щодо розкриття інформації.

Процедура лістингу: попередній етап, експертиза, погодження про лістинг, підтримання лістингу (контроль за фін станом, за викон зоб-нь); делістинг (виключ ЦП з котирувального листа).