Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.іспит (ш).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
773.12 Кб
Скачать

57.Міжбюдж. Взаємовідн.-гол. Елемент с-ми міжуряд.Фін.Відносин..

Міжбюдж взаємовідносини – форма взаємозв і взаємозалежностей між окремими ланками с-ми місц бюд, а також між місц бюд та Держ.бюдж У.

Власні доходи – доходи, що належать місцевому органу влади, формуються на підвідомчій йому території на основі рішень цього органу.

Закріплені доходи – доходи, що повністю або певною частиною на довгостроковій основі закріплюються за тим чи іншим бюджетом.

Гол. інстр-м орг-ції міжбюдж. взаємовідн. в У. є регульовані доходи – це доходи, які на пайовій основі розподіляються між усіма ланками бюджетної с-ми У.

58. Міжбюдж взаєморохрах як елемент міжбюдж взаємовідносин

Міжбюджетні взаєморозрахунки як елемент між бюджетних взаємовідносин є інструментом перерозподілу фінансових ресурсів між рівнями бюджетної системи в процесі виконання Державного і місцевих бюджетів.

59. Поняття бюдж трансф та їх правове регулювання

Трансфертні платежі — це передача доходів, які не потребують будь-яких прямих відповідних послуг економічного характеру.

Перерахування бюджтрансфертів здійснюється на основі платіжних доручень. Проходження документів здійснюється аналогічно проходженню документів при перерахуванні бюджетних коштів на видатки.

Аналіз застосування бюджетних трансфертів дає можливість дати наступні визначення:

Бюдж дотація — це гр допомога, яка надається вищестоящим бюджетом нижчестоящому при недостатній кількості у нього вл доходів для покриття заплан видатків (для збалансування бюджету). Дотація не має цільового призначення.

Бюдж субсидія — це гр допомога, яка надається вищестоящим бюдж нижчестоящ на певну ціль, тобто для фін-ня конкретної установи або заходу.

Бюдж субвенція— це гр допомога, яка надається вищест бюджетом нижчестоящому на певну ціль і на основі пайової участі у фінансуванні.

60.Бюджетні трансферти. Їх групи.

Бюдж. трансферти - кошти, що передаються Держбюджету до місц. бюджетів або з місц бюдж вищого рівня до місц бюдж нижчого рівня (і навпа-ки) у формі, дотацій субсидій, субвенцій тощо.

Вони поділяються на дві групи, залежно від цільового спрямування коштів:

1 .Поточні — гр допомоги (дотації), як одержу-ють бюдж нижчих рівнів при нестач доход джерел, тобто метою надання поточних трансфертів є збалансування цих бюджетів.

2.Капітальні (субвенції) - передб. цільове викор-ня одержаних коштів і тому безпосередньо впливають на структуру видатків бюджетів, які їх отримують. Цілі, на які спрямовуються субвенції, пов'язані в основному з виконанням органами місцевого самоврядування делегованих державою повноважень.

61. Гранти та його групи

62.Держ регвонал фін політка як складова держ регіонад економ політики

1.Створ. правової бази для реалізації цілей ДРФП. У законодавч. порядку слід встановити: обов’язком центр. влади є забезп. єдиних стандартів якості життя на всій тер. країни.

2.Вищими органами центр. влади має бути встановлено перелік регіонів і тер.,які потребують фін. підтримки центр. влади.

3.Використ. нагромадженого у багатьох країнах досвіду організаційних механізмів досягнення цілей ДРФП. Серед них: територіальне планування, програми соц.-екон.розвитку регіонів, надання тер-м особл. економ. статусу (вільних, спец., офшорних, торгових зон, зон прикордонного спів роб-ва), орг-ція міжкомун. і міжрегіон. горизонт. об’єднань, підгот. кадрів для місц. влади.

4.Запровадж. і використ. арсеналу фін. інструментів досягнення цілей ДРФП. Це спец.бюджетні режими для місц.влади, преференції, кредити, подат. пільги і повне звільнення від оподатк. під-в, які сприяють розширенню зайнятості в депресивних регіонах, зменш. % ставок за позиками, зниження оренд.плати за корист. приміщ. та зем.ділянками, надання зем.ділянок під нове буд-во безкоштовно. Також створення сприятл. умов для розвитку дрібного бізнесу

Державна регіональна фін. політика – це складова державної регіональної економічної політики.

Держ. регіональна фінансова політика - це сис­тема заходів, що здійсн-ся центральною владою з метою управління процесом утворення, розподілу, перерозподілу й використання фінансових ресурсів у регіонах та в інших ад­мін.-територіальних одиницях.