Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.іспит (ш).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
773.12 Кб
Скачать

9. Контрольна функція та види і форми її прояву

Контрольна функція обумовлена об'єктивно притаманною їм здатністю кількісно відображ рух фін потоків і забезпечувати контроль за дотриманням пропорцій в розподілі ВВП, правильністю форм-ня, розподілу та викор-ня фін ресурсів держави і суб'єктів госп-ня.

Основу контрольної функції складає рух фін ресурсів, який здійснюється як у фондовій так і в нефондовій формах. Завдяки контрольній функції фінансів суспільство отримує відомості про те, як складаються пропорції в розподілі коштів, наскільки своєчасно фін рес надходять у розпорядження різних суб’єктів госп-ня, наскільки екон ефективно вони викор-ться.

Контрольна функція знаходить свій прояв в контролі за розподілом ВВП за відповідними фондами та викор-ням їх за цільовим приз-ням.

Об’єктом фін контролю є гр розподільчі процеси при формуванні та використанні фін ресурсів. Безпосереднім предметом перевірки виступають такі фіні вартісні показники як прибуток, доходи, рен-ть, соб-ть, витрати обігу, податки, відрахування на різні цілі і в різні фонди.

Контрольна функція має прояв через багатогранну д-ть фін органів. Працівники фін си-ми та под служби здій-ть контроль в процесі фін планування, при виконанні дохідної та витратної частин бюджетної системи.

8. Знач МФ як фіскал ін струм ев розвитку

у процесі перерозподілу здійснюється регулювання бюджетів усіх рівнів місцевого самоврядування, тобто відбувається міжтериторіальний розподіл коштів. Слід зазначити, що з допомогою розподільної функції місцевих фінансів місц орг самоврядування здійснюють внутрішньотериторіальний розподіл створеної вартості, а також мають можливість розподіляти грошові кошти між виробничою і невиробничою сферами. Отже, розподільча функція фінансів дає змогу місцевим органам самоврядування встановлювати оптимальні пропорції між різними фондами грошових коштів, які створюються на підприємствах комунальної форми власності, і забезпечувати пріоритетний розвиток тих підприємств, що в даному регіоні є дуже необхідними.

10. Фін політика і роль місц органів влади в її реалізації

Сукупність держ заходів щодо використання фін відносин для виконання державою своїх функцій уявляє з себе фінансову політику.

Зміст фін політики охоплює цілий комплекс заходів:1) розробку заг концепції фін політики, визнач її осн напрямів, цілей, головних завдань; 2) створ відповідного фін механізму; 3) управління фін д-тю держави та ін суб’єктів економіки.

Проявляється фін політика у: ·фін зак-ві; ·с-мі форм і методів мобілізації фін ресурсів (найважливішими з яких є податки); ·перерозп фін ресурсів між окремими верствами насел-ня, галузями, регіонами;·структурі доходів і видатків бюджетів тощо.

Головна мета фін політики – забез-ня відповідними фін ресур реалізації тої чи ін держ програми екон та соц розвитку.

11.Особливості функ-ня фін механізму на рівні місц само вряд

Фін механізм - це сук-ть конкретних фін форм, методів та важелів, за доп яких забезп-ся процес суспіл відтвор, тобто здій-ся розпод і перерозп відносини, утвор-ся доходи суб'єктів господарювання і фонди грошових коштів.

Особливістю дії фін механізму на рівні місц самовряд є те, що він пов’язаний з формуванням та викорис-танням цільових централіз та децентрал фондів гр коштів і дає змогу місц органам самоврядування на практиці реалізувати стратегію та тактику фінансової політики.

Функціонування фін механізму забезпечується через певні організаційні структури, а саме: фін планування, управління фінансами, фінансовий контроль і правову регламентацію фінансової діяльності.